2010-06-29

Ingen röd tråd och ingen framtidstro!
Styrelse & VD har tillsammans med mätta spelare utmärglat AIK Fotboll!
Nye tränaren tvingar bort ikonen och fansens stora hjältar mot deras vilja!

Det är bedrövligt, tragiskt och skamligt att tvingas konstatera att AIK Fotboll fullständigt har lyckats rasera allt det som Rikard Norling byggde upp och det som Mikael Stahre och Björn Wesström så väl förvaltade till SM-guld, Cupguld och Supercupguld under föregående säsong. Den röda tråd som på något sätt lyst igenom hela verksamheten under nästan fem säsonger känns idag mest som ett skämt likt "Kom och ta oss"-kampanjen. Att ekonomin är en katastrof tycks samtliga förutom AIK Fotboll AB:s styrelse vara överens om. Vi kan idag knappt vare sig sälja eller värva spelare utan att externa finansiärer, med all sin rätt, ska vara inblandade och/eller ha del av kaksmulorna. Att ha tillgång till landets största fotbollsklubb med den trognaste publiken och det högsta publiksnittet räcker uppenbarligen inte. I våra ögon är detta seden länge en ekonomiskt misskött förening där VD:n Annela Yderberg precis som sina företrädare Charlie Granfelt och inte minst Sanny Åslund kapitalt har misslyckats med sin kanske viktigaste uppgift: Att få ordning på det ekonomiska sorgebarnet AIK Fotboll.

Yderberg är en bakbunden ja-sägare utan vare sig visioner eller några mandat att förändra något och som dessutom sitter i knäet på AB-styrelsen. En bolagsstyrelse som har det fulla ansvaret för att ha tillsatt såväl Yderberg som hennes företrädare. Kan man inte tillsätta en dynamisk VD med realistiska och konkreta visioner för att driva AIK Fotboll framåt såväl ekonomiskt som sportsligt så kan man fråga sig om vi verkligen behöver ha en sådan pass dyrbar post som VD-stolen är i dagens utformning. Vi tror egentligen inte att bolagsstyrelsen medvetet vill AIK illa. Vi tror inte att man driver igenom idiotiska beslut bara för att jävlas med oss även om det nu handlar om felriktade IT-satsningar, miljonstöd till damlaget eller för all del när de säljer våra ikoner. Vi tror istället att man med några få undantag är fullständigt inkompetenta för att kunna göra oss framgångsrika dels som fotbollsklubb och dels som företag. Det arbete som tagit fart med att påverka styrelsesammansättningen främst i det historiskt svaga AIK FF är inte mycket värt när AB-styrelsen fortfarande genomsyras av styrelseproffs med orealistiska visioner som de testar sig fram med våra pengar. Det krävs en omgående förändring gällande såväl kort- som långsiktig strategi och inte minst dess sammansättning för det är uppenbart att det finns fundamentala fel som sitter i väggarna runt Råsunda.

Styrelsens tillsättning av Björn Wesström kändes i det aktuella läget efter Micke Stahres plötsliga avhopp som det enda rätta trots Björns ringa chefstränarerfarenhet. Det kändes som en logisk men temporär lösning medan styrelsen tidigt bedyrade att Björn Wesström var en långsiktig lösning. Bara månader senare så är det bara att konstatera att Björn gick från chefsscout till framgångsrik sportchef (förvisso enbart möjligt tack vara att fansen tvingade bort tidigare sportchefen Ola Andersson som AB-styrelsen hade "fullt förtroende för" under "Norling affären" 2008...), till chefstränare och nu slutligen(?) till assisterande tränare. Och detta under 1 ½ års tid! Röd tråd någon? Konsekvent agerande? Bra behandling av en AIK:are? Inte i våra ögon!

