2015-02-23

15 år efter bolagiseringen: Se över organisationen och byt VD i AIK Fotboll!

AIK Fotboll står och stampar men lyfter aldrig riktigt. Varken sportsligt eller ekonomiskt. Ett(1) ynka SM-guld, ständiga ekonomiska bekymmer och slitningar mellan två olika styrelser är resultatet efter nära 15 år med AIK Fotboll AB. Precis som i alla verksamheter som inte går framåt så måste man titta i toppen och i AIK Fotboll är det den verkställande direktören (VD) som ska driva det operativa arbetet inom bolaget. I AIK heter han Thomas Edselius.

AIK Fotbolls vision är att vara ”Nordens första val” samt ”passion i förening med professionalism”. Det rimmar tyvärr illa med verkligheten när vi går in i säsongen 2015 sportsligt klart distanserade av klubbar som Malmö FF, FC Köpenhamn och HJK Helsingfors och möjligen i paritet med klubbar som IFK Göteborg, Elfsborg, Bröndby, Rosenborg och Molde. Ekonomin har varit en ständig källa till bekymmer och som bolag har vi historiskt sett haft oerhört svårt att visa upp ens ett nollresultat utan tunga spelarförsäljningar. Så också under Edselius styre.

Thomas Edselius är annars i gott sällskap gällande verkställande direktörer som misslyckats med sina mål och visioner för AIK Fotboll. AIK Fotboll AB har under 15 år snart avverkat sex olika Vd:ar och ingen har lyckats lämna något större avtryck till eftervärlden. I alla fall inte något positivare sådant.

Sune ”Tjuven” Hellströmer lyckades sätta sprätt på Champions League miljonerna innan han lämnade för en tjänst som generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet. Den gamle storspelaren och tränaren Sanny Åslund jagades ut från klubben sedan laget 2004 åkt ur allsvenskan och bolaget varit nära konkurs. Mats Björeskog blev en enda stor parentes och lämnade uppdraget i förtid på grund av hälsoskäl. Charlie Granfelt sparkades efter styrelsemissnöje och stora supporterprotester i samband med att tränaren Rikard Norling fick sparken efter säsongen 2008. Annela Yderberg gick tillsammans med den dåvarande AFAB-styrelsen i krig mot klubbens egna supportrar under kaossäsongen 2010. Ett krig de förlorade och idag finns ingen av dem längre kvar i föreningen. Yderberg var även den som (tillsammans med Johan Strömberg) förhandlade fram AIK:s omstridda avtal med Nationalarenan ”Friends Arena”. Thomas Edselius kom därför in som VD i ett ganska så gynnsamt läge då han först lärt känna klubben i egenskap av ekonomichef för att sedan bli tillförordnad VD och till slut i maj 2012 presenterats som permanent VD.

Thomas Edselius var inledningsvis nyfiken, ödmjuk och en man som noga förankrade sina beslut i olika kretsar. Idag finns inget av det kvar utan Thomas Edselius kan kort och gott beskrivas som visionslös, konflikträdd, helt i avsaknad av ledaregenskaper och en man som den senaste tiden radat upp felbeslut efter felbeslut samtidigt som vi fortsätter blöda kraftigt på den så kallade driften (= intäkter exklusive spelarförsäljningar minus kostnader exklusive avskrivningar för spelarkontrakt). Bokslutet för 2014 (+14,0 miljoner) räddas enbart av icke budgeterade spelarförsäljningar på 29,5 miljoner. Hade dessa spelarförsäljningar inte genomförts hade resultatet visat ett underskott på minst 10 miljoner kronor. Posten ”Match & Event” samt ”Sponsring & Reklam” backade tillsammans 9,5 miljoner trots ännu en seger i den allsvenska publikligan och landets starkaste varumärke.

Thomas Edselius har under den senaste tiden radat upp fatala misstag och bara nu under vintern lyckats med konststycket att sälja en och samma komponent två gånger – först till ett specifikt företag och sedan till Sportfive. Det var enbart tack vare det specifika företagets goda vilja som detta inte utmynnade i en lång segdragen juridisk process som kunde ha kostat AIK Fotboll stora belopp och ett förlorat anseende.

Edselius avslutade sedan året med att driva igenom anställningen av Sofia B Karlsson, själva symbolen för de ökade politiska motsättningarna och splittringarna inom klubben, som ny CSR-ansvarig för AIK Fotboll. Detta trots medlemmarnas tydliga ställningstagande mot Karlsson och politik i klubben på det senaste årsmötet i Huvudstyrelsen i september.

Firman Boys saknar idag förtroende för Thomas Edselius som VD för AIK Fotboll och vi uppmanar Edselius själv att ta sitt ansvar och avgå men att fortsätta kunna gå på Nationalarenan som en AIK-supporter. Alternativt att AIK Fotboll AB:s styrelse entledigar honom. Det finns mer lämpade individer att lägga 100 000 kr i månaden på än en VD med så stora felbeslut på sitt CV.

I samma veva så bör även arbetet med att se över hela AIK Fotbolls organisation och struktur intensifieras. Det måste finnas strukturella fel i en organisation när sex olika verkställande direktörer på raken misslyckats med att infria visioner och såväl sportsliga som ekonomiska målsättningar. På samma tema så tror vi det är viktigt att fortsätta arbetet med att stärka medlemsinflytandet och föreningsdemokratin i AIK FF men i förlängningen även i AFAB. Friktionen mellan enskilda styrelseledamöter måste minska och styrelsefolk som sätter sina egna personliga intressen före klubbens bästa kommer att röstas bort på kommande årsmöten.

FIRMAN BOYS

Uppdaterat 2015-06-02:

Angående Thomas Edselius

Idag offentliggjordes beslutet att AIK Fotboll och dess VD Thomas Edselius går skilda vägar. Vi välkomnar detta och det är också de enda uttalanden vi kommer att göra i frågan.

FIRMAN BOYS