2015-09-30

All heder åt AIK-klacken!

Med anledning av veckans smått fascinerande mediedebatt om AIK-klackens ramsor som ”Låt han dö”, ”Ut med packet” och ”Kärringar i Bajen” när Hammarby spelaren Erik Israelsson låg skadad i samband med Bajens 1-0 mål i Stockholmsderbyt i söndags (150927):

Delvis förundras och delvis skrattar vi åt den närmast sanslösa moralpanik och masshysteri som breder ut sig över fotbollsetablissemanget med hyenorna i gammelmedia i täten som moralens riktiga riddare. Att alla rimliga proportioner för länge sedan gått förlorade behöver vi knappast ens påpeka vid det här laget.

Dessa självutnämnda intellektuella medelålders ”ofta män” från landsbygden med stålbågade glasögon samt radikaliserade kvinnliga kulturfeminister som alltid råkar vara på fel plats vid fel tillfälle har en sak gemensamt: De har ingen som helst anknytning till den unika och den över Europa erkänt fantastiska svenska supporter- och läktarkulturen. I sin skandalkåta iver efter klickmonster och jakt på svarta AIK-rubriker går dom gärna över lik och skulle utan att tveka sälja sina mödrar för en fet rubrik eller like.

Ramsor som AIK-klacken (och senare även andra klackar) sjungit i över 30 år är plötsligt en större nyhet en dag när både flyktingkatastrofer och FN-toppmöte mellan Obama och Putin pågår. Detta under ett passionerat och stekhett Stockholmsderby mitt i guldstriden där Bajen gör ett matchavgörande mål i 88:e minuten inför en jublande och hånande hemmapublik som redan fått en AIK-spelare tveksamt utvisad. Det är under dessa omständigheter som ramsor från AIK-klacken 100 meter bort blir en riksnyhet i flera dagar, diskuteras i såväl morgonsoffor som i nyhetsprogram, får både Inrikesministern och Rikspolischefen att uttala sig… Det kan bara ske i detta land…så låt oss därför vara extra tydliga här:

Ingen önskar att någon annan människa ska dö i samband med en fotbollsmatch. Vi har själva upplevt det i samband med Ivan Turinas tragiska dödsfall och vi sände våra djupa kondoleanser för den Djurgårdssupporter som avled i samband med den allsvenska premiären förra året. Men med det sagt: Ingen har dött här utan Hammarbyspelaren drabbades av en hjärnskakning och fotledsfraktur…

Vi är AIK och vi sjunger exakt vad vi vill på våra läktare! Den dagen utomstående samhällstyckare eller journalister styr vår publiks ramsor finns inte. Fotbollsläktarna är en av de absolut sista bastionerna i vårt tillrättalagda PK-samhälle. Läktarna är en plats där människor från alla möjliga och omöjliga bakgrunder kan samlas utan något annat gemensamt än att vi älskar samma fotbollslag. Där kan alla olika individer gå samman till en enda stor massa för att under 90 minuter + tilläggstid glömma vardagens alla krav och bekymmer och istället låta känslorna ta över utan att någon annan fördömer eller recenserar oss. Den jargong som finns på läktarna är en del av skådespelet vi alla är uppväxta med och lärt oss att älska. Det är bland annat detta som gör den så speciell och unik.

Nu är den svenska supporter- och läktarkulturen satt under samma hot som förstört och devalverat den kraftigt i många andra europeiska länder. Tidigare var det pyrotekniken. Den här gången våra ramsor. Nästa gång svordomar eller rätten att stå upp under matcherna. Aldrig!

All heder åt AIK-klacken och död åt alla!

sverigescenen.com

Image and video hosting by TinyPic

Bildtext: En av AIK-klackens flaggor under SM-finalen borta mot Malmö FF 1986.