2009-04-04

Inför säsongen 2009 - Dags att skapa en vinnarkultur!

Nu i helgen sparkar årets allsvenska säsong igång! Efter höstens generalkaos som genomsyrade AIK i samband med att styrelsen sparkade chefstränare Norling var det skönt med ett fotbollsbrejk där istället hockeylaget fick stilla abstinensen och ta större plats än vanligt. I kombination med osäkerheten över var vårt fotbollslag egentligen står i år så har det varit en ganska lugn silly season utan vare sig några namnmässigt spektakulära nyförvärv eller sedvanligt hybrissnack inom supporterleden. De flesta supportrar verkar känna sig fullt införstådda med att detta kan bära hur långt som helst men också att det kan gå åt andra hållet. Sällan har ett AIK lag känts så svårbedömda som i år.

Den bestående känslan efter försäsongen är dock odelat positiv. Laget är obesegrat efter tio träningsmatcher (sju segrar och tre oavgjorda) och spelet har i alla fall bitvis sett helt okej ut. Vissa "experter" menar att detta inte är bra och pekar på säsongen 1979 när vi också radade upp segrar under försäsongen för att sedan falla ihop som ett korthus när Allsvenskan väl började och till och med åkte ur. Bullocks säger vi! Då åtminstone ambitionen i den här klubben är att bli Skandinaviens ledande fotbollsklubb så innebär det också att det är hög tid att börja få in en vinnarkultur i föreningen som med undantag av två säsonger i slutet av 1990-talet inte funnits på Råsunda någonsin! Det måste bli fult att förlora även om det är en träningsmatch. Ett bra lag ska även kunna klara av formsvackor och perioder av sämre spel men ändå fortsätta plocka poäng. Det är detta som gör ett stort fotbollslag och ett första steg dit är att skapa en vinnarkultur som ska genomsyra hela föreningen. Resultatet styr tanken. AIK förlorar inte. Be a winner in everything you do...

Mikael Stahre är alltså ny chefstränare och har vid sin sida Andreas Alm och Christer Swärd som assisterande. Micke Stahre brinner på samma sätt som Rikard Norling gjorde för det här. Han har ett engagemang och en energi som smittar av sig. Han har länge varit Rikard Norlings kronprins och kan han nu också förvalta arvet efter Rikard och förmedla sin egen kunskap och inspiration till spelarna så kan det vara den sista ingrediensen som behövs för att få det här laget att börja leverera vad vi alla hoppas och tror att de är kapabla till. Alm vet vi vad han kunde som spelare, vad han kan som tränare lär visa sig. Christer Swärd beskrivs som en "duktig instruktör" med extra fokusområde på de fasta situationerna. Det kan behövas säger vi! Stort frågetecken dock här för Swärds hälsa och psyke efter att han säckat ihop under en träningsmatch när målvakten Maanoja skadade sig förvisso otäckt. Christer Swärd lär i alla fall inte få hänga med på grabbarnas samlingar i år...

Björn Wesström är ny (tillförordnad) sportchef och har liksom Stahre svarat för en positiv start. Wesström kan i slutändan visa sig vara AIK:s bästa värvning i år. Fystränaren Thomas Lindholm muttrade lite i fjol över minskad fys för spelarna vilket även märktes på planen. Storsinta gentlemannen Rikard Norling tog på sig denna brist men faktum är att det också handlar om vad man gör av tiden man får med spelarna som fystränare. Det fanns tendenser i fjol på en viss slapphet och respektlöshet från vissa spelares sida gentemot Lindholm och hans fysträning. Vad vi har hört ska det dock ha sett annorlunda ut i år, om det sedan beror på om spelarna blivit mer ambitiösa eller om Lindholm uppmärksammat problemet och blivit tuffare låter vi vara osagt. Lee Baxter är en bra kille men måste i år också få målvaktssidan att stabiliseras och inte minst utvecklas. De många målvaktstavlorna som kostat oss en hel del poäng de senaste säsongerna måste hållas på ett absolut minimum i år. En sak är nämligen helt klar och det är att man inte vinner guld med en medelmåttig målvakt - inte ens i världens 32:a bästa liga Allsvenskan.

