2012-01-10

"Finns bara en Bojan Djordjic..."

Vi vill redan inledningsvis förvarna om att vi är allmänt trötta på fotbollsspelare i Europas 24:e bästa liga som tror att de är Leo Messi och ska ha betalt därefter trots att de inte ens vunnit en titel under hela sin karriär. Spelare som gnäller för att de sitter på bänken fast vi har seriens två bästa anfallare på planen. Spelare som inte accepterar skrivna avtal utan kräver mer pengar för att ha råd att åka på semester till Thailand. Spelare som tror att de är klubben. Spelare som inte respekterar vare sig klubbmärket eller fansen. Det är inte dessa spelare den här krönikan handlar om.

Den här krönikan handlar om en spelare som gett allt för klubben. Som aldrig vikt ner sig, baktalat fansen eller skulle sälja sig till klubbar som Djurgården, Hammarby eller IFK Göteborg oavsett hur mycket pengar de erbjöd. Det handlar om ett fotbollsproffs som är uppväxt på Råsunda och som är stolt över att ha fått representerat klubben och sett det som en stor ära varje gång han sprungit ut på Råsundas gräs. Det handlar om en spelare som älskar sitt AIK.

Ända sedan AIK-hjälten Johan Mjällby uttryckte en stor besvikelse över klubbens agerande i samband med hans övergång till Celtic efter SM-guldet 1998 så har det under vissa perioder funnits en viss historik i klubben att behandla stora AIK-profiler och guldhjältar direkt illa. På senare år är de färskaste exemplen när Rikard Norling sparkades under förnedrande former och hans namn släpades i smutsen av dåvarande sportchef och dåvarande styrelse 2008. Bojan Djordjic och Martin Mutumba skeppades iväg till Ungern året efter trippelguldet 2009 i samband med glassförsäljaren Alex "Mr Bullshit" Millers intåg i klubben. Kenny Pavey lämnade AIK efter säsongen 2011 mycket besviken på klubbens agerande, eller rättare sagt brist på agerande, under förhandlingarna (tilläggas ska att detta inte enbart var klubbens fel utan även på Kennys ansvar) som slutade med att en tongivande supportergruppering fick gå in och närmast medla mellan spelaren och klubben. Nu har det hänt igen och den här gången är det en av de största AIK-profilerna de senaste åren som drabbats - guldhjälten, ambassadören och AIK:aren Bojan Djordjic.

I tider när spelartruppens attityd börjar förändras och girigheten i vissa fall börjat bre ut sig så behöver truppen starka individer som balanserar upp dessa avarter och ser till att de andra rättar in sig i ledet. Som visar vägen genom att hela tiden vara professionella och ge allt på träningar och matcher. Som tar hand om de yngre och nya spelarna. Som förklarar och hela tiden påminner de andra spelarna om vad AIK är och står för. Som är en AIK-profil som fansen kan känna igen sig i. Precis som en spelartrupp behöver en stabil målvakt, en stark centrallinje, snabba yttrar och en vass målskytt så behöver även en spelartrupp fanbärare och AIK-hjältar som stämmer in på kriterierna ovan. En sådan spelare var Kenny Pavey. En sådan spelare är Bojan Djordjic!

Bojan är AIK-supportern som valdes till Manchester Uniteds bästa ungdomsproffs 2000 och som sedan dess blivit ligamästare i fyra klubbar (Röda Stjärnan, Rangers, AIK & Videoton) och länder. En vinnare. Bojan är "bara" 29 år gammal men redan i princip ekonomiskt oberoende och vill nu hem. Hem för Bojan är Råsunda och AIK. Han har en klausul i sitt kontrakt med engelska Blackpool FC som innebär att han kan gå gratis till en ny klubb under januarifönstret. Detta var för AIK känt redan före gårdagens besked att Blackpool och Bojan nu går skilda vägar. Bojan vill heller inte ha någon sign on bonus av AIK. Han tjänar idag ca: 120 000 kr i månaden men vill inte ligga AIK till last utan skulle ha nöjt sig med den symboliska ersättning han hade i AIK 2010 (då hade han även gått med på att sänka sin lön med 50 % vid kontraktsförlängningen 2009). Han är helt skadefri och i bättre fysisk form än någonsin samtidigt som han sitter inne med en av landets bästa vänsterfötter och ett av de största AIK-hjärtana. Den som inte tror att Bojan Djordjic åtminstone skulle ta en plats och fylla en stor funktion i AIK:s 22-manna trupp kan ingenting om fotboll!

Därför är det mycket tråkigt och ytterst beklagligt att tvingas konstatera att AIK Fotbolls sportsliga ledning genom chefstränaren Andreas Alm nu i början av januari definitivt valt att stänga igen möjligheten till en comeback av Bojan i AIK-tröjan. Detta beslut har föregåtts av en längre tids spekulationer och i våra ögon mycket tveksamt agerande från den sportsliga ledningen med Alm, sportchefen Jens Andersson och scoutingchef Björn Wesström. Bojan Djordjics hjärta är nu krossat efter beskedet från AIK. Bojan såg sig som en framtida lagkapten i klubben och även som en fortsatt ambassadör för Gnaget även efter spelarkarriären. Nu jagas Bojan i stället av tre st andra allsvenska klubbar (varav en toppklubb) samt några utländska föreningar. Men Bojan vill inte spela i någon annan svensk klubb. Bojan vill spela i AIK.

Den sportsliga ledningen har fattat ett felbeslut. Man har missbedömt vikten av fanbärare i truppen och tidigare Hammarby- och AIK-spelaren Andreas Alm har kraftigt försämrat sitt eget utgångsläge som chefstränare för AIK Fotboll om inte resultaten skulle gå oss vägen i år. En andraplats 2011 var meriterande och en rejäl uppryckning mot katastrofsäsongen 2010 men betänk då även att vi under fjolåret inte vann en enda derbymatch mot Dif samt åkte ur cupen mot Åtvidaberg.

Vem blir nästa AIK-hjälte att förklaras icke önskvärd av klubben? Daniel Tjernström, 37 år och 13 säsonger i klubben?

Bojan Djordjic - för evigt en av oss!

sverigescenen.com

Citat vi minns:

"Vi vill ha Bojan i AIK för att han är en skicklig fotbollspelare, har personlighet som ger oss dynamik och en erfarenhet som ger gruppen en extra dimension. Bojan har under förhandlingarna visat en stor vilja att nå denna överenskommelse vilket kan tillskrivas hans stora AIK-hjärta".

Björn Wesström, dåvarande sportchef, till fotbolldirekt.se efter att ha skrivit ett nytt 3,5 års kontrakt med Bojan Djordjic sommaren 2009.