Den snart 61-årige skotten Alex Miller är ny chefstränare i AIK Fotboll. Styrelsen kommunicerade gärna ut hur Miller drillat Liverpools Champions league-vinnare och hur han mirakelräddat japanska JEF United Chiba från nedflyttning samt att han är "allsvenskans mest meriterade tränare". Men vad man glömde tala om var hur Miller var en av närmare åtta stycken assisterande Liverpooltränare och trots sin höga ålder har han ringa erfarenhet av att vara chefstränare samt att han fick sparken från samma japanska klubb året därpå efter en katastrofinledning av säsongen. Vi sticker inte kniven i Miller - ännu. Något radikalt behövde göras så väl vad gäller en ny så kallad "röst" till spelarna som att förbättra spelarnas bristande arbetsdisciplin. Men helt klart är att detta är en chansning av stora format. Är den snart pensionsfärdiga Miller den starka kraft som ska ge AIK Fotboll en fräsch nystart och föra oss vidare och in i framtiden? Uppenbarligen inte enligt bolagsstyrelsen som redan meddelat Björn Wesström att han ska se Miller som en "mentor" inför framtiden då han ska ta över AIK igen. Hur kan styrelsen ge sådana löften när man precis kontrakterat sin femte tränare? Helt klart är att tillsättningen av Mr Miller kan gå hur som helst och går det illa så är det styrelsens fulla ansvar.

Jens Andersson är ny sportchef. Vår tidigare åsikt om Andersson var att han var en ganska kompetent men ganska grå medarbetare. Vi är övertygade om att Björn Wesström hade gjort ett bättre jobb i den positionen. Dessutom är Jens Andersson allierad med tidigare sportchefen Ola Andersson som i sin tur är bundsförvant med den ständigt så irriterande "agenten" och AIK baktalaren Terje Liveröd vilket bara det ger oss onda aningar. Att dessutom medverka till att sälja såväl Bojan som Mutumba under sin andra vecka på nya jobbet gör att Andersson sätter en helt ny standard för ämnet idiotiska spelarförsäljningar inom klubben.

Spelarna har varit mätta och skitdåliga i år. Det är tack vare usla insatser på planen som vi inför höstsäsongen parkerar på en 14:e plats (=kvalplats!) i tabellen. Det är få spelare som kan se sig själva i spegeln och känna sig stolta över sin prestation under våren. En av dom som i alla fall kan sträcka på sig är fanbäraren, AIK-hjälten och ikonen Bojan Djordjic. Bojan har varit en av väldigt få spelare som i alla fall aldrig har vikt ner sig trots att inte spelet alltid stämt. En av få som alltid är professionell och tar sin fotboll och sin roll som AIK-spelare på fullaste allvar. En av få som alltid, oavsett vad, ger allt på matcherna och håller de andra inom spelartruppen i schack på Karlberg oavsett om det handlat om spelare som kommit till träningen och luktat sprit eller spelare som bara lunkat omkring och gnällt med ledningens goda minne. Bojan Djordjic är en av få spelare som vi högaktar och älskar på grund av hans engagemang och hjärta för vår klubb. Bojan är något så unikt som en spelande supporter som är uppväxt på Norra och som har gjort mer nytta för klubben än många många andra spelare som varit här längre. Bojan är våran Di Canio!

En annan AIK-profil som ska ha all heder av sitt engagemang och hjärta för klubben är Martin Kayongo-Mutumba som nu alltså även han lämnar oss för ungerska Videoton. Martin är en AIK-profil som är särskilt populär hos de något yngre supportrarna och är att betrakta som en mycket viktig AIK ambassadör. Två transfers som drivits igenom av nye chefstränaren Alex Miller som efter bara tre(3) dagar(!) med laget förklarade att Bojan och Martin är tillgängliga för försäljning och inte längre önskvärda i AIK då de inte kommer att få spela en minut under honom. Miller har sagt att han vill ha spelare med "passion" för klubben...driver karln med oss!? Bojan är passion! Att sedan Miller går ut i media och baktalar och sprider rena lögner om en livs levande AIK ikon som Bojan Djordjic är inget annat än skamligt och ovärdigt AIK! Beslutet har sanktionerats och godkänts av bolagsstyrelsen i samråd med sportchef Andersson. Samma bolagsstyrelse som bit för bit monterat ner vårt guldlag från i fjol och sålt iväg alla möjligheter till en framgångsrik och stark AIK era. Nu har man fullständigt tagit sig vatten över huvudet genom att dels driva igenom försäljningen av fansens och grabbarnas stora härförare och dels försäljningen av de yngre fansens stora hjälte. Vart tog satsningen på våra egna starka AIK-profiler vägen? Eller gäller det enbart när de inte växer sig för starka inom klubben? Som Rikard Norling gjorde. Och som Bojan Djordjic gjorde. Hur kan en utländsk tränare som varit här i tre dagar och som inte ens lärt sig namnet på AIK:s lagkapten(!) tillåtas att driva igenom en försäljning av klubbens stora ikon och framtida lagkapten? En spelare som självmant gick ner 50 % i lön förra säsongen för att han till varje pris ville spela för klubben i hans hjärta. Som nobbade två utländska proffserbjudanden i vintras för att ville spela Champions league fotboll med sitt älskade AIK. Samma spelare som Björn Wesström för mindre än en månad sedan skulle bygga mittfältet kring förklarades nu som icke önskvärd och skeppades iväg som en smutsig hund från klubben. Skamligt är bara förnamnet!

