2014-06-06

”AIK = Fotboll för den som tycker som mig”

Att AIK:s supportrar inte blandar ihop fotboll och politik är en väl utbredd övertygelse som dessutom har ett mycket starkt stöd inom supporter- och medlemsleden i klubben. För alla som kan sin historia och supporterkultur vet hur minerad mark politik, tillsammans med religion, kan vara. Vi har i en tidigare krönika berört frågan: [Förtydligande varför vi inte tillåter politiska manifestationer i samband med AIK:s matcher.]

Därför är det djupt beklagligt och direkt stötande att enskilda individer från klubbens innandömen nu använder sin position för att i AIK:s namn sprida sin personliga partipolitiska agenda, dessutom i valtider, senast i form av styrelseledamoten Manfred Aronssons text ”AIK = Fotboll för alla” i Matchprogrammet inför AIK-BP (finns även publicerad på aikfotboll.se). Vi har själva promotat och stöttat Manfreds inträde i både FF- och AFAB-styrelsen men vill Manfred driva partipolitik i AIK så har han tagit sig vatten över huvudet. Det är en sak att sitta i fikarummet på MTG eller SBS och prata politik bland andra självupptagna mediefeminister utan verklighetsförankring men det finns det inget stöd för i AIK – medlemmarnas förening. Det finns också krafter som nu vill att AIK Fotboll ska delta i politikens egen högborg – Almedalsveckan. Det finns också enskilda individer som försöker klistra på AIK som förening politiska samhällsfrågor genom deltagande i Pridefestivalen eller Fotbollssupportrar mot homofobi. Det är dags att säga stopp!

Oavsett vilket politiskt läger man tillhör, oavsett om man uppträder som vänster- eller högerextremism och oavsett vilka ädla syften man än må anse sig ha så är det dags att tydliggöra en sak: AIK:s publik med de engagerade supportrarna i spetsen har ända sedan 1990-talets dagar drivit igenom en mycket framgångsrik ”nolltolerans” mot politiska manifestationer kring AIK:s matcher. Det är den politiska nolltoleransen som gör Nationalarenan och tidigare Råsunda till en plats där du inte bedöms efter hur du ser ut eller var du bor eller jobbar med. Vi skulle kalla det ganska unikt i dagens samhälle och något som vi inte gör någon stor grej utav för att det är en självklarhet för oss som inte blandar ihop fotboll med politik. Men det är samtidigt en självklarhet bara så länge vi själva kan styra utvecklingen och den dagen politiker, journalister eller för all del enskilda styrelseledamöter i klubben försöker göra partipolitik och plocka billiga poänger av den nolltoleransen så är den inte lika mycket värd längre. Och tro oss, det är inte Stefan Löfven, Fredrik Reinfeldt eller Manfred Aronsson som kommer få städa upp röran de ställer till med runt AIK:s matcher. Det är vi. Och det är ett ansvar vi tagit förut och som vi avser att ta igen om det skulle krävas!

sverigescenen.com