Scenen - 2017

DFG v/s Firman Boys (Vasalunds IF-Djurgårdens IF, Fotboll, Träningsmatch), 25 januari 2017
Rapport från den så kallade Skytteholmsattacken:

Ett möte var sedan två veckor tillbaka inplanerat mellan Djurgårdens ”DFG”/”DY” och AIK:s ”FB”/”AY” i samband med att Djurgården spelade en träningsmatch i fotboll på Skytteholms IP i Solna mot Vasalund. Detta efter att DFG meddelat FB att de nu skulle ha en bra liga på benen och att gnagarna var välkomna. Mötet var planerat att äga rum efter Djurgårdens match i Solna.

45 minuter kvar till showtime nås de ca: 55 st AIK-grabbarna (som sitter på sin samling helt ospottade) av beskedet att DFG vill ställa in det planerade mötet på grund av sena avhopp. Helt oacceptabelt anser AIK:s våldsmän som istället väljer att agera snabbt. Gnagarna börjar promenera mot Skytteholms IP och meddelar DFG sin ankomst och att de ska kliva ut från arenan och ta fighten. DFG avböjer detta.

AIK:s spotters inne på Skytteholm meddelar i samma veva att ca: ett 60-tal DFG och ultras har gått ned från läktaren med fem minuter kvar av matchen och placerat sig vid fotbollsarenans enda ingång beredda att försvara sig. AIK-grabbarnas enda möjlighet är således att storma arenaentrén.

AIK:s ultrasgrupper som haft samling på en närliggande krog får ett samtal från FB och börjar nu röra på sig från sitt håll. De får helt enligt plan polisens uppmärksamhet som försöker få kontroll på AIK:s ultras. Polisen lämnar då fritt spelrum för Firman Boys och AIK:s Yngsta att från andra sidan komma och attackera djurgårdarna vid grindarna.

De maskerade AIK-ligisterna tar omgående tag i taktpinnen och kastar sig in i de uppställda gårdarna. Djurgårdarna slåss nu för sina liv och öser diverse stenar och annat bråte över AIK:arna. Hårt slagsmål vid clashen men AIK:arna vinner mer och mer mark för varje sekund. Dif förlorar en ingång och AIK-grabbarna väller nu in och hoppar rakt in på sidan på de kvarvarande blåränderna som efter max 30 sekunder lämnar entrén löpandes med AIK:arna efter sig upp på läktaren och in på planen framför sin egen publik. AIK:s fotbollsgrabbar jublar i höjd med ena hörnflaggan samtidigt som ramsan "Alla é rädda för AIK:s ligister..." dånar framför ett nu knäpptyst Skytteholms IP.

Samtidigt anländer den tidigare bortlurade poliskommenderingen och det är dags för Gnagarna att skyndsamt lämna arenan och området. Samtidigt som FB/AY lämnar Skytteholm och polisen anländer gör Djurgårdarna ett rusningsförsök. Ett par AIK-grabbar som jagat djurgårdarna långt upp på läktaren blir kvar på läktaren och får motta en omild behandling. Utanför arenaområdet splittrar polisen upp AIK-mobben när fler och fler polisfordon ankommer till Solna.

Ett antal AIK-grabbar utmanar senare lika många djurgårdsgrabbar vid Solna station och fight utbryter. Djurgårdarna åker först i backen men springer och hämtar förstärkning vid stationen vilket ändrar förutsättningarna och utfallet för rond 2. En AIK-grabb fördes i samband med denna händelse i ambulans till sjukhus.

KGB (Hammarby IF) v/s Brøndby, Danmark, 8 april 2017
I en uppgörelse 22 mot 22 i de södra delarna av Sverige så hade Hammarbys ”KGB” inte mycket att sätta emot danska Brøndby som stod som klara segrare efter mindre än en minuts box.

Gefle IF-Syrianska FC, Fotboll, Superettan, 21 april 2017
Dryga halvtimmen före avspark i fredagskvällens superettanmatch i Gävle drabbade tillresta supportrar till bortalaget Syrianska samman med ordningsvakter och polis utanför Gavlevallen. Detta sedan fansen antänt pyroteknik och även kastat knallskott i samband med inpasseringen till arenan vilket ledde till skärmytslingar mellan polis, ordningsvakter och supportrar. Polisen beslutade sig då för kollektiv bestraffning och stängde igen hela bortainsläppet vilket medförde att ett 100-tal syrianer inte släpptes in på arenan vilket skapade stor irritation hos fansen och till en början eskalerade även situationen innan polisen fick kontroll på det hela.

Polisen kallade på förstärkning och flera patruller från Uppsala, Västmanland och Hälsingland dirigerades till Gävle. Ett tiotal supportrar omhändertogs och flertalet andra avvisades. En anmälan om våldsamt upplopp är upprättad och polisen betecknar händelsen som ”allvarlig”. En busschaufför ådrog sig lindriga hörselskador sedan SFC-supportrar kastat ett knallskott inne på en supporterbuss som medförde att polisen tömde hela bussen på folk.

