2004-12-16

Klubben på väg mot konkurs - Köp årskort!

För fem år sedan
AIK hade precis slagit AEK Athen med 1-0 efter mål av Nebojsa Novakovic. AIK hade kvalificerat sig till Champions League och skulle få möta storheter som Arsenal, Barcelona och Fiorentina. Under dessa fem år som har passerat, har tränare omsatts med sån hastighet att det saknar motstycke i svensk fotboll. Tabellplaceringarna har därmed blivit sämre och sämre för varje år och för att kulminera i en plats i superettan. Klubben fick storhetsvansinne, Sune Hellströmer började gräva ett stort svart hål. AIK skulle bli ett storlag, som år efter år skulle kriga i toppen av allsvenskan och bli ett respekterat lag i Europa. Nu vet vi att ingenting av detta har besannats, utan precis tvärt om. Situationen är värre än någonsin och AIK har precis ramlat ner i det svarta hålet som till och med har blivit till en grav och som de ansvariga har grävt.

Idag
AIK är en klubb vars existens är hotad! Likviditeten är så ansträngd att en konkurs inte är helt osannolik. Enligt AIK så har klubben i år haft kostnader på 68 miljoner och att intäkterna har legat på 55 miljoner. Enkel matematik ger alltså ett årsresultat på minus 13 miljoner. Eftersom förlusten de första tre kvartalen var fyra miljoner enligt delårsrapporten så skulle det innebära minus nio sista kvartalet. Drar man av dessa nio miljoner från de 14,7 som AIK Fotboll AB hade i eget kapital enligt tertialrapporten så får vi alltså ett eget kapital på 5,7 miljoner. Det kommer alltså inte behövas "bokslutsdispositioner" för att säkra elitlicensen efter helårsbokslutet. Men det största problemet i dagsläget är likviditeten. Klubben redovisade ett negativt kassaflöde från den löpande verksamheten på minus 11,7 miljoner och inklusive förändring av rörelsekapital och investeringsverksamhet närmare 15 miljoner för årets åtta första månader! Och i kassan finns det inte ens en miljon kronor, så med andra ord är pengarna från nyemissionen borta, puts väck! Sex månader tog det klubben att bränna 14 miljoner kronor!! Stoppas inte blodflödet och det snabbt så kommer klubben inte att kunna betala sina löpande utgifter och kortfristiga skulder och då kommer AIK Fotboll AB att försättas i konkurs. Det du kan göra som supporter är att köpa ett årskort och det är nu på en gång, eftersom det är de enda intäkterna (förutom eventuella spelarförsäljningar, men det är agenternas spelare, så AIK får bara en bråkdel av försäljningen) klubben har just nu och kommer att behövas för att betala utgifterna inom de närmaste månaderna.

Elitlicens
Om AIK Fotboll AB elitlicens eventuellt skulle komma att hamna i riskzonen i och med ett negativt eget kapital, så nämnde Sandro att klubben hade några ekonomiska finter i bakfickan som skulle dribblas av om det skulle behövas. Dessa skattetekniska finter består utav ett underskottsavdrag på cirka 32-34 miljoner som beräknas vara värt cirka 9 miljoner med dagens skattesatser. Vilka kan utnyttjas mot framtida skattepliktiga överskott i moderbolaget. Bolagets bedömning är att skattepliktiga överskott kommer genereras i framtiden, men bolaget har av "försiktighetsskäl" valt att inte redovisa dessa i balansräkningen. Ett kreativt grepp i den så kallade gråzonen och som det står skrivet i stjärnorna om elitlicensnämnden skulle godta.

Vilket ansvar har styrelsen?
AIK Fotbolls AB styrelse består enbart av inkompetenta personer som bara ser till sitt eget bästa. Efter informationsmötet i december så har Bo Lennart Jepson uttalat sig i Dagens Nyheter, varav Lennart Johansson och Sandro Catenacci besvarade Jepsons påhopp om en eventuell krisinriktad handlingsplan med två olika versioner!?! Pajkastning från några av dem som är ytterst ansvariga för att klubben är på väg mot konkurs och likvidation! Sandro är ansvarig och ensam städare för den handlingsplan som har tagits fram, men som mer verkar vara en enmansshow som gynnar hans person mer än AIK. Varför utförs arbetet av en som är ansvarig för det som har hänt? Sist men inte minst - varför görs detta städarbete först nu? Styrelsen är ytterst ansvarig i ett aktiebolag, men det är aktieägarna som har makten. AIK:s fotbollsförening äger majoriteten av aktierna och därför har fotbollsföreningen ett stort ansvar för det som har hänt även om de inte har varit inblandade i den dagliga driften. Som till exempel har de röstat in inkompetent folk till AIK Fotboll AB:s styrelse och för att sedan inte inse hur illa dessa personer har skött klubben, utan har gett styrelsen ansvarsfrihet år efter år. Styrelsen med Sune Hellströmer och Sanny Åslund i spetsen har på fem år förstört klubben, var fanns sjukdomsinsikten? Var fanns respekten? Alla dessa lögner från styrelse och VD som förde oss supportrar och aktieägare bakom ljuset. Men det är huvudsakligen Lennart "Fat Cat" Johanssons roll som styrelsens ordförande som inte fungerat. Lennart är en person som ingen vågar kritisera eller säga emot. Det går inte att äta belugakaivar och dricka champagne dagarna i ända, för att sedan komma hem ett fåtal dagar varje år för att köra över de i styrelsen som är förändringsbenägna och som inser att det är på väg åt helvete. Lennart är den som har det största ansvaret för det som har hänt och är på väg att hända. Han har tillsammans med sina marionettdockor - Sanny och Sandro med bihang sett till att AIK inte längre spelar i allsvenskan och att klubbens ekonomi är körd i botten.

Nästa år ska vi spela i superettan
Hur ska vi kunna ta oss tillbaka till allsvenskan med ett gäng spelare från Café Opera och Väsby? Jag vet att ekonomin inte tillåter något annat, men vi åkte ur allsvenskan med dunder och brak. Vad är det som säger att ekvationen - spelare från ett mittenlag i superettan, blandat med spelare från division två och spelare som spelade ur klubben ska ta oss tillbaka. Stora stolta AIK är numera en klubb vars existens hänger på en tråd lika skör som AIK:s likviditet. Det enda ljuset i mörkret stavas Rikard Norling - välkommen hem! På toppen av detta finns alltså även en ekonomi som är helt katastrofal. Ett negativt kassaflöde på 12 miljoner från den löpande verksamheten under årets åtta första månader och alla pengar från nyemissionen är borta!

Lennart Johansson, Sune Hellströmer, Stefan Söderberg och Sanny Åslund och övriga styrelsemedlemmar är ansvariga och ska personligen betala tillbaka de pengar som de har förskingrat!

NU JÄVLAR ÄR DET DAGS ATT BÖRJA AGERA!

1. Avsätt hela AIK Fotbollsförenings styrelse på årsmötet

2. Avsätt hela AIK Fotboll AB:s styrelse på bolagsstämman

Det är dags för de som bestämmer att börja inse att vi supportrar inte kommer att ta mer skit, vi kommer aldrig att finna oss i att de som är ansvariga kommer att göra samma resa med AIK fotboll som med AIK hockey. Det är ni som är valda av oss som medlemmar i AIK för att sköta ert arbete korrekt. Om ni inte sköter ert arbete korrekt och inte agerar för AIK:s bästa så kommer vi vara där och påminna er om vem som ni representerar - nämligen klubben och oss supportrar, inte er själva!

LMS - (AIK)