Problemen på målvaktssidan har dock fortsatt under vintern, nu har det dock uteslutande handlat om skadesituationen. Daniel Örlund hade en bedrövlig säsong 2008 och radade upp tveksamma ingripanden ända tills han skeppades iväg på lån till norska Fredrikstad där han dock gjorde bra ifrån sig och fick upp självförtroendet igen. Trots det var AIK:s inställning att försöka sälja Örlund under vintern. Örlund hade två svaga säsonger i AIK bakom sig och hade uppenbarligen stagnerat. Av olika anledningar blev det ingen försäljning och tur var nog det för när först Nicklas Bergh och sedan ganska så givna förstamålvakten Tomi Maanoja långtidsskadades stod klubben med bara en seniormålvakt under kontrakt. När samarbetsklubben Väsby United hade en exakt liknande situation med två av tre målvakter skadade återstod inget annat än att värva. Valet föll på Vasalunds rutinerade Milos Petkovic som anslöt på lån fram till sommaren. Det gör att den tidigare så uträknade Daniel Örlund helt plötsligt är given förstamålvakt och även om Örlund noga undviker att tala i termer som "revansch" så är det just vad det handlar om. Revansch och en kanonmöjlighet att visa alla som tvivlat att det nu är en ny (och viktmässigt lättare!) Daniel Örlund som är tillbaka från Norge. Det fanns en tid för inte allt för länge sedan när han på allvar nämndes i landslagssnacket och betraktades som en av seriens bästa målvakter. Ta chansen nu Örlund...!

Spelartruppen består i dagsläget av hela 26 spelare (varav fyra är målvakter). AIK kommer att spela med en fyrbackslinje som så här dagarna före premiären känns ganska given. Nils-Eric Johansson (assisterande lagkapten) till vänster med nyförvärvet Jos Hooiveld och Per Karlsson som mittbackar och Markus Jonsson till höger. Förste utmanare får Walid Atta anses vara medan Patrik Bojent känns allt annat än nära startelvan. Förhoppningsvis så kommer holländaren Hooiveld innebära det lyft för backlinjen som behövs efter den ojämna fjolårssäsongen, han har i alla fall imponerat under träningsmatcherna. Nisse Johansson flyttas nu permanent ut till vänster vilket hittills sett lyckat ut. Per Karlsson är en av fyra U21-landslagsmän i AIK (Bengtsson, Atta & Özkan är de övriga) och given i det landslag som i sommar spelar EM på hemmaplan medan Markus Jonsson var med på det stora landslagets vinterturné dock utan att imponera. Backlinjen känns något tunn gentemot skador men såväl tidigare ytterbackarna Pierre Bengtsson som Kenny Pavey kan användas vid problem.

Annars så verkar både Bengtsson och Pavey spelas in på mittfältet. Pierre har under försäsongen i skadade lagkaptenen Daniel Tjernström, Bojan Djordjic och Jorge Oritz frånvaro matchats på ett innermittfält tillsammans med i första hand duktige Kevin Walker (nu dock däckad av blodförgiftning och borta en månad). Bengtsson/Walker är en ung duo som har alla förutsättningar att ta starttröjor i år men frågetecken för om man har styrkan och kilona som behövs i mittens rike. Tjerna är Tjerna och tar säkert en tröja om han är skadefri, hans uppoffrande slit och kämpatag är ovärderliga även om han inte direkt blir snabbare med åren. Två spelare som haft det väldigt kämpigt med skador i AIK men som vi verkligen unnar framgång är Bojan Djordjic och Gabriel Özkan. Bojan är ett proffs och en stor AIK-ambassadör som vet vad det innebär att vara supporter till den här klubben. Bojan fick bara bitvis visa vad han kunde i fjol och vi hoppas få se mer av det i år! Gabriel är supertalangen som varit förföljd av skador och som hela Råsunda håller andan för varje gång han går in i en närkamp. En skadefri Özkan är en av landets mest sevärda spelare men det gäller också att fortsätta utvecklas och ta nästa kliv, det är lätt att avstanna när man inte får spela regelbundet. Håller bara kroppen så tar vi också för givet att han skriver på ett nytt kontrakt med AIK (går ut efter säsongen), det är Du skyldig den här klubben Gabbe!

Kenny "Millwall" Pavey är ett stort föredöme för alla AIK-supportrar och det fighterhjärta Kenny alltid visar upp på såväl träning som match är enormt viktigt och går ej att köpa för pengar - a top lad!

Jorge Ortiz spelade småskadad hela hösten och trots att han svarade för en del fina framspelningar så kändes det inte som vi fick ut allt av honom. Med acklimatiseringsperioden förhoppningsvis över och nya tänder i käften så finns det stora förhoppningar på den tekniske argentinaren. En spelare som gjorde bra ifrån sig när han väl fick chansen i fjol var Yussuf Saleh som konkurrerar om en plats med Martin Mutumba (Kayongo) som är tillbaka på Råsunda efter spel i finska ligan och i Väsby. Här handlar det uteslutande om spelare som ska kunna dra sin motståndare, komma runt och slå precisa inlägg in mot boxen.

Unge mittfältaren Daniel Gustavsson från Västerås SK har inte sett ut som någon startspelare under försäsongen och får nog rikta in sig på spel i Väsby den närmaste tiden. Detsamma får nog anses gälla för anfallstalangen Pontus Engblom som i hård konkurrens anslutit från IFK Sundvall med i alla fall rykte om sig att kunna göra mål.