Gefle vann fotbollsmatchen med 1-0 efter ett sent segermål i den 87:e minuten av Deniz Hümmet inför 1682 insläppta åskådare på Gavlevallen.

Ajax (Nederländerna)-Manchester United (England), Fotboll, Europa League-final, 24 maj 2017 (AIK v/s Ajax bråk 23-24 maj 2017)
Storbesök i Stockholm när Europa League-finalen mellan Ajax och Manchester United avgjordes på Nationalarenan inför fullsatta läktare. Arlanda Flygplats slog inreserekord när tusentals nederländare och britter invaderade staden. Stockholmspolisen hade planerat en storskalig insats där debatten även präglades av terrordådet i Manchester bara dagarna före finalen.

I Stockholm är det som bekant AIK som sätter agendan och kontakt mellan Firman Boys och Ajax firmor ”F-side” och ”Amsterdam Casuals” hade pågått sedan ett par veckor. En boxplats för ett vapenfritt möte hade tagits fram ca: fyra mil från Stockholm och de båda firmorna var överens om ett möte där Ajax skulle komma med 60-70 man dagen före finalen (tisdag 23/5).

Ajax anländer från Amsterdam till Stockholm och ett sista planeringsmöte sätts upp för att stämma av de sista detaljerna. Men på mötet vill Ajax inte längre köra på den tilltänkta platsen då de tycker det är för långt från Stockholm City. FB får därmed snabbt styra upp en ny plats som blir Hammarbyhöjden i södra Stockholm. Ajax tilldelas även en krog att snabbt samlas på för att sedan möta AIK:s våldsmän på gatan.

Ajax som är lite försenade meddelar att de nu har alla sina grabbar på plats. AIK:s grabbar börjar röra sig med sina ca: 60 grabbar och kommer upp på gatan där Ajax ska möta upp. Ajax står dock istället och lurpassar runt ett hörn och när de ser AIK:arna väller de runt hörnet med ca: 80 man där hela de främre leden har någon form av tillhygge i händerna i form av järnrör, påkar, grenar, avslagna stolsben och till och med en spade! Resterande del av Ajax liga börjar även överösa svenskarna med flaskor, glas och stenar. AIK-mobben stannar upp och försöker vänta ut den första vågen av kastade föremål men när de bara fortsätter och fortsätter komma samt att polisen redan befinner sig i området så väljer AIK:s grabbar att backa och lämna platsen.

Besvikelsen och irritationen hos AIK:s grabbar är stor och många väljer att sätta sig i bilar och leta efter Ajax-fans under natten och rapporter om mindre slagsmål där Ajax-supportrar åkt på spö kommer in en efter en. Bland annat så klev fyra st AIK-grabbar på ett tiotal Ajax grabbar vid Gullmarsplans busstorg där de nederländare som stod kvar blev slaktade medan resten av Ajax-ligan sprang. En annan skön händelse var den AIK-grabb som med sitt fordon misstänkt likt en taxibil erbjöd en ensam Ajax-grabb ”Taxi” till sitt hotell. Men istället hamnade Ajax-grabben på en resa han sent skulle glömma. Istället för att köras till sitt hotell så släpptes han av på en mörk parkeringsplats där fem st AIK-grabbar väntade och resten är en FB-legend…

Dagen efter (matchdag onsdag 24/5) är samtliga tre Stockholmsfirmor ute på gatorna men för FB så är det Ajax liga som står överst på önskelistan. Ultras från AIK hade redan under tisdagen börjat stjäla banderoller från Ajax-fans på stan, en aktivitet de fortsatte med under hela onsdagen. Inne på Nationalarenan i Solna så stod Man United under kvällen som Euro League mästare 2017 efter en 2-0 seger. Ajax fans på ena kortsidan svarade i slutet av matchen med att slå sönder stolar som kastades in mot planen.

Efter matchen lokaliserades äntligen en casualklädd Ajax-liga till en krog på Kungsholmen. Krogen var dock under sträng bevakning av polis men som genom ett under så lämnar polisen platsen och då väljer AIK:s fotbollsligister att slå till! 25 st AIK-grabbar inklusive ultras stormar stället mot vad som såg ut att vara ett liknande antal Ajax-supportrar. Nederländarna slås blodiga utanför krogen och Ajax orkar inte heller hålla dörren utan svenskarna tar sig snabbt även in på stället och misshandlar alla Ajax-grabbar man kommer åt. Ajax-fans flyr åt alla möjliga håll och när polissirenerna hörs skingras AIK-mobben snabbt upp och lämnar platsen betydligt nöjdare än 24 timmar tidigare.

sverigescenen.com säger: att Ajax är en dokumenterad europeisk smutsliga som är väldigt tuffa med vapen i hand men som fick vad de förtjänade i flera koordinerade motattacker under såväl tisdagsnatten som under onsdagskvällen!

