2012-02-18

Uppmärksammad och lyckad manifestation mot polisens trakasserier, våld och lögner!

Det handlade aldrig om att "hålla trapporna fria" i och med att kravallutrustad polis själva stod där redan 30 minuter före matchstart. Det handlade aldrig om att polisen blev "bortträngda" av några supportrar. Det handlade aldrig om några "texter" på några hemsidor då polisen redan dagen innan publicerandet gått ut med sin taktik på ett säkerhetsmöte med de båda klubbarna. Det handlade aldrig om några "tidigare våldsamheter" på de tre första derbymatcherna under säsongen i och med att de enda som stod för något våld då var polisen själva. Det handlade aldrig om någon "utbredd narkotikaanvändning där 9 av 10 som testas är påverkade" i och med att bara ett fåtal av alla urinprov på derbymatcherna visar sig vara positiva. Det handlade aldrig om att "långsidorna applåderade" när polisen klev in på läktarna då sittplatspubliken i själva verket dels applåderade åt fansens protester mot polisen och dels åt det faktum att hemmalaget kom in på isen. Det handlade aldrig om någon "dialog" mellan fansen och polisen då de senare systematiskt under säsongen ändå ignorerat absolut allt vad som överenskommits.

Sanningen är att det handlade om polisledningens nya direktiv som från och med årsskiftet syftar till hårdare tag och att ta tillbaka "förlorad mark" på läktarna, detta med full backning från oinsatta politiker och en fullständigt onyanserad mediabild. Eller som polisledningen själva uttryckte det på säkerhetsmötet inför derbyt den 26/1: "Nu är det dags att statuera exempel".

Polisens masstrakasserier och noga planerade överfall med teleskopbatongerna mot AIK:s supportrar bakom läktarna kryddade med stormningen av restaurangen, ivägbussningen och avvisningen av mängder av vanliga åskådare samt batongattacken inne på läktarna mot Dif-klacken saknar motstycke inom svensk idrottshistoria och över 800 JO-anmälningar (http://joanmalan.wordpress.com/) har hittills lämnats in mot polisens insats. Det närmast tragikomiska i sammanhanget är det faktum att den sanslöst överdimensionerade polisinsatsen på närmare 300 poliser måste bekostats utav klubbarna själva - sjukt är bara förnamnet!

Ändå stod företrädare för polismyndigheten i form av Christian Agdur, chef för polisens operativa avdelning, och säger att "ingenting hände under derbyt" för att sedan spruta ut ett batteri av uppenbara lögner i nationell TV och tidningar! Christian Agdur är en vidrig falsk lögnare som försvarar överfall på kvinnor, barn och andra oskyldiga samhällsmedborgare! I Christian Agdurs värld är alla klacksupportrar potentiella huliganer. I våran värld är Christian Agdur och hans gelikar en skamfläck för hela poliskåren!

Av inte minst den anledningen så var det mycket glädjande att både AIK- och Djurgårdsklackens kortsidor gapade tomma under torsdagens (16/2) femte och sista hockeyderby för säsongen. De båda klackarnas protester mot polisen kunde inte misstolkas även om Djurgårdens styrelse fortsatte sitt ändlösa skyttegravskrig mot sina egna supportrar samtidigt som AIK:s ordförande Peter Mellqvist i vanlig ordning levererade ännu ett genomkorkat uttalande (dom börjar bli många nu Mellqvist!).

Stämningen i Globen var allmänt sömnig och publiksiffran på 10 061 var långt ifrån fullsatta 13 850 och då kändes den ändå väl tilltagen av arrangörerna. Dessutom blev det uppenbart för såväl klubbarna själva, media som övrig publik att klackarna är hjärtat av AIK och Djurgården och ska det bli någon stämning alls på matcherna så krävs det att hjärtat är på plats på matcherna! Låt detta bli en påminnelse för alla inblandade och även om hur supporterinflytande kan se ut när det organiseras från "högsta ort".

Att Gnaget pulvriserade Djurgården på mindre än fem minuter och gled ifrån till en slutligen bekväm 4-1 viktoria är bara ännu ett bevis på att styrkeförhållandena inom Stockholmsishockeyn nu är på väg att ändras efter inte mindre än 28 mörka år (säsongen 1983/84 var senast vi vann derbytabellen vilket även slutade med SM-guld)! AIK är på väg mot slutspel och Dif är på väg mot Kvalserien - äntligen!

Det är nu åtta seriematcher kvar varav fem hemma på Hovet och den första spelas redan i eftermiddag hemma mot Linköping. Fullt stöd till hockeykrigarna är det som gäller nu. Kom till Hovet och stöd AIK - klubbens hjärta är på plats igen!

sverigescenen.com