2007-11-04

Organiserat mediedrev mot AIK, dess supportrar & grabbar

Den senaste tiden saknar motstycke när det gäller organiserat mediedrev, lögner och förtal mot såväl Allmänna Idrottsklubben, dess supportrar och inte minst dess grabbar. Här är vår syn på mediebranschens samlade frontalangrepp på oss den senaste tiden:

Vi får varje vecka, år ut och år in, förfrågningar från alla möjliga journalister, forskare och andra experter som vill intervjua oss och våra grabbar. Alla möjliga och omöjliga tidningar, tidskrifter, radio- och TV-program. Dagens Nyheter och TV3 inkluderade. Sedan över fem år tillbaka så nobbar vi alla förfrågningar vi får oavsett vilka som frågar och hur mycket dom vill betala oss. Ingen av våra grabbar pratar med massmedia! Då journalister verkar anse att det är våran skyldighet att stå till "allmänhetens förfogande" så har man den senaste tiden börjat ta till helt andra arbetsmetoder vilket nedanstående händelser vittnar om.

DN

Det som började söndagen den 21 oktober med krigsrubriker om att "Firman styr AIK" tillsammans med en fyra sidor lång intervju med "Erik", en påstådd "avhoppare från Firman Boys", fortsatte med en flera dagar lång följetong signerad Dagens Nyheter och journalisten Thomas Lerner. Det som är anmärkningsvärt när det gäller intervjun med "Erik" är att den dels innehåller en hel del felaktiga uppgifter och rent påhittade historier, dels att allt annat går att finna på bland annat denna hemsida samt i en viss bok. Intervjun är även väldigt detaljrik om "intervjuobjektet" i fråga. Det som är än mer uppseendeväckande med intervjun är att den är både falsk och fabricerad! "Erik" är ett första klassens påhitt signerad Thomas Lerner och DN! "Erik" finns inte och har aldrig funnits. Ingen av våra grabbar, eller för all del några så kallade "avhoppare", har pratat med journalisten i fråga!

Rättegången

Rapporteringen kring den så kallade "huliganrättegången" som startade i Solna Tingsrätt måndag 22 oktober är ett kapitel för sig. Mängder av journalister och fotografer var på plats och trakasserade de åtalade grabbarna den första rättegångsdagen. Fotoblixtarna smattrade när de på förhand redan dömda fotbollssupportrarna skulle in i rättssalen. Det som dessa hyenor dock inte hade räknat med var våra egna utsända fotografer som även de tog mängder med bilder - fast på journalisterna. Det tyckte den tredje statsmakten inte var lika roligt. Inte heller uppskattade den kvinnliga infiltratören med dold kamera uppmärksamheten kring sin person. Rättegången om staketincidenten i matchen Hammarby-AIK 2004 är annars en rättsskandal där bildmaterialet i många fall är rejält bristfälligt och utpekandena gjorda i efterhand av polismän på redan dåliga bilder. Vissa pekas ut när de står helt lugnt på läktaren och andra när de sparkar på staketet 20 meter till vänster direkt efter Hammarbys 1-0 mål. Alla supportrar förnekar brott, vissa förnekar även att de befunnit sig på den Norra läktaren, andra att de ens varit på matchen medan några säger att de suttit på den Östra läktaren. Åklagare i målet är Camilla Larsson, ingen bildskön kvinna direkt. Det är däremot hennes betydligt yngre, smalare och läckrare åklagarkollega som förgyller rättssalen för de misstänkta supportrarna.