AIK v/s IFK Göteborg bråk (”UFC-galan”), 27-28 maj 2017
I samband med UFC-galan i Stockholm så besökte ett 15-tal Wisemen-grabbar huvudstaden med ankomst lördag (170527). Ett fåtal FB-grabbar, som tillsammans med flickvänner/fruar och andra gäster haft en födelsedagsfest, satt på Skeppsbar vid Gamla Stan i sällskap med några killar från AY och ultras. Två WM-killar dök upp på stället och förklarade att de var uppe och ville försäkra sig om att inte bli stormade då de satt i närheten. AIK-grabbarna svarade att det inte riktigt var rätt tillfälle med tanke på festen och sällskapet men att morgondagen såg bättre ut med tanke på UFC-galan och grupperna var därför överens om att istället höras under söndagen om inget förändrades under lördagskvällen.

Ca: en timme senare vid 23:30-tiden väljer de 15-talet WM att lämna sin krog Temple Bar och ta den korta promenaden till Skeppsbar där de först ringer och meddelar sin ankomst och sedan delar ut en tjuvsmäll till en gnagare för att slutligen drabba samman mot det motsvarande antalet blandade AIK:are. Ett antal glas, flaskor och stolar slängs mellan grupperna när AIK försöker försvara stället och gästerna. I ca: tre minuter pågår bråket med WM som anförare och i förarsätet. När polisen anländer en masse lämnar göteborgarna platsen. Ett antal personer stoppas och id-kontrolleras. Minst tre personer fördes till sjukhus varav en AIK-grabb med skallskador efter att liggande ha blivit misshandlad av flera WM-killar.

Under söndagen (170528) var det dags för UFC-galan och inne i Globen möttes ett tiotal AIK-grabbar från FB de nu till antalet 20 st Wisemen. WM är dock passiva och står och ser på när en av deras killar åker duktigt i backen innan flertalet vakter går emellan. Efter main event på galan är WM-mobben rejält stressade och lämnar Globen skyndsamt samtidigt som FB fyller på med mer folk.

WM trilskas nu ordentligt och ljuger i telefon om var man befinner sig i försök att komma undan ett möte. FB som har spotters på WM kan bara skratta åt ”Sveriges tuffaste liga” som nu gör allt för att lämna Stockholm med sin egen påhittade ”buckla” i behåll. 25 st AIK-grabbar tar sig mot Centralen och Laughing Duck på Vasagatan där WM-grabbar stryker omkring. När WM ser AIK-mobben komma gående väljer göteborgarna att formligen upplösa hela sin liga och fly åt alla möjliga håll, några springer ex. in på toaletten och låser dörren. Men en tidigare gapig göteborgare i Wisemen-tröja lämnas åt sitt öde av sina vänner och han förs senare blodig i ambulans till sjukhus efter att ha blivit misshandlad av flera gnagare.

sverigescenen.com säger: att en lögn inte blir mer sann bara för att WM upprepar den flera gånger oavsett om det gäller planering, händelseförlopp eller nummer. Wisemens övertramp på gatan och usla attityd på nätet är dom inte klädsamt. Sedan WM tog över ”bucklan” i Laxå i november 2013 så har två större drabbningar mellan WM och FB planerats helt efter göteborgarnas villkor, nummer och platser i såväl Kassmyra i november 2014 som i Filipstad i oktober 2016 men båda stoppats i sista stund av polis. Och i Högsbo industriområde nu senast i maj 2017 så sprack den planerade drabbningen också sedan polis anlänt när WM satt och häckade i bilar på sin uppsamlingsplats. Om samtliga inställda box beror på tillfälligheter, läckor eller golare i WM:s led låter vi än så länge vara osagt men fakta är att Wisemen konsekvent tackat nej till att möta FB liga mot liga ända sedan i Laxå 2013. Att WM kan få ihop 30 tuffa killar och sedan via sina ”samarbeten” hyra in 20 till tvivlar vi inte på. Men vi tvivlar på att man har en egen liga som är lika tuffa. Vi tror att WM är rädda. Rädda för att förlora en ”buckla” man som liga inte längre förtjänar. Ni vet det och vi vet det!

Syrianska FC-Dalkurd FF, Fotboll, Superettan, 3 juni 2017
Relationerna mellan Syrianskas klubbledning och supportrana i Gefe Fans och Ultras 77 var ansträngd redan före superettanmatchen hemma mot Dalkurd och inte blev de bättre efter.

Detta sedan domaren Jim Petersson vid ställningen 1-3 i den 68:e matchminuten avbrutit matchen på Södertälje Fotbollsarena efter att Syrianskaklacken på den östra läktaren i samband med ett inkast slängt in ett knallskott i närheten av Dalkurd-spelaren Richard Yarsuvat som föll till marken med misstänkta hörselskador. Två ordningsvakter skadades också lindrigt i samband med knallskottet och en ordningsvakt fick fly in på planen för att undkomma uppretade supportrar. Ordningsvakter och polis bildade mur för att förhindra en planinvasion samtidigt som hemmatränaren Sharbel Touma tillsammans med lagkapten Mattias Mete försökte lugna ner känslorna hos klacken utan någon vidare framgång.