Tillsammans med den ständigt så misskötta ekonomin så finns ingen annan analys att göra gällande styrelse och VD än att de fullständigt saknar all nödvändig kompetens och är helt i avsaknad av intresse och kunskap för vad denna klubb står för. Och detta kan inga "informationsmöten" eller andra "interna sammankomster" i världen ändra på då det ändå inte verkar betyda ett skit i slutändan. Styrelsen har på kort tid behandlat stora AIK-hjältar som Bojan Djordjic, Martin Mutumba och Björn Wesström som ohyra. Bojan och Martin grät när de fick beskedet av klubben. Nu försöker styrelsen istället blidka fansen och lugna ner känslorna genom att presentera fyra nyförvärv på samma dag. Tidigare inköpte kroatiske jättemålvakten Ivan Turina borde ha varit på plats redan före säsongen om alla inblandade skött sina kort rätt istället för att chansa på den katastrofala Tomi Maanoja som förstemålvakt. Hur många poäng har inte målvaktsfrågan kostat oss under säsongens 14 första omgångar? Igår presenterades tre skadedrabbade, men duktiga, spelare i form av Väsbyspelaren och gamle AIK bekantingen Admir Catovic, kroatiske anfallaren Goran Ljubojevic från NK Zagreb samt Hansa Rostocks (tidigare i Elfsborg) isländske landslagsmittfältare Helgi Danielsson. Vi välkomnar dessa spelare till AIK och hoppas för våran, deras, och inte minst styrelsens skull att deras kroppar är gjorda för elitfotboll och deras psyken för att spela i AIK. Vi välkomnar även tidigare AIK-spelaren Robert Åhman-Persson tillbaka till Stockholm. Vi hoppas att "RÅP" har mer tålamod den här gången för att kriga för Gnaget än han visade upp senast han var här.

Om två veckor så går de regerande svenska trippelmästarna in i ett sedan länge hett emotsett Champions Laegue-kval. Vi gör det som en nedbruten nedflyttningskandidat som förutom att ha bytt chefstränare två gånger och sportchef en gång i år, även sålt sju av de elva spelare som startade i guldmatchen mot IFK Göteborg för sju månader sedan inklusive vår stora fanbärare och hjälte - Bojan Djordjic. När får Alex Miller för sig att sälja de sista fanbärarna Kenny Pavey och Daniel Tjernström med styrelsens och VD:ns goda minne? Oavsett om och när så sker så ska samtliga inblandade be till gudarna att vi inte åker ur allsvenskan för då är de alla skyldiga till förräderi. Och då kan ingenting rädda dem oavsett hur mycket aktier och pengar de har eller hur många arslen de slickat.

Det pratas mycket om att det inte finns någon moral eller klubbkänsla kvar inom fotbollen och då i huvudsak hos spelarna som ofta beskrivs som "giriga". Det stämmer säkert. Men en sak står klart även när det gäller vår egen klubb och det är att det inte finns mycket heder eller moral kvar hos de som officiellt styr klubben heller. Nej, det är som vanligt hos de trogna och engagerade fansen samt hos vissa enstaka spelare och tränare som det fortfarande finns utrymme och känslor för att ens ha rätt att nämna ord som "respekt" och "heder" i samma mening. Spelare och tränare som Johan Mjällby, Rikard Norling och Bojan Djordjic har samtliga blivit väldigt dåligt behandlade under sin sista tid i klubben av såväl den dåvarande som den nuvarande AIK-ledningen. Det är ännu en anledning till att Mjällby, Norling och Djordjic förtjänar all vår kärlek och våra hyllningar - samt vår stora respekt!

Tack för allt Bojan & Martin!
Vi glömmer Er aldrig och Ni är AIK-hjältar för evigt!
Bojan - Du är en av oss!

sverigescenen.com