TV3 Insider

Vi har sedan en tid tillbaka haft information om att Strix Televisions Insider jagat ett scoop på ämnet fotbollshuliganer i allmänhet och Firman Boys i synnerhet. Vi har tidigare varnat för detta på bland annat denna hemsida vilket tillfälligt fått Insiderredaktionen att backa. Sedan i våras tilltog dock informationen att Insider var på gång igen vilket gjorde att vår uppmärksamhet ökade. Glädjande är att Firman Boys (FB) som organisation upprätthållit en stor säkerhetsbuffert och aldrig lät Insider komma i närheten av oss ens. Vad som dock är mindre glädjande är att då Insider fullständigt misslyckades med att infiltrera FB och/eller våra undergrupperingar valde man istället att hänga ut elva (11) st enskilda AIK-supportrar med namn och bild i sitt program (2007-10-25) inför hela svenska folket! Vi pratar alltså inte om några pedofiler, våldtäktsmän, mördare eller terrorister. Vi pratar om några fotbollssupportrar. Flera helt ostraffade! Nästan alla ostraffade för fotbollsrelaterade brott. Alla med familjer och jobb. Vissa med barn och egna företag. Dessa personer hängs alltså ut av en redaktion som agerar såväl polis, domstol som avrättare. Fy fan säger vi bara! Skvallerjournalistik när den är som sämst signerad ett gäng samvetslösa vidriga journalistsvin!!

Själva är annars Insiderredaktionen gärna anonyma och de flesta arbetar under falska namn från Strix Televisions lokaler på Lumaparksvägen i Hammarby Sjöstad. Många arbetar enbart på konsultbasis och hyrs in för olika typer av uppdrag, påfallande ofta från den vänsterextremistiska sammanslutningen Expo. Enda fasta ansiktet utåt är programledaren Robert Aschberg som betraktades som ganska så nyskapande inom sin bransch - för 20 år sedan. Nu är han, likt många andra föredettingar, en gammal man med föråldrade åsikter och synsätt. Dåligt påläst, riktigt oinsatt och rent ut sagt skrattretande svag i debatterna. Detta visade sig ju inte minst när den "undersökande" och "grävande" journalisten Aschberg i sin iver att fortsätta smutskasta vår klubb i veckan gick ut med "scoopet" att porr- och PR-kungen Berth Milton köpt upp 10% av aktierna i AIK Fotboll AB och planerade att "ta över klubben och rensa upp bland huliganerna". Vi skulle ljuga om vi sa att vi inte skrattade när Milton bildligt knullade på både Aschberg och hans trovärdighet i arslet inför öppen ridå!

Robert Aschberg agerar bödel mot misstänkta fotbollsgrabbar som, om det ens stämmer, vars enda brott är att de gillar att slå likasinnade på käften. Aschberg själv har annars en lång historia som gammal vänsterextremist, haschrökare och är även en av minst två kända "huligangranskande" journalister som har en nära släkting som springer med Hammarbys fotbollsfirma KGB emellanåt. Var det någon som sa hycklare!? Vi påminner dessutom om bilden på dfgsthlm.com där Robert Aschberg glatt poserar med en Djurgårdsgrabb från DFG.

Robert Aschberg har sedan länge en mycket god relation med polisväsendet och då Insider alltså inte lyckades med sin infiltration utan famlade rejält i mörkret så vände man sig istället till sina uppgiftslämnare (="källor inom Firman Boys") på bland annat Länskriminalpolisen som gladeligen lämnade ut sekretessbelagda uppgifter och material till Insiderredaktionen. Skyldiga eller ej spelade ingen roll. Ostraffade eller straffade spelade ingen roll. För Insider handlade det självklart inte om att "belysa huliganismen". För Insider handlade det om att försöka komma åt Firman Boys organisation och när det misslyckades så fick istället elva st AIK-supportrar agera syndabockar åt Insiders inkompetens.

Vi tänker inte kommentera några av de påståenden som Insider gjorde under programmets gång, vare sig mot Firman Boys som organisation, AIK:s ledning eller enskilda supportrar, då det vore att ge legitimitet åt denna typ av program utan vi nöjer oss med att konstatera att programmet var fullt med felaktigheter, överdrifter och en hel del rena lögner.

Våra kära kvällstidningar lyder ju än så länge under svenska lagar och kan därför tillsammans med övrig dagspress tillgodoräkna sig ett årligt presstöd på i runda tal 503 miljoner kronor (det blir många poliser vid högriskmatcher det). Därför tvingas man vara något mer försiktiga i sina utpekanden av icke politiska människor än TV3 Insider som lyder under engelsk lagstiftning då man är Londonbaserade. Dock är det faktiskt skillnad i engelsk och svensk tryckfrihetsordning där bevisbördan i England ligger på den som påstår saker och ting att bevisa det och inte som i Sverige på den utpekade parten att bevisa sin oskuld. Med anledning av detta så kan en kontakt med en engelsk advokat visa sig guld värd för de utpekade AIK-supportrarna. Det finns faktiskt även några nästan lika solklara fall från England där supportrar faktiskt fått rätt i sin stämning mot medieföreträdare som pekat ut dem som "huliganer" och dylikt och fått ut stora skadestånd. Men, det är en långsam och inte minst kostsam process.

Det här handlar inte bara om Firman, AIK-supportrar eller någon isolerad händelse. Insider har nu lagt ribban och den som tycker att det är rimligt kan fråga sig själva om de skulle vilja bli uthängda, vinklade och verbalt avrättade i direktsänd TV inför 475 000 tittare (tittarrekord så klart...) för att de kanske gjort något brottsligt för tolv år sedan, umgåtts med fel folk eller misstänks för ditten och datten. I Sverige har vi domstolar till att döma folk. Inte TV-kanaler med ekonomiska vinstintressen eller skrupelfria journalister. Att man gör detta och kommer undan med det såväl massmedialt som politiskt är givetvis ett resultat av den sanslöst onyanserade hetskampanj som media och Svenska Fotbollförbundet drivit mot allt vad fotbollssupportrar heter. Vad blir nästa steg? Ska folk som skrikit könsord på en fotbollsmatch hängas ut med namn och bild? Eller kanske några misstänkta felparkerare? Snattare? Porrklubbsbesökare? Fortkörare? Var går gränsen? Och framförallt vem ska dra den? Robert Aschberg & Insider!? Den som är fri från skuld får gärna kasta första stenen men påstå då inte att Ni vill leva i en demokrati för då hycklar Ni lika mycket som Aschberg & co! Man kan ju också ställa sig frågan hur det i dagens medievärld kan vara mer okej att gå ut i lekparken och stoppa kuken i en treåring än att slå en likasinnad vuxen människa på käften i samband med en fotbollsmatch? Var är proportionerna i förhållande till det påstådda brottet!?

Alla vi på sverigescenen.com lider självklart starkt med de elva utpekade AIK-supportrarna. Vi vill även tacka alla som hört av sig till oss via forumet, mail, telefon eller på annat sätt. Såväl kategori A, B som C-supportrar. Stödet har varit unisont för de utpekade grabbarna och det är inte bara AIK:s supportrar som står helt enade i denna fråga utan även supportrar till bland annat Djurgården, Hammarby och IFK Göteborg. Fotbollssupportrar landet över verkar rörande överens om att Insider fullständigt gått över gränsen när det gäller namn- och bildpubliceringen av dessa supportrar.

Vi vill också tacka för all information som närmast strömmat in till oss angående enskilda Insidermedarbetare, såväl gamla som nya. Vi har nu en ganska så klar bild av hur Insiders arbete sett ut och vilka som varit inblandade från såväl deras redaktions sida som deras uppgiftslämnare. Men för att slutligen och 100% styrka våra uppgifter och teorier vill vi nu ha in ännu mer info speciellt om de som arbetat med detta specifika program, fotografer/kameramän, ev. uppgiftslämnare hos polis, AIK, supportrar och/eller dylikt. Feed us! Vi garanterar Er full anonymitet vilka Ni än är eller vad Ni än jobbar med!

Vi vill även tydligt slå fast en sak både nu och för all framtid. Den person som med uppsåt pratar eller på annat sätt delger journalister och/eller poliser information om Firman Boys verksamhet eller grabbar kommer vi slå ner på stenhårt och utan pardon. Det spelar ingen roll vem du är, om du är grabb eller julgran, vi lovar dessa individer ett helvete och vi kan försäkra dessa glappkäftar, golare och avskum om att de garanterat sett sin sista AIK match om vi får tag i dem. Till skillnad från mycket annat som tolkats som hotelser på denna sida så går det bra att tolka detta både som ett hot och löfte.

Till sist måste vi även tacka TV3 Insider för att man hjälpt oss med nyrekryteringen av nya AIK ligister för många många år framåt. Den påverkan denna typ av sensationsprogram har på unga killar kan inte nog betonas. Tack "Robban"!