Polis tömde läktarna och Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd övertar nu ansvaret för matchens utgång medan polis och åklagare ser över det juridiska efterspelet.

Hammarby IF-Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan, 4 juni 2017
Djurgårdens smått makabra derbyfacit utan en endaste seger mot Hammarby eller AIK på sex år och 15 matcher blev nu till 16 matcher. Detta sedan ett brandskattat Bajen vänt ett 0-1 underläge till seger 3-1 inför 29 374 åskådare på Tele2 Arena. Och medan Bajenklacken sjöng ”Always look on the bright side of life…” så slogs Dif-fansen internt på läktarna.

Efter matchen satte polisen hårdbevakning på DFG som satt i Gamla Stan. KGB gjorde ett försök att ta sig mot gårdarna med ca: 50 grabbar men stoppades av polis i höjd med helikopterplattan där man vid 22-tiden på söndagskvällen omhändertogs av polis och blev ivägkörda långt söderut. Väl tillbaka runt midnatt valde de flesta Bajengrabbar att avbryta kvällen medan några fortsatte till Medborgarplatsen på Södermalm.

Där kunde derbykvällen tagit slut om det inte vore för att polisen valde att bryta upp sin kommendering för natten. Då tog DFG, DY och ett fåtal ultras från UCS chansen. Med ca: 45-50 man tog man sig runt kl: 01 till Medborgarplatsen där man gjorde rent hus. Först gick man till attack mot Neverland Pub men där hann vakterna bomma dörren efter att ett fåtal närvarande Hammarbysupportrar misshandlats av gårdarna. DFG/DY tog sig då vidare mot Kellys Bar där ett 20-tal bajare (mestadels ultras men även ett fåtal KGB och BO) försökte ta striden men åkte ordentligt i backen samtidigt som glas, flaskor, stol, bord och övrig inredning flög genom luften. De numerärt överlägsna och aggressiva gårdarna var sedan skoningslösa mot liggande bajare som utsattes för grovt övervåld och direkt förnedring, ex. slet man av en liggande bajare nästan alla hans kläder. Mellan 10-15 Hammarby-supportrar skadades i attacken varav flera fördes ganska illa skadade i ambulans till sjukhus vilket är en väldigt hög siffra i dessa sammanhang.

sverigescenen.com konstaterar: att de redan frostiga relationerna mellan DFG och KGB nu är nära fryspunkten.

AIK-FK Zeljeznicar Sarajevo (Bosnien-Hercegovina), Fotboll, Europa League-kval, 20 juli 2017
Två säkra sommartecken är dels AIK:s kvalspel till Europa League och dels en poliskår på semester. De två faktorerna genererade i flertalet sammanstötningar mellan fotbollssupportrar under två ganska händelserika dagar i Stockholm.

Zeljeznicar beräknas ha haft ca: 500 supportrar på plats i Stockholm varav ett 50-tal av dessa skulle vara hårdföra ligister/ultras mestadels från Sarajevo och grupperingen ”The Maniacs”. Ett 20-tal av dessa ultras dök upp redan under onsdagen (170719) och höll sig mestadels runt Gamla Stan med omnejd, hela tiden med AIK-spotters vakande ögon på sig.

En kontakt mellan grupperna ledde till att ett 15-tal AIK-grabbar och ultras drabbade samman mot 20-talet Zeljo-grabbar utanför deras hotell i centrala Stockholm. I Europa finns det som tidigare påtalats inga regler och AIK-ligan hade tydligen missat informera bosnierna om att det var vapenfritt som gällde. Utrustade med bengaliska eldar som endera slängdes och endera användes som tillhyggen samt gatstenar, batonger och järnrör så tvingade Zeljo-grabbarna AIK-ligan snabbt på reträtt. Minst en AIK-supporter misshandlades liggande på marken och ådrog sig lättare skallskador.

Matchdag torsdag (170720) och samtidigt som fler Zeljo-ultras anlände till Stockholm för att ge bosnierna ca: 40-talet grabbar på plats så laddade även AIK:s ”Firman Boys”, ”AIK:s Yngsta” och ultrasgrupper upp till en början inne i centrala Stockholm där det redan på eftermiddagen smällde mellan en mindre grupp AIK-grabbar/ultras mot hela Zeljo-ligan som jagade iväg gnagarna i höjd med Centralen. Den här gången hade bosnierna förutom pyroteknik som kastades mot svenskarna även utökat vapenarsenalen med bland annat en yxa.

Strax efteråt springer två st eftersläntrare från vardera ligan på varandra på Drottninggatan där de båda bosnierna går i backen.