Annars känns anfallssidan något tunn. Ivan Obolo är ett superproffs och en av allsvenskans absolut bästa spelare. Obolo är ett spelgeni med en enda riktig svaghet: Han gör för lite mål. När sedan den tilltänkta parhästen, slovenen Miran Burgic, går skadad och Saihou "CH" Jagne inte rosat marknaden under vintern (men satan vad snabb han är!) så blir det till att hoppas på Mikael Thorstensson från Väsby som är en klok, stark och löpvillig anfallare som kommer att göra nytta för AIK. Men vem ska göra målen? Och tänk om Obolo blir skadad eller såld...

Såväl Niklas Backman (back), Magnus Eriksson (mittfältare/anfallare) som Viktor Lundberg (mittfältare/anfallare) från Väsby har fått en hel del speltid under träningsmatcherna och den sistnämnde belönades för sitt slit bara för en vecka sedan genom att permanent lyftas upp till AIK. Viktor Lundberg är en urgnagare som vi spår en ljus framtid. Intressant spelartyp med bra spelsinne och skott.

Det för oss osökt in på ungdomssatsningen med Väsby United som främsta flaggskepp. Det finns numera en röd tråd inom AIK med också en tydlig strategi och ett långsiktigt arbete som måste få ta lite tid och kosta lite extra så länge vi har målsättningen klar och även rätt folk som arbetar för att uppnå den. Thomas Lagerlöf är ny tränare för Väsby United efter Micke Stahre och med Björn Wesström som sportchef i AIK så borgar det för att samarbetet fortsätter leva vidare och även utvecklas. Det är alltför många goda idéer och visioner i klubben som gått i spillror efter att vissa nyckelpersoner försvunnit. Finns det en röd tråd och strategi så ska den hålla även om enskilda individer skulle försvinna. Samarbetet med Väsby är också bara en del av den satsning som även omfattar flera andra samarbetsklubbar, en ungdomsakademi och en tydlig tanke med juniorlaget. Vi är mycket positiva till denna utveckling och den värvningspolicy som utformats och anser det vare en av de viktigaste beståndsdelarna för ett framgångsrikt AIK såväl nu som i framtiden!

Spelmässigt i år så hoppas vi att laget kan bygga vidare på det fina passningsspel man emellanåt visat prov på men att passningarna nu också börjar generera i fler målchanser. Målen görs förvisso i boxen eller strax utanför men ett effektivt kantspel ska aldrig underskattas så länge vi har tillräckligt med spelare i rätt straffområde när inläggen kommer. Vi vill se ett aggressivt och fysiskt spelande AIK som speciellt hemma på Råsunda tidigt i matcherna ska visa vilka som bestämmer. Snabba spelvändningar och en stark tro på den spelidé vi bestämt oss för ska kunna ge laget en trygghet att falla tillbaka på. Men allt ovanstående är givetvis inte mycket värt om inte poängen trillar in och det omgående.

Bär fram spelarna - enad front!
Rikard Norling enade fansen och fick in meningen "tålamod under 90 minuter" i vår vokabulär. Nu är det viktigt att alla supportrar oavsett falang eller åsikter fortsätter att ställa sig bakom spelarna under själva matcherna. Det här är ingen dagisverksamhet och spelare med dåliga psyken eller inställning har definitivt valt fel förening men så länge som spelarna är 100 % professionella och ger allt på planen så ska de också backas upp och bäras fram av hela Råsunda. Enad front 2009!

Spelprogrammet
Är som vanligt ett skämt. Helgmatcher lyser som tidigare med sin frånvaro. När fick vi senast en skön bortamatch i premiären? Hur kan man enbart fastställa speldatum för 12 av de 30 omgångarna? Varför styrs svensk fotboll av fullständiga idioter?

Allsvenskan avgjord?
Ibland så kan man nästan tro att serien redan är avgjord innan den ens har börjat bara för att fotbollen kontrolleras av en landsortsmaffia som tagit över så väl förbund, kommunkontor som journalistkår. Som vi tidigare skrivit så finns det inget land i hela Europa som missgynnar sina storklubbar så mycket som inom svensk fotboll. Men, det är ingen guldgaranti bara för att man får en ny arena bekostad av kommunen. Det är ingen guldgaranti för att man har vunnit ett(1) SM-guld under hela föreningens usla livstid (nej Bajen, vi syftade faktiskt på Kalmar). Det är ingen guldgaranti bara för att man fått fram en 17-åring som luktar kiss. Det ska spelas om det först. Ett enat AIK ända från spelare, tränare, styrelse (nåja...) till alla oss supportrar kan åstadkomma stordåd - glöm aldrig det!

