2009-07-02

Djurgårdsspelare mutade - fick 100 000 kr för att ta gula kort
Dif-ledningen informerade - fruktar skandal och försöker tysta ner det hela

En spelskandal av stora format som berör flera A-lagsspelare i Djurgårdens IF kommer nu upp till ytan. Ett spelsyndikat med i första hand pokerspelare från Södertälje med starka kopplingar till flera av Dif-spelarna har länge hyst stora pokerturneringar och även erbjudit illegala spel. Minst tre Djurgårdsspelare har låtit sig köpas av spelsyndikatet som tjänat stora pengar på vadslagningen.

Under säsongen 2008 fick dåvarande Dif-spelaren Lance Davids sammanlagt åtta gula kort under året. Vid minst ett av dessa tillfällen togs varningen medvetet och genererade Davids 100 000 kr direkt i handen av spelsyndikatet från Södertälje.

Under årets säsong har minst två andra Djurgårdsspelare fått betalt med 100 000 kr i handen efter samma premisser och efter att ha kommit överens om att ta gula kort i minst en speciellt utvald match vardera. Spelarna det handlar om är Jan Tauer samt Sebastian Rajalakso.

Tauer står hittills den här säsongen på tre gula kort som han fått i premiären hemma mot Örebro SK den 6 april i den 31:a minuten vid ställningen 0-0 (slutresultat 1-0 till Dif), vid storförlusten på Gamla Ullevi mot IFK Göteborg den 11 april i den 23:a minuten vid ställningen 0-2 (slutresultat 6-0 till IFK) samt borta mot Malmö FF den 10 maj i den 53:e minuten vid ställningen 1-1 (slutresultat 2-1 till MFF). Den sistnämnda varningen genererade även i att Tauer blev avstängd till derbyt mot AIK.

Rajalakso har i sin tur fått två gula kort under denna säsong. Dels hemma mot Gais den 4 maj i den 39:e minuten vid ställningen 2-0 (slutresultat 2-1 till Dif) och dels i derbyförlusten mot AIK den 18 maj i den 77:e minuten när AIK ledde med 1-0 vilket också blev slutresultatet.

Davids (minst ett tillfälle 2008 - 100 000 kr), Tauer (minst ett tillfälle 2009 - 100 000 kr) och Rajalakso (minst ett tillfälle 2009 - 100 000 kr) är till oss bekräftade uppgifter från flera av varandra oberoende källor och ej att betrakta som några rykten. Spekulationerna gäller istället om detta har inträffat vid flera tillfällen än dessa tre gånger (vilket en hel del tyder på) samt om fler spelare varit eller är inblandade. Vi har ej heller kunnat få någon bekräftelse på om Dif-spelarna köpts för andra typer av tjänster (ex. här med tanke på lagets extremt svaga säsong - att ha sålt sig i samband med förlustmatcher) men då detta enbart är spekulationer så väljer vi att ej skriva något mer kring just denna del.

Jan Tauer är dessutom att betrakta som en stor spelmissbrukare som tillbringat många sena nätter på illegala svartklubbar i Stockholm och även dragit på sig stora skulder. En av dessa skulder betalades av med hjälp av de 100 000 kr som Tauer mottog efter ett av sina medvetna gula kort under vårsäsongen.

Det hela har sedan minst ett års tid varit en väl bevarad hemlighet inom dessa slutna kretsar i Södertälje samt bland de ovan nämnda spelarna i klubben. Nu har dock bubblan börjat brista och för ca en månad sedan fick även delar av Djurgårdens ledning information om härvan av initierade och upprörda Dif-supportrar, varav minst en ska vara en tongivande medlem i DFG. Dif-ledningen erkände då att man sedan en tid tillbaka misstänkt just en av de namngivna spelarna för att ha stora spelproblem och skulder. Man betonade för uppgiftslämnarna att man omedelbart skulle utreda misstankarna om mutade spelare internt men att det var av yttersta vikt att inget läckte ut till media då det skulle innebära en spelskandal av stora mått om det kom ut i offentligheten. En skandal som även skulle kunna ödelägga såväl spelarnas som klubbens närmaste framtid.

sverigescenen.com