FB/AY och ultrasgrupper samlade istället ihop sina styrkor ute i Solna där det snabbt kom rapporter om att bosnierna var på väg med sina 40 bengal- och yxförsedda grabbar. En AIK-mobb på uppskattningsvis ett 50-tal grabbar tog den här gången inga risker utan beväpnade med bland annat glas och flaskor tog man sig ner mot pendeltågstationen i Solna. Polisen verkade dagen till ära lämnat en tidig walk over men ändå så skulle de fåtalet utkommenderade poliserna till en början i alla fall bli bosniernas räddning i Solna. Detta sedan civilpoliser upptäckt den joggande AIK-mobben och förstått vad som var på gång. Två st polisbussar var vad som fanns att tillgå för ordningsmakten och de båda polisbussarna lyckades genskjuta AIK-mobben i höjd med pendeltågstationen och en del av AIK-mobbens ammunition slängdes istället iväg mot polisbussarna. Sekunder senare dyker bosnierna upp med ett 20-tal grabbar med de obligatoriska bengalerna i högsta hugg nedanför den så kallade ”Målbron”. Polisbussarna sicksackar över gatan och lyckas splittra upp AIK-mobben på vägen. Ett 30-tal AIK-grabbar hinner ändå fram för att konfrontera bosnierna men polisen kör nu rakt in i AIK-mobben och kliver sedan ur fordonen mellan de båda rivaliserande supportergrupperna. Polisen driver först AIK:arna bakåt och sedan bosnierna åt motsatt riktning.

En splittrad AIK-liga tar sig nu upp emot arenaområdet där det smäller omgående. Ett 20-tal Zeljo ultras hade barrikaderat sig på O´Learys uteservering där de höll låda och även hängt upp en flagga. Men nu var det färdiglekt för FK Zeljeznicar i Sverige och nu fanns det heller inga poliser på plats! Uppskattningsvis ett 30-tal AIK-grabbar gick omgående till attack mot bosnierna såväl från utsidan av krogen som från insidan. Stolar, glas, flaskor och andra löstagbara föremål från uteserveringen flyger nu mellan grupperna samtidigt som vanligt folk flyr eller tar skydd. De 20-talet Zeljo-ultras flyr strax därefter från uteserveringen och bort från arenaområdet. Kvar på uteserveringen ligger en skallskadad Zeljo-supporter som fördes till sjukhus tillsammans med ytterligare minst en skadad kamrat. Ordningsvakter rusade upp mot uteserveringen och AIK-grabbarna lämnade sedan platsen till spridda applåder från en närliggande uteservering med AIK-supportrar som uppenbarligen gillade vad de just bevittnat.

Trots det inträffade så dröjer polisens förstärkning och när den väl anlände så var det inte med några större nummer. Inne på Nationalarenan tog sig sedan AIK via en 2-0 seger vidare till nästa kvalomgång utan några fler incidenter värda att nämnas från läktarplats. Europashowen rullar med andra ord vidare…

IFK Göteborg-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 10 augusti 2017
Den här matchen skulle egentligen ha spelats den 18 maj men ställdes med kort varsel in sedan ett misstänkt matchfixningsförsök riktat mot en AIK-spelare avslöjats.

Torsdag 10 augusti blev det dock match mellan svensk fotbolls två stora klassiska klubbar. AIK:s Firman Boys med undergrupp reste ner till Sveriges baksida med ca: 50 grabbar. Ett massivt polisuppbåd kontrollerade bland annat infarterna in till Göteborg men AIK-grabbarna lyckades ta sig obemärkta in i staden och i närheten av Wisemen/Ultras samlingspub mitt i centrala Göteborg. Där kontaktade man WM för att be dom kliva ut på gatan men utan något svar. FB bestämde sig då för att försöka nå ända fram till puben och började röra på sig men ordningsmakten insåg vad som var på väg att hända och kunde stoppa AIK-mobben från att nå fram bara ca: 100 meter därifrån. I samma veva klev WM + ultras ut från stället med då var chansen redan förbi.

Inne på Gamla Ullevi tog AIK tidigt ledningen innan bland annat ett offsidemål förde Blåvitt fram till en 2-1 ledning och sedermera tre poäng. I den 95:e matchminuten inträffade för övrigt en av svensk fotbolls största domarskandaler någonsin när Mohammed Al-Hakim dömde bort AIK:s rättmätiga kvitteringsmål. Två AIK-supportrar skadades på bortasektionen under matchen, en efter att ha fallit handlöst i marken fyra meter ner.

Image and video hosting by TinyPic

Efter matchen sökte de båda grupperna kontakt med varandra. Polisen lyckades stoppa ett större massbråk mellan de 50 AIK-grabbarna och flera hundra göteborgare bestående av WM, ultras och vanliga supportrar. Knallskott och pyroteknik kastades vid Engelbrektsgatan mot polisen från den stora IFK-mobben. Polisen lyckades inte förhindra mindre sammanstötningar mellan grabbar på sidogatorna runt Vasaplatsen där stockholmarna var relativt framgångsrika och flertalet göteborgare gick i backen innan polisen klev in. Ett stort polisuppbåd vallade sedan in ett 35-tal AIK-grabbar som via buss kunde föras från platsen och senare ut från Göteborg.