Stahre tippar Elfsborg!
Att inte någon av de 16 tränarna tippar sitt eget lag som svenska mästare är direkt pinsamt och löjeväckande! Och oavsett vad Mikael Stahre hade för tanke med uttalandet att "Elfsborg joggar hem guldet" så är det ej värdigt en klubb som AIK. Vi anser att det sänder ut dåliga signaler till både spelare och supportrar. Vi kanske inte vinner bucklor varje säsong men vi ska i alla fall ha inställningen att försöka göra det - även utåt.

Wilton till Malmö!
Brassen Wilton Figueiredo spelade en och en halv säsong i AIK och blev mot slutet en stor publikfavorit. Wilton hyllade klubben, fansen och kysste klubbmärket samtidigt som han dedikerade sin lojalitet till AIK. När gulstriden inleddes lämnade Wilton AIK och sina sportsliga ambitioner för oljepengar i Qatar så han kunde "trygga familjens ekonomiska framtid". Den medmänskliga försäljningen kostade oss sannolikt ett SM-guld men räddade i alla fall budgeten... När Wilton ett och ett halvt år senare "tryggat framtiden" villa han bryta sitt kontrakt med araberna och flytta "hem" till Sverige igen. Wiltons sanslösa löneanspråk tillsammans med en saftig övergångssumma gjorde att AIK genom tf sportchefen Björn Wesström tidigt tackade nej. Ett i våra ögon korrekt beslut (sedan är det givetvis tragiskt att vi inte har pengarna att genomföra en sådan här värvning men det ska inte Wesström klandras för utan uteslutande den tidigare bolagsstyrelsen). Att Wilton i detta läge väljer att skriva på för Malmö FF bevisar egentligen bara att det inte var något speciellt med honom heller. Wilton är i likhet med 95 % av alla fotbollsspelare pengakåt och spelar för dom som för stunden betalar bäst. Men en Judas? Nej det anser vi nog vara historielöst att påstå, det vore nämligen att förminska riktiga Judas Iskariots som Jan Eriksson och Jesper Jansson. Däremot är Wilton en hycklande jävel som vi önskar all olycka. För oss är han numera död.

Journalistkåren
Det fanns en tid för 20 år sedan när kvällstidningarna i praktiken la ner sin allsvenska bevakning och enbart redovisade resultaten. Lite skillnad nuförtiden när det faktiskt skrivs mycket om Allsvenskan med specialbilagor och dylikt. Dock så har de flesta tidningarna fått för sig att mycket alltid är bättre (typ som DFG) vilket det tyvärr inte finns kompetens för inom den svenska sportjournalistkåren. Kvalité framför kvantitet tack! Vi noterar också att landets mest överskattade journalist och den i särklass mest okunnige fotbollskrönikören Mats Olsson även i år lovar att inte dyka upp på ett enda Stockholmsderby. Det jublar i alla fall AIK åt som därmed slipper bjuda på gratismat och dryck åt ett jävla pack som ändå bara kommer att baktala oss dagen efter. Håll Dig hemma även på våra andra matcher, hela AIK hatar Dig Mats!

"Tillsammans kan vi" - www.hifdif.se
Vi lyfter på kepsen åt dom ansvariga bakom denna uppmärksammade och uppskattade kampanj som gett oss alla många goda skratt senaste veckan. Och tro oss, såväl gårdare som grin-Bajen stör sig rejält på den - vad dom än säger!

#1 till fansen för all framtid
Lovvärt initiativ från några ambitiösa herrar inom AIK Fotboll (läs: Ej Bystedt & co). Vi supportrar är givetvis inte den tolfte spelaren - vi är den första spelaren. Vi är inte Bajen - vi är AIK!

Bortaresebojkotten
Alla supportrar som vill följa med laget även på bortaplan ges nu chansen att göra så under matcherna mot Kalmar (måndag 13 april, röd dag) och BP (söndag 19 april) och vi hoppas därför att så många Gnagare som möjligt nu också tar chansen. Orsaken till den tillfälliga hävningen av fjolårets uppmärksammade, tråkiga men högst nödvändiga bortaresebojkott är att Kalmar och BP gjort en ekonomisk överenskommelse med AIK genom att följa UEFA-reglementet i dessa frågor istället för sektföreningen SEF:s regler. När det gäller en ev. fortsättning på bortaresorna så står det och faller med hur just SEF och dess anslutna klubbar hanterar både den ekonomiskt som principiellt viktiga frågan om kostnader och ansvar för bortalagets supportrar. Än är frågan inte avgjord och så länge den hänger i luften kan alltid stridsåtgärden med bojkottade bortaresor återupptas. Mer info i frågan lär följa.

Vi syns på Råsunda och i Kalmar! Stöd AIK och hata alla andra!

Vi vet att snart så är det dags igen...