2004-07-12

AVGÅ SANNY ÅSLUND!

AIK:s sportsliga och ekonomiska läge är för närvarande katastrofalt. Det är inte läge att vara vare sig finkänsliga eller nostalgiska nu. Alla åtgärder som kan göras för att rädda AIK och få klubben på fötter igen måste nu göras! Vi gillar Sanny. Han har varit en populär spelare och tränare i klubben ända sedan 1970-talet men ingen, absolut ingen, är större än klubben och därför kan vi inte visa någon som helst tvekan eller barmhärtighet i detta fall. Odugliga och obekväma spelare och tränare har lämnat klubben ända sedan tillbakagången började år 2000. Trots det har det inte blivit bättre på något plan. Det har blivit värre och värre och nu hotas hela klubbens allsvenska existens och även den framtida elitlicensen. Det är dags att mannen som haft det övergripande ansvaret sedan den 15 november 2000 tar sitt ansvar. Det är dags att mannen som är VD för AIK Fotboll tar sitt ansvar för de senaste årens totala misär både sportsligt & ekonomiskt. Det är dags att Sanny Åslund avgår! sverigescenen.com redovisar här nedan, exklusivt som alltid och utan politisk korrekthet, anledningarna till detta;

 • Sportslig katastrof. Under Sanny Åslunds era har AIK varit guldfavoriter varje år men inte någon säsong har vi ens varit i närheten av att nå upp till de av Sanny själva uppsatta målsättningarna eller ens inblandade i guldstriden. De allsvenska tabellplaceringarna är 3, 5 och 5 och det har varit stora besvikelser varje säsong och glädjeämnena lätträknade. Vi har inte haft någon totalseger i svenska cupen och heller inga framgångar i europacupspelet. Inför årets säsong var förväntningarna som vanligt stora på AIK och Sanny uttalade sig så här innan seriestarten; "Målsättningen i laget är solklar. AIK ska vara med och utmana förhandsfavoriterna om det allsvenska guldet". I skrivande stund ligger vi på en tolfte plats med tio poäng efter elva omgångar, sex mål gjorda, fjorton poäng efter täten och två poäng från jumboplatsen. När vi inte trodde det kunde bli så mycket värre så visade det sig att vi verkar vara i fritt falläge. Rakt ner mot Superettan! Det är inte Sanny Åslund eller någon annan i styrelsen som spelar matcherna eller tar ut laget men det är Sanny Åslund som har ett övergripande ansvar i form av att ha anställt dessa spelare och tränare. Tidigare har spelarna blivit hårt kritiserade för att inte ge 100 % och underprestera. Nu börjar vi så smått undra om vi är så mycket bättre än så här. Vi har i dagsläget en högst medioker förstaelva och då en serietabell sällan eller aldrig ljuger förtjänar vi helt enkelt inte någon bättre placering än den vi har med tanke på det spel vi visat upp under säsongen. Tränarduon Patrick Englund & Nebojsa Novakovic är i dagsläget förklarade oantastliga av klubbens mest engagerade supportrar och det innebär att syndabockar måste letas någon annanstans och då är det hög tid att börja vända blickarna mot toppen inom klubben, den absoluta toppen, den verkställande direktören Sanny Åslund!

  Vi är idag närmast utskrattade av fotbollssverige och våra huvudfiender Djurgården och Hammarby har under åren sprungit förbi AIK sportsligt, ekonomiskt och organisatoriskt. Laget som ska göra oss stolta har skämt ut oss fem säsonger i rad och besvikelsen och ilskan är stor hos de trogna fansen. Vi är ett storlag på dekis. Ett bottenlag som inte inger respekt hos vare sig sina motståndare eller egna fans. När nykomlingen Trelleborg kommer till Råsunda snackas de upp av AIK ledningen så det låter som att vi ska möta Real Madrid. När den andra nykomlingen Kalmar kommer till Råsunda och spelar 1-1 är tränaren som är döpt till Kurt-Arne Bergstrand men kallas för "Nanne" och pratar värmländska så besviken över den "missade" trepoängaren att han skäller ut sina spelare och kallar insatsen för "den sämsta i år". Inom AIK pratas det som vanligt om att "laget är på gång" och "ett fall framåt"...