Flera supportrar greps misstänkta för misshandel och grov misshandel samt att ett större antal supportrar omhändertogs för ordningsstörning.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Helsingborgs IF-Gais, Fotboll, Superettan, 20 augusti 2017
Högriskmatch i Superettan och ordningsstörningar såväl före som efter matchen. Mindre skärmytslingar bröt ut före matchen när ett större antal HIF-fans försökte komma åt ett mindre antal göteborgare. En polisbuss körde sicksack in i folkmassorna vilket resulterade i att stenar och knallskott slängdes mot polisen.

Efter matchen utbröt ånyo stenkastning när fans gick till angrepp mot polis utanför arenan och en polis fördes till sjukhus med lindriga skador. Ordningsmakten svarade med batongchocker och en man greps misstänkt för våld mot tjänsteman. Ca: sex st Gaisare lyckades ta sig runt polisleden och drabbade under några ögonblick samman med ett 20-tal HIF-grabbar.

Polisen rapporterade om ytterligare ett fall av våld mot tjänsteman, skadegörelse, bengalbränning, brott mot maskeringsförbudet och brott mot tillträdesförbudslagen.

HIF segrade på planen med matchens enda mål inför 5820 åskådare på Olympia.

AIK-Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan, 27 augusti 2017
Hett emotsett Stockholmsderby mellan tvåan och trean i Allsvenskan inför 33 157 åskådare på Nationalarenan. Matchen slutade 1-1 och går inte till historien som det mest välspelade eller underhållande derbymötet. Ett större polisuppbåd höll även supportrarna i schack såväl före som efter matchen. Det som däremot går till historien är det mindre upplopp som skedde mitt under halvtidsvilan och som föranleddes av ett fräckt stöldförsök av en mycket välkänd AIK-banderoll.

Det var mitt under halvtidspausen när många åskådare var inne i gångarna eller på arenapubarna som en Djurgårdsligist tog sig ner på pitchen (innerplanen) via den nedre östra läktaren. Där tog han omgående sikte på den mycket välkända orangea Firman Boys-banderollen som hängde längst ner på räcket. Han slet ner banderollen, tog den och började springa för sitt liv mot den södra läktaren. En uppmärksam AIK-grabb var snabbt nere på pitchen vilket ledde till att djurgårdaren tappade banderollen på marken, men inte löphastigheten. Fler och fler FB, AY och ultras från såväl den östra som norra läktaren har nu uppmärksammat vad som händer och hoppar ner på pitchen. Nu stormar ett 50-tal AIK:are mot den södra kortsidan och djurgårdsklackens nedre högra hörn där DFG står och dit den flyende gårdaren tog sin tillflykt. Samtidigt börjar det röra på sig på flertalet AIK-sektioner där nu fler och fler halvtidsbesökare blivit uppmärksammade på stöldförsöket och börjar röra sig ner mot räcket.

Publikvärdar och ordningsvakter fick hålla undan medan två st civilpoliser snabbt är inne på pitchen och lyckas i alla fall tillfälligt bromsa upp den nu mycket uppretade AIK-mobben. Bengaliska eldar från pitchen och östra-södra slungas mellan AIK- och Dif-anhängare och knallskott ekar när det nu håller på att braka fullskaligt och Nationalarenan bli av med sin oskuld. I samma veva så stormar kravallutrustad polis in i hörnet av den sydöstra läktaren vilket med största sannolikhet förhindrade ett storskaligt arenaupplopp. Polis driver först AIK-mobben bakåt och tillbaka till hörnet östra/norra innan fler poliser kan ta sig in och säkra både den norra och södra kortsidan. AIK-grabbarna hälsades välkomna tillbaka till läktarna med applåder och positiva tillrop från många åskådare, säkerligen nöjda med halvtidsunderhållningen de just bevittnat. I samma veva så delades ett antal smockor ut i Dif-klacken i några interntjafs.

Efter matchen så sökte olika supportergrupper från de båda lagen konfrontation med varandra runt arenaområdet men med rejäla avspärrningar och polisnärvaro så hölls grupperna ifrån varandra. En mobb bestående av ultras från AIK drabbade samman med civilpoliser men fick backa när polisen gjorde batongchock som fällde ett antal supportrar till marken.

Sammanlagt omhändertogs och/eller id-kontrollerades 171 supportrar i samband med ovanstående händelse efter matchen. En person greps misstänkt för våld mot tjänsteman och en annan person greps för våld mot tjänsteman, våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman och ringa narkotikabrott. Två personer mottog tillträdesförbud på plats av polis. Polisen rapporterade även om flera mindre skärmytslingar och ordningsstörningar såväl före som efter matchen men inget allvarligare.

Redan samma kväll gick AIK Fotbolls säkerhetschef, den före detta polismannen Henrik Koch, ut i pressen med förkastliga uttalanden om ”en attack mot fotbollen”, ”polisanmälningar” och ”identifieringar” och än värre skulle det bli dagen efter när AIK Fotboll via VD Mikael Ahlerup och Sportchef ungdom Leif Karlsson publicerade en text på AIK:s hemsida där de i fördömande ordalag uttryckte en stor ”besvikelse gentemot den dialog och överenskommelse som vi har med våra supportergrupperingar”. En text som skulle reta upp många engagerade AIK-supportrar med tanke på vad som föranledde själva händelseförloppet. Samtidigt på Djurgården Fotbolls hemsida så tackade Dif sina supportrar för ”det grymma stödet” under derbymatchen.

sverigescenen.com säger: att AIK:s aktiva supportrar i möjligaste mån försöker undvika konfrontation inne på arenorna. Men försöket från en Dif-supporter att stjäla FB-banderollen var en enorm provokation som inte under några omständigheter kan passera obemärkt och vi saluterar samtliga AIK-supportrar som aktivt markerade och stormade mot Dif-läktaren. AIK:s säkerhetsavdelning gjorde ett uselt arbete under matchen vilket sånär hade kunnat leda till svensk fotbolls största läktarkravaller i modern tid. AIK säk borde rannsaka sig själva både en och två gånger innan man öppnar truten till massmedia igen. Gällande texten på AIK Fotbolls hemsida så är den under dessa mycket speciella omständigheter att betrakta som en skam och direkt skadlig just för dialogen. Dessutom vittnar den om ett stort förakt och total avsaknad av förståelse för hela AIK:s unika supporterkultur. Detta kommer att hanteras internt inom klubben!

Hammarby IF-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 10 september 2017
(”Kompisgänget Bajen” v/s ”Firman Boys”-box, 9 september 2017)

Lördag 9 september:
Sedan en tid tillbaka var ett möte bokat mellan Hammarbys och AIK:s extremsupportrar i Kompisgänget Bajen (KGB) och Firman Boys (FB), detta kvällen före de båda lagens möte i fotbollsallsvenskan. Platsen hade bestämts till en dansbana(!) i Årsta i södra Stockholm, mitt i hjärtat av det som Hammarbysupportrar gillar att benämna som ”Bajenland”. De båda ligorna skulle mötas liga mot liga (=den liga man kommer med för dagen).

Allt löper på enligt plan och KGB är på plats i utsatt tid kl: 21.30 med alla sina undergrupper, nya landsortsligister och flertalet europeiska friendshipsgrabbar. Firman Boys med AIK:s Yngsta tar sig till platsen i olika fordon men stöter dock på en polisbil i samband med att bilkonvojen rullar ner för gatan bara några 100 meter från boxplatsen. I polisbilen sitter två förvirrade konstaplar som inte riktigt vet vad de ska göra utan släpper förbi alla fordon utom de två sista. AIK-spotters i området har även tidigare noterat att det cirkulerar en del poliser i Årsta och grabbarna i konvojen känner att det nu inte finns någon tid att förlora. Samtliga AIK-grabbar tar sig snabbt ut ur bilarna och samlar ihop sig. 50 meter längre ner står KGB med ca: 80 man, alla tajt hoptryckta, blickstilla och väntande. Ca: 80 st AIK-grabbar står nu uppställda på den mörka boxplatsen där regnet duggar lätt i sann svenskt höstväder.

Ingen polis är på plats när AIK:s fotbollsligister börjar jogga ner hela mobben för en liten backe till den gräsyta där årets, hittills, största drabbning om bara några sekunder ska braka loss i ett infernaliskt vrål. KGB stämmer upp i ett ”1-2-3 KGB” och de båda ligorna börjar något förvånade förstå att detta faktiskt kommer att bli av. FB gör en rush in och ligorna clashar hårt mot varandra. FB tar efter en kortare och intensiv första slagväxling tag i taktpinnen och sätter sig snabbt i förarsätet i boxet. Efter en kortare variant på ett stand off på grund av en stor mänsklig hög i mitten av boxplatsen så stämmer hela AIK-mobben upp i ett patenterat ”AJU AJU” samtidigt som man forcerar sig stadigt framåt mot Bajen som nu trycker ihop sig och börjar backa bakåt. Slag och sparkar haglar nu mot bajarna. FB slåss för sin klubb, firma, heder och ära och forcerar vilt vevandes framåt. Samtidigt vänder sig KGB om och flyr åt alla håll och kanter och slaget är över efter bara ca: 30 sekunder. Enbart ett par sekunder senare dånar ett tiotal polisfordon med bland annat hundpatruller in i området och AIK-grabbar lämnar platsen in i skogarna längs Årstaviken. Seger AIK - en dag på jobbet!

En bajare fördes i ambulans till sjukhus och fler därtill tog sig dit för egen maskin. Ett 15-tal supportrar stoppades och avlägsnades från platsen av polis.

I övrigt så förtjänar två händelser i anslutning till boxet ett omnämnande. Det ena är den Bajen-grabb som direkt efter boxet sprang rakt in i en AIK-grabb och får två smällar så han ramlar bakåt och rullar ner för en sluttning rätt ner i en stor vattenpöl. Det andra är några av de poliser som tog ut sin frustration över det genomförda boxet på några tillfälligt omhändertagna AIK:are genom att bete sig som sadistiska svin mot de på marken liggande gnagarna.

Söndag 10 september:
Gameday och stor polisnärvaro runt Tele2 Arena. Polisen uppger själva att det var en stökig eftermiddag och att flera bråk inträffat. Två st AIK-supportrar attackerades och misshandlades fult av en Bajenmobb före matchen på Arenatorget. En bajare greps och anhölls sedermera av polis misstänkt för grov misshandel och en AIK:are fördes till sjukhus. Även inne på arenan greps en man misstänkt för misshandel. Matchen slutade 1-1 inför 29 306 åskådare.

Efter matchen skapade uniformerade och civila poliser en situation utanför Blåsuts tunnelbenestation genom att tillsynes omotiverat ha gått till attack mot ett antal AIK-supportrar och sedan betett sig svinigt mot flertalet övrigt folk på platsen. Tre supportrar slogs först blodiga av polis med teleskopbatonger och greps sedan även misstänkta för våldsamt motstånd och hets mot folkgrupp.

Image and video hosting by TinyPic

Hammarby IF-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, (Bajen v/s Dif-bråk) 20 september 2017
Den sedan länge infekterade stämningen mellan supportrarna till Hammarby och Djurgården fortsätter och även ökade i styrka inför helgens derbymöte klubbarna emellan. Detta efter en tid med mer eller mindre smutsiga överfall mot enstaka grabbar i första hand från KGB:s sida vilket även inkluderar ett bråk på en restaurang i Haninge nyligen vilket i sin tur föranledde DFG att samla styrkorna inför Bajens hemmamatch mot IFK Göteborg på Tele2 Arena.

Dryga timmen efter matchslut så attackerade en Djurgårdsmobb på ca: 50 man restaurang ”Ölstugan” på Gullmarsplan där Hammarbysupportrar i blandad kategori befann sig inklusive ett gäng från KGB. Det är dock en något lam pubstormning DFG gör mot restaurangen men det räcker för att bajarna ska backa in mot puben och därifrån istället kasta glas, flaskor och andra föremål mot gårdarna. Efter att DFG börjat lämnat platsen stormar Bajen ut igen bara för att tvingas backa in mot puben igen sedan delar av Dif-mobben vänt på klacken och stormat mot bajarna ännu en gång. Efter att DFG till slut lämnat platsen kliver Bajen ut för tredje gången strax före polis och ambulans anlände till området.

”Firman Boys” (AIK) v/s ”Music Hall”, ”Snake Firm” & ”Brigadiers” (FK Zenit, Ryssland) -box, 4 november 2017.
Tungt internationellt möte på svensk mark mot en av Europas bästa firmor. Platsen för boxet blev i ett industriområde i Stäket, några mil utanför Stockholm.

De för dagen svartklädda svenska krigarna gick längs en lång väg med höga röda staket om vardera sidan. I slutet av vägen uppenbarade sig Zenits firma som stod och väntade in AIK-mobben i sina vita tröjor. När ligorna ser varandra utbryter ett stort jubel och AIK:arna stämmer upp i den numera patenterade ”AJU” medan Zenit svarar med en rysk kampsång. Båda ligorna är i extas och förstår att detta verkligen kommer att hända. Zenit tar initiativet och inleder med en gemensam rush mot gnagarna som på gemensam signal svarar upp när ryssarna närmar sig.

Det är en stenhård första sammanstötning och det märks tidigt att detta är motstånd av hög internationell klass. Det vevas friskt överallt och Zenit som är starkare tar över ju mer tiden går. Folk som åker i backen avslutas i klassisk rysk manér och efter ca: en minut är allt över och svenskarna får se sig slagna. Polisen fick flera larm av allmänheten och ett par fordon kontrollerades när de åkte från boxplatsen.

Vi tackar Zenit för denna lektion, slickar såren och kommer tillbaka starkare än någonsin!

BFC Dynamo Berlin v/s ”Wisemen” (IFK Göteborg) -box, 5 november 2017
Internationellt möte i de norra delarna av Tyskland där båda ligorna egentligen hade andra möten inbokade men olika omständigheter gjorde att detta var drabbningen som blev av. 25 mot 25 och seger för svenskarna efter ca: 1 ½ minut.

IFK Göteborg v/s Gais –bråk, 19 november 2017
Futsalderby i Göteborg inför storpublik 2457 i Scandinavium. Matchen slutade oavgjort 5-5 men utanför en pub på Vasaplatsen senare på kvällen hävdade Gais triumf sedan ultras från de båda klubbarna drabbat samman. Ett 30-tal Gaisare slogs mot ett 10-tal Blåvita under 1-2 minuter.