2011-06-10

En hjältes återkomst - Rikard Norling!

För sju år sedan åkte Sveriges största och mest anrika fotbollsklubb ur Allsvenskan och tvingades börja om i Superettan. Ekonomin var en katastrof och konkurshotet på fullaste allvar samtidigt som spelarna likt råttor flydde det sjunkande skeppet. När de så kallade experterna tippade säsongen 2005 trodde många att AIK riskerade att åka ur även Superettan. Rikard Norling hade redan 1999 lett in klubben på Wembley i Champions league matchen mot Arsenal. Han kände klubben innan och utan. När sedan klubben i hans hjärta kallade på Herr Norling inför säsongen 2005 kunde han heller enkelt inte säga nej trots att han då var tränare för allsvenska Gif Sundsvall. Rikard Norling tog över ett AIK i en av klubbens mörkaste och djupaste kriser någonsin. Fansen hade vänt sig emot laget och hånskrattade till och med när en egen spelare bröt benet hemma på Råsunda. När AIK i början av maj föll hemma mot Väsby parkerade laget på 12:e plats i Superettan, en poäng från nedflyttningsstrecket... Misären var total!

Sedan hände något. Rikard Norlings spelidé började sätta sig. Han fick spelarna att börja springa och kriga sig igenom matcherna. Att tro på sig själva och klubben. Att känna passionen igen. Vi började vinna. Och viktigast av allt: Rikard Norling började bygga upp en dialog och ett ömsesidigt förtroende baserat på AIK:s bästa med samtliga engagerade och organiserade supportergrupperingar med Firman Boys i spetsen. Fansen och hela Råsundapubliken ställde sig bakom sitt lag igen och efter den ovan nämnda förlusten mot Väsby förlorade AIK inte en enda hemmamatch till! AIK vann Superettan och säsongen 2006 ledde Rikard Norling tillsammans med sin ständige följeslagare Nebojsa Novakovic ett bottentippat AIK tillbaka till toppen av Allsvenskan. Enbart en präktig domarskandal signerad Peter Fröjdfeldt i den sista omgången hindrade klubben från ett nytt SM-guld. AIK slutade tvåa i ligan, bara en poäng från seriesegrarna Elfsborg.

Det hade infunnit sig en unik atmosfär runt klubben där spelare, ledare och supportrar agerade i samförstånd och där alla olika supportergrupper - och supportrar - drog åt samma håll och visade upp en enad front hemma på Råsunda. Förhoppningarna var därför stora på laget de kommande säsongerna men de kunde aldrig riktigt infrias sedan styrelsen börjat sälja av våra absolut bästa spelare säsong för säsong. 2006 sålde man superstar Derek Boateng. Ett AIK med i guldstriden även 2007 sålde på hösten storstjärnan Wílton Figueiredo och slutade femma. 2008 slutade laget också femma efter att ha sålt mittfältsdynamon Dulee Johnson.

Rikard Norling var ett taktiskt geni och ett superproffs. Han levde och brann för AIK Fotboll och krävde mycket av sina spelare. Rikard hade dock börjat skaffa sig mäktiga fiender inom föreningens väggar. Styrelsemedlemmar och delar av det så kallade Sportrådet gillade inte hur Rikard växte sig allt starkare och starkare inom klubben och inte minst hos fansen som älskade honom. Under sommaren började bolagsstyrelsen med Per Bystedt i spetsen och sportrådets Leif Karlsson att öppet motarbeta och misskreditera Rikard. Konflikterna med sportchefen Ola Andersson ökade samtidigt som Ola och Leif Karlsson misstänktes börja läcka information till kvällstidningarna, där vi redan i juli månad kunde läsa att Rikard skulle få sparken. Under hösten växte sprickan mellan Rikard och sina fiender. Rikard isolerade sig ute på Karlberg med de andra ledarna, spelarna och fansen. Samtidigt gick samtliga organiserade supporterföreningar och grupperingar ut och gav Rikard sitt 100 % stöd. Den 10 november 2008, bara dagen efter säsongens sista match (2-0 seger borta mot Gais), sparkades ändå Rikard Norling av den lögnaktiga bolagsstyrelsen som inte ägnat hösten åt annat än att försöka hugga honom i ryggen med ständiga intriger och maktkamper. Rikards namns släpades i smutsen i pressen av "anonyma källor inom klubben". Trots detta valde en knäckt, ledsen och mycket besviken Rikard Norling att inte uttala sig till media då han "inte på något sätt ville medverka till att skada AIK".

Trots många erbjudanden tog det Rikard över ett helt år att finna glädjen och motivationen att kunna träna en annan klubb än Allmänna Idrottsklubben och 2010 tog han över Assyriska FF i Superettan som han nu lämnar i serieledning. Under de senaste åren har Rikard inte gjort någon hemlighet för sina närmaste att hans största önskan i livet är att få komma tillbaka till AIK som tränare eller manager. Han fick dock aldrig någon förfrågan eller erbjudande av de personer i den sportsliga ledningen som idag äger tränarfrågan och som därmed gjorde det aktiva valet att sätta sina egna personliga karriärer framför AIK:s bästa. För två veckor sedan skrev därför Rikard Norling på ett tillsvidarekontrakt med de regerande svenska mästarna Malmö FF och flyttar därmed ner till Skåne med sin fru och fyra barn. Han kommer att göra sitt yttersta som MFF-tränare och är väldigt tacksam mot klubben över att ha fått chansen på den stora scenen igen. Han vet att han kommer ner på minus som utpräglad stockholmare och inbiten AIK:are men han kommer att vinna fansens hjärtan även i Malmö med sin passion och lidelse. Men, glöm aldrig bort att han åker ner som en AIK:are i hjärtat och han kommer att komma hem en dag som en AIK:are i hjärtat!

Rikard Norling är en av klubbens största tränare någonsin. Han är AIK:aren, hjälten och människan som hela tiden satte klubben, spelarna och fansen före sig själv. Han hade en unik förmåga att se varje enskild individ oavsett om det var en spelare eller supporter. Han trodde på dialog och han försvarade alltid fansen utåt. Hans passion och kärlek räddade klubben under en mycket kritisk period och tog oss tillbaka till toppen igen. Han enade hela Råsundapubliken och gav fansen dess tro och glädje tillbaka efter de mörka åren. Nu på söndag kommer Rikard hem till Råsunda igen och då ska han få den hyllning han berövades av den dåvarande styrelsen för tre år sedan. På söndag ska AIK-legenden Rikard Norling tackas för allt han har gjort för vår älskade klubb!

"Finns bara en Rikard Norling..."

sverigescenen.com