  När lönekarusellen snurrade som värst var det AIK som trissade upp spelarlönerna och betalade bäst. Landslagsstjärnor och unga jättetalanger stod i kö för att komma till Stockholm och AIK. Idag är det inga som köar längre och talangerna kommer visserligen till Stockholm men då till Dif eller Bajen. AIK har fått ett dåligt rykte bland landets unga spelare. Ryktet säger att "man inte utvecklas i AIK". En av Bajens unga spelare är i själva verket en gammal uttalad Gnagare. Han fick frågan av en AIK supporter varför han inte spelade i AIK med tanke på att han är Gnagare. Hans svar säger en hel del om hur snacket går just nu; "Nä det funkar ju inte, där blir man ju bara sämre".

 • Ekonomisk katastrof. AIK är i en ekonomisk knipa och tvingas vända på varenda krona. Sanny Åslund har inte varit ärlig eller uppriktig inför de egna fansen, aktieägarna eller sponsorerna om hur illa det verkligen är ställt. Att man inte säger sanningen till massmedia är en sak. Men att man för de egna supportrarna, klubbens hjärta, bakom ljuset är en skam! Fakta är att samtliga spelare inom A-truppen är till salu vid ett anbud. Fakta är att AIK i möten med olika agenter försökt sälja iväg både den ena och den andra spelaren. Och då pratar vi i princip om till vilka kaffepengar som helst. Fakta är att AIK fortfarande sitter med skulder till före detta spelare som ej ännu fått ut olika bonusar de har rätt till. Fakta är att AIK la sig platt för ett bottenlag i Serie B och var villiga att sälja en av våra viktigaste spelare i form av Stefan Ishizaki till Genoa för mellan 1,5-2 miljoner kronor! AIK:s nollresultat och elitlicens säkrades enbart tack vare ett trixande och pysslande, om än lagligt, signerat Sanny Åslund. Utan Agent 03 välvilja att hjälpa till ekonomiskt så hade flertalet spelarköp aldrig blivit av. Det finns inga pengar idag i AIK Fotboll. Kassan är tom och skulderna många. Den nyemission som nyligen genomfördes och som inbringat närmare tolv miljoner till klubben behövs för att betala skulder och täcka löpande kostnader inom Fotbollssektionen. De värvningar som eventuellt kommer (måste!) göras nu under sommaren kommer Agent 03 att få betala om det ej handlar om rena Bosman fall. Och i de fall spelaren ej kostar övergångspengar är det fortfarande en fråga om eventuell signing bonus samt lönekostnad för att AIK ens ska våga ge sig in i en sådan affär rent ekonomiskt som läget är idag. Frågan är vad som kostar mest, att värva sig ur den mest akuta krisen eller spel i Superettan 2005??

  Det har länge talats om vilket hål och framtida ekonomiska smäll som Sune Hellströmer lämnade efter sig när han avgick som VD för AIK Fotboll i november 2000. Detta är också sant. Sune är en tjuv vars bedrövliga skötsel av klubbens finanser inbringade ett minus på 32 miljoner kronor på två hybrissäsonger och Sanny Åslund fick stopp på den miljonrullningen. Problemet är att vi heller inte gör någon vinst. Detta alltså trots nästan 10 000 sålda årskort och ett publiksnitt på 17 544 (högst i landet)! Hur mycket folk hade vi då inte haft på matcherna om vi inte haft ett så uselt fotbollslag? Betänk då också att vi vunnit publikligan fem av de senaste sex åren! Vart tar pengarna egentligen vägen? Vad är det som gör att AIK av alla klubbar med betydligt sämre publikunderlag, sponsorer, fans, aktieägare med mera redovisar siffror som AIK inte är i närheten av? Vad är det som gör att en landsortsklubb som Halmstad har ett eget kapital på 15,7 miljoner? Vad är det som gör att en division 1 klubb och ett riktigt skitgäng (nej vi försöker inte vara roliga!) som BK Häcken har 11,1 miljoner i eget kapital? Finns det fler tjuvar i AIK? Förskingras det pengar inom klubben? Är alltid lätt att hänvisa till delårsrapporter och årsredovisningar men är det hela sanningen vi får där? Vi vet inte. Men vi vet att det är en stor skandal att klubben inte lyckats bygga upp en stark ekonomi med tanke på de förutsättningar som finns. Och ansvarig för det är Sanny Åslund och ingen annan!

  Notabelt är att uppmärksammade Agent 03 enbart existerar tack vare att man länge låg på AIK och Sanny Åslund om att bilda ett riskkapitalbolag för att hjälpa klubben med bland annat spelarförvärv. AIK och Sanny Åslund visade inte mycket intresse i början utan det var tack vare Agent 03 ihärdighet som det hela blev verklighet. Många andra, vissa med bättre ekonomiska resurser än Agent 03, tröttnade på AIK:s arrogans och la ner sina idéer på att hjälpa klubben.

  I framtiden kommer mycket handla om att äga rätten till sin egen arena. AIK sitter idag helt i knäet på Svenska Fotbollförbundet som äger Råsunda. De planer som för några år sedan fanns på att ta över driften av Råsunda känns långt borta. Flyttar Djurgården tillbaka till Stadion nästa säsong så tyder mycket på att Dif får ta över ansvaret för den lukrativa kioskverksamheten på arenan. Dessutom kommer man kunna organisera olika evenemang på Stadion och ta en rejäl profit på det hela. Här finns en guldgruva att tjäna. På Råsunda tjänar AIK inte en krona på all mat och dryck som säljs i samband med klubbens evenemang.

 • Brist på sjukdomsinsikt. AIK är landets största idrottsklubb med 77 allsvenska säsonger bakom sig (flest av alla klubbar). Djurgården (49) och Hammarby (41) är rena färskingarna i de här sammanhangen och har en historia av nedflyttningar och förluster bakom sig. Det är därför inte riktigt rättvist att jämföra oss med dessa föreningar. Malmö FF däremot är en annan anrik klubb som i år gör sin 69:e allsvenska säsong. I Malmö är MFF alltid bäst och att föreningen skulle degraderas fanns inte i vare sig supportrarna eller styrelsens tankar. Hösten 1999 föll Malmö på Råsunda mot AIK med 3-0 och åkte ur allsvenskan. Det som inte kunde hända hände. Malmö FF hade åkt ur fotbollsallsvenskan. I ungefär det läget MFF befann sig i 99 befinner sig AIK idag. AIK kan ju inte åka ur eller hur...? Det är beklämmande att se och höra Sanny Åslund uttala sig om ditten och datten utan att ens vid något tillfälle beröra kärnfrågan. Att det är K R I S i AIK Fotboll och att vi faktiskt är ett av dessa lag som kan åka ur i år. Det är närmast upprörande att läsa den dynga som Sanny via sina lakejer sprider ut från AIK:s hemsida. Där är gräset alltid grönt och solen den lyser alltid över AIK. Förluster tas med en klackspark och är givetvis ren "otur". Vinner vi matcher är "vi på gång" och "guldet nära". Visste man inte bättre skulle man kunna tro att det är Sanny själv som döljer sig bakom dessa synonymer som kränger ut hyllningsartiklar åt AIK:s fotbollslag varje vecka.

  Den 28:e oktober 1979 åkte AIK ur fotbollsallsvenskan senast. Då var många av dagens spelare och supportrar inte ens födda. Den 30:e oktober 2004 kan vi åter vara ett division 1 lag om inte Sanny Åslund och resten av styrelsen börjar inse allvaret. Sanny pratar så sent som idag om att "det återstår många omgångar", "så fort AIK förlorar en match blir det snack om kris" och att "vårt problem är enkelt, vi har svårt för att göra mål, vi behöver en anfallare". Vakna!! Visst behöver vi en anfallare men tror Sanny att det är det enda vi behöver så är han rejält korkad! För att en anfallare ens ska ha möjligheten att göra mål så måste han få några bollar samt slippa jobba ensam i offensiven. Vi skapar ju inte ens några målchanser!!

  Varför ska det hela tiden mörkas och förnekas? Varför ska det ljugas och myglas? Varför inte lägga alla korten på bordet? Inte för mediadrevets skull utan för fansens. De som verkligen lever och lider med laget och klubben. Vi förstår att man utåt sett vill hålla sponsorer och aktieägare på gott humör men vissa av oss är också sponsorer och aktieägare och det finns en gräns för hur mycket självförnekelse man får ha. Varför vet redan alla insatta i fotbollssverige hur det egentligen ligger till med AIK Fotbolls sportsliga och ekonomiska mål? Varför tvingas sverigescenen.com återigen vara de som lägger ut sanningen och informerar de tusentals AIK supportrar som läser vår hemsida hur det E G E N T L I G E N ligger till? Varför har inte Sanny Åslund lagt korten på bordet före vi tvingas göra det? Krävs det en nedflyttning och missad elitlicens för att Sanny Åslund ska tala klarspråk? Tror Sanny att domen blir mildare då från fans, sponsorer och aktieägare? Skulle detta scenario bli verklighet gäller inga regler för någon inom AIK Fotboll. Då kommer huvuden rulla och vreden härska!!

  AIK:s fotbollsstyrelse påminner om en sekt långt från verkligheten och de vanliga människorna. Indoktrineringen har pågått länge nog nu och en jämförelse med Knutby är möjligtvis långsökt men ge Sanny "Pastorn" Åslund lite tid bara så är vi snart där. Vem "Kristi Brud" är kan ni själva gissa.

 • Misslyckade värvningar. Oavsett om värvaransvarige hetat Stefan Söderberg eller Peter Kisfaludy så har inga spelare knutits till klubben utan Sanny Åslunds inblandning och godkännande. Listan är lång på spelare som köpts in till klubben och som med höga löner underpresterat å det grövsta. Eller vad sägs om "Långås", Svante, Ayorinde och Boateng bara för att nämna några. Det är svårt att peka på spelare som utvecklats och verkligen blivit bättre av att spela i Sanny Åslunds AIK. Peter Kisfaludy är Sportchef och ansvarig för värvningar inom klubben. Hittills har han varit en besvikelse och förtjänar stor kritik för sin inblandning, och tillhörande skitsnack, främst när det gäller anställningarna av Richard Money samt Derek Boateng. Man ska ändå komma ihåg att Kisfaludy inte har samma plånbok som Stefan Söderberg hade till sitt förfogande men då får man också arbeta än hårdare för att lyckas. Peter Kisfaludys chef heter Sanny Åslund.

 • Misslyckade tränare. Samma sak här. Sanny Åslund har haft sista ordet vid val av alla tränare de senaste åren och ingen har lyckats i klubben och samtliga har lämnat sitt jobb i förtid under oklara omständigheter. Olle Nordin, Peter Larsson, Dusan Uhrin och Richard Money. Fyra tränare på lika många år och lika många misslyckade säsonger.

 • Värvningarna som borde blivit av. Ända sedan AIK skeppade iväg Anderas Johansson till Dif (dock före Sannys tid) så har klubben haft en förmåga att missa det som varit uppenbart för många inom fotbollen. I en tid då ytterbackarna blivit allt viktigare inom elitfotbollen och i en tid då det råder stor brist på dugliga sådana så omskolades AIK:s gamla guldhjälte från 98 Alexander Östlund från forward till en offensivt lagd högerback. Snabb, tuff, brytsäker och framförallt med en energi och pådrivarattityd som imponerar omskolades "Salle" i IFK Norrköping till försvarare. "Salle" gjorde mycket bra ifrån sig på Idrottsparken men han längtade hem till Stockholm och förklarade vid ett flertal tillfällen för oss att hans största önskan var att komma "hem" till Gnaget igen. Han fick dock aldrig något anbud från AIK och nappade efter stor tvekan och vånda istället på Hammarbys kontraktsförslag. Idag är "Salle" en av seriens bästa ytterbackar och han gjorde också EM-debut i kvartsfinalen mot Holland i somras.

  En annan mycket duktig försvarsspelare är Max Von Schlebrügge (tidigare Holmström), tidigare i AIK, numera i Hammarbys förstaelva. Talanger som Petter Andersson (valde Hammarby) och Mikael Dahlberg (valde GIF Sundsvall) är andra spelare AIK det senaste året varit intresserade av men misslyckats att värva. Detta tillskrivs givetvis sportchefen Peter Kisfaludy i första hand men det går ej heller här att komma ifrån att Sanny Åslund har det övergripande ansvaret för att rätt spelare knyts till klubben och inte minst till vilken limit Kisfaludy får värva spelare.

  Senaste exemplet är Johan Mjällby. Den legendariske AIK kämpen som om någon skulle kunnat lyfta AIK från bottenträsket på ren vilja och som hade gett supportrar och klubben i sig lite framtidshopp skrev istället på för det nyblivna spanska la liga laget Levante. Detta sedan AIK visat ett mycket svagt intresse för Johan och först på sluttampen något sånär börjat engagera sig, till synes mest pliktskyldigast efter supporter och media påtryckningar. Johan var enligt uppgift besviken över sin hjärtesklubb brist på "genuint intresse".

  Under sommaren har AIK haft fyra provspelare på plats för att försöka spela sig till ett kontrakt som anfallare i klubben. Samtliga har skickats hem med motiveringen att de ej varit tillräckligt bra. Det är inte hela sanningen. Finländaren Paulus Roiha imponerade på tränartrion Englund/Novakovic/Almgren samt på sportchef Kisfaludy som samtliga ville skriva kontrakt med Roiha. Patrick Englund uttalade sig även i Dagens Nyheter om Roiha. "Han är en otroligt bra avslutare, en fantastisk spelare". Dagen efter skickades Roiha hem utan kontrakt och Kisfaludy sade istället följande till AIK:s hemsida timmarna efter ett informellt möte med bland andra Sanny Åslund. "Han saknar den aggressivitet som Patrick Englund efterlyser i jakten på en ny anfallare". Enligt våra uppgifter ansåg sig Sanny ej ha råd med finländarens lönekrav och det skulle inte vara första gången AIK tvingas tacka nej till en anfallare under sommaren. I Salernitana i italienska Serie B spelar den före detta Roma anfallaren Davide Bombardini samt albanen och före detta Partizan Belgrad skyttekungen Erjon Bogdani. Bägge dessa spelare erbjöds AIK gratis under våren men även här tackade AIK nej då man ej ansåg sig ha råd med deras lönekrav (200 000 kr/mån).

 • Sponsorer. Det är fullständigt bedrövligt att AIK Fotboll fortfarande inte lyckats knyta en stor och ekonomiskt lukrativ jättesponsor åt landets största klubb som nämns i tidningarna varje dag och är namnet på tiotusentals människors läppar varje dag. Med tanke på den framgångsvåg som svensk fotboll surfar på för närvarande är det än mer anmärkningsvärt. Tiden är förbi när klubben kunde skylla på Black Army för att man ej ordnade stora sponsorkontrakt. Det enda man kan skylla på nu är sin egen brist på kompetens och företagsamhet. Kontakterna med näringslivet verkar vara noll och ambitionsnivån att ens sondera terrängen gällande en stor huvudsponsor verkar vara obefintlig.

 • Souvenirer & årskortsförsäljning. En internationellt sett mycket stor marknad är försäljningen av klubbsouvenirer. Ett område som AIK Fotboll helt missat. AIK säljer minst souvenirer i Stockholm och det är förvisso ett sundhetstecken när man ser de horribelt fula skapelser som klubben mot bättre vetande tagit fram för försäljning. Smaklöst är bara förnamnet! Och pratar vi souvenirer är det svårt att inte nämna årets matchtröja som är en skamfläck och att Sanny Åslund anser tröjan vara "snygg" är närmast skrattretande. Den ser ut som en baddräkt alternativt stringtrosa och är så långt i från stil & klass man kan komma.

  AIK publiken är dom som de senaste åren satt fart på årskortsförsäljningen inom svensk fotboll. Det är imponerande med tanke på hur dålig service, organisation och intresse klubben visat i denna fråga. De 9000 som trots allt lyckats med konststycket att köpa ett årskort hade sannolikt varit ännu flera om klubbens hantering och kundvård varit mer prioriterade.

 • Det "nya" spelsystemet. Sanny Åslund genomdrev iscensättandet av ett nytt spelsystem som skulle genomsyra klubbens sätt att spela & värva spelare i framtiden oavsett vem som är tränare för laget. Hittills har det blivit ett enda stort fiasko! AIK:s spel är lättläst, idéfattigt och framförallt fritt från mål och målchanser. Faktum är att AIK spelar ett spel man för närvarande inte behärskar, åtminstone inte med det spelarmaterial man har idag.

 • Skadorna. AIK har nu i närmare fem år haft stora problem med skador på spelarna i A-truppen. Trots löften om åtgärder och mer förebyggande träning så fortsätter över halva startelvan att vara indospinibel för spel. Under årets försäsong var elva (11) spelare på skadelistan och en planerad träningsmatch fick hastigt ställas in. Mycket har ältats i denna fråga men ingen lösning har ännu skett och frågan är nu så komplex att det inte går att skylla på enskilda tränare då eländet har fortsatt oavsett vem som har varit ansvarig för laget de senaste fem åren. Vi anser att Sanny Åslund även här har haft ett stort ansvar som inte har fått bukt på detta elände. För det är inte otur när spelare efter spelare, år efter år, tillbringar mer tid i rehabrummet än på fotbollsplanen.

 • Kan ej delegera. Sanny Åslund är ökänd på såväl kansli som på Karlberg för att lägga näsan i blöt överallt. Sanny har åsikter om det mesta och vill gärna sköta det mesta själv. Detta har skapat stor irritation hos fler än en tränare men det må så vara om resultaten och organisationen hade varit till vår tillfredsställelse. När så inte är fallet får Sanny också räkna med att bära hundhuvudet för att han inte lyckats delegera ut arbetsuppgifterna på tillräckligt kompetenta medarbetare utan valt att försöka sköta allt själv.

 • Saknar förtroende hos fansen. Vi sitter, till skillnad från många andra, inte i knäet hos AIK:s ledning eller några andra. AIK:s mest engagerade och tongivande supportrar saknar idag förtroende för Sanny Åslund. Vår bedömning är också att Sanny Åslund saknar stöd från stora delar av AIK:s supporterskara och aktieinnehavare samt en hel del sponsorer. Vi uppmanar Sanny Åslund att omgående avisera sin avgång som VD för AIK Fotboll AB. Detta för att ge styrelsen möjligheten att finna en ersättare. Vi förutsätter också att Sanny Åslund ej gör något anspråk på det fallskärmsavtal han har inskrivit i sitt kontrakt. Vidare räknar vi med att Sanny Åslund ber alla supportrar offentligt om ursäkt för på det sätt AIK har styrts de senaste åren och de lögner han pumpat in i oss supportrar fyra säsonger i rad. Då tänker vi i första hand på de sportsliga och ekonomiska katastrofresultaten. Det behövs ett nytänkande inom AIK Fotboll och det behövs nu! Annars finns risken att vi har ett nytt AIK Hockey på gång med allt vad det innebär. Det är allvar nu Sanny! Avgå, och ta med dig resten av den inkompetenta styrelsen!!

  Stöd AIK! Avgå Sanny!

  ---------------------------------------------

  2004-08-17

  sverigescenen.com avslöjar:

  SANNY ÅSLUND NOBBADE NYTT RISKKAPITALBOLAG OCH MILJONER TILL AIK!

  "Han är maktgalen"

  sverigescenen.com kan idag avslöja de långt framskridna planerna på ett nytt supporterägt riskkapitalbolag i AIK. Bolagsprojektet startades upp under året och samlade utan någon större marknadsföring ett antal kapitalstarka och trogna AIK supportrar som var villiga att gå in med ett x antal miljoner kronor. Bolaget skulle vara uppbyggt på ett liknande sätt som redan existerande Agent 03 med den skillnaden att det här skulle bli det första rent supporterägda riskkapitalbolaget i Sverige, något som dels skulle ge klubben välbehövlig PR men framförallt ge kapitalstarka supportrar en chans att bidra med mer än läktarstöd till föreningen. Tanken var också att fler supportrar med kapital och hjärta i AIK allt eftersom skulle kunna gå in med mer pengar för att hjälpa till att värva spelare till klubben. Spelare som AIK i dagsläget inte har några som helst ekonomiska resurser för att kunna värva. Bolaget döptes till 1891 Invest AB och tog fram en tydlig kravprofil på vilka kriterium som skulle uppfyllas hos såväl spelaren som hos AIK för att bolaget skulle kunna tänka sig att gå in med pengar. Allt för att undvika liknande felvärvningar som gjorts genom åren. Det hela var unikt och engagemanget och kunnandet hos 1891 Invest AB gick inte att ta fel på. Man var AIK:are och man hade pengar. Men framförallt var man beredda på att satsa dom i klubben samt arbeta för att fler supportrar skulle investera pengar i spelarförvärv till AIK Fotboll. Intresset var stort och möjligheterna för AIK Fotboll ännu större!

  I april 2004 träffades representanter för det tilltänkta riskkapitalbolaget 1891 Invest AB AIK:s VD Sanny Åslund för ett första möte. Där förklarade man att man i inledningsskedet var beredda att investera uppemot 2 miljoner kronor men att den summan naturligtvis skulle komma att öka successivt. Sanny lös genast upp och gjorde sken av ett genuint intresse av projektet och därför var förvåningen stor när han helt fräckt föreslog att bolaget skulle skänka alla pengarna till AIK (läs Sanny Åslund) för att spendera helt fritt utan förbehåll! Det var naturligtvis inte intressant förklarade representanterna för riskkapitalbolaget utan det är deras fastlagda upplägg som måste gälla. Sanny deklarerade dock att han tyckte det hela verkade mycket intressant och lovade att höra av sig så fort som möjligt.

  Sanny Åslund hörde aldrig av sig. I över en månads tid försökte AIK:s "nya" riskapitalbolag få kontakt med Sanny Åslund på alla möjliga sätt och vis. Inte en gång hörde Sanny av sig till bolaget. Inte en gång. I slutet av maj månad hade man försökt få tag i Sanny vid ett 20-tal tillfällen utan någon respons och inget annat alternativ återstod för bolaget än att lägga ner verksamheten! Irriterade, besvikna och närmast chockade över Sanny Åslunds brist på engagemang och professionalism skickades en skrivelse ut till samtliga tilltänkta investerare i bolaget 1891 Invest AB. sverigescenen.com har fått ta del av skrivelsen (se kursiv stil nedan) och den är en svidande kritik av såväl Sanny Åslund som AIK:s fotbollsstyrelse!

  Vi har för närvarande beslutat att lägga projektet 1891 Invest AB på is. Vi ser detta som mycket tråkigt, framför allt med tanke på den respons vi haft när vi arbetat med och presenterat projektet för potentiella medinvesterare, samt med tanke på det rådande tabelläget. Flera orsaker till detta beslut föreligger, men framför allt är det vår uppfattning om den rådande situationen inom AIK Fotboll AB. Många med oss upplever att klubben under ett par års tid har haft stora interna problem och att man ej adresserar dessa problem på ett korrekt och öppet sätt. Det rådande tabelläget och den nedgångsfas klubben är i är, som vi uppfattar det, en funktion av dessa problem, som givit oss ett flertal tränarbyten, dåliga/felaktiga rekryteringar, friktioner inom truppen, onödiga konfrontationer med media, ekonomiska bekymmer som döljs med kreativa lösningar mm allt detta utan att ledningen i klubben åtgärdar problemen, erkänner problemen eller tar sitt ansvar för den situation som råder. Vidare vill vi också belysa att våra kontakter med klubbledningen, som till en början var positiva och tillmötesgående, har karaktäriserats av en ensidig ovilja eller oförmåga att upprätta en dialog om hur 1891 Invest på bästa sätt skulle kunna stödja AIK Fotboll AB. Tyvärr har våra initiativ bemötts med tystnad och icke returnerade telefonsamtal, något som i stor utsträckning bidragit till vår bedömning av situationen i organisationen. Utifrån detta ser vi det inte som möjligt att genomföra projektet då vi ej har förtroende för hur AIK Fotboll AB idag fungerar som organisation och ej känner att vi är villiga att driva och genomföra ett projekt som ger extern hjälp till klubben innan AIK Fotboll AB tar tag i sina interna problem. Samtidigt upplever vi ej att vi skulle kunna motivera på ett öppet och ärligt sätt varför potentiella investerare skulle bidra till projektet då vi själva inte känner det förtroendet för den nuvarande ledningen som krävs. Om den rådande situationen skulle förändras på ett sådant sätt att vi återfår förtroendet för hur AIK Fotboll sköts är det mycket möjligt att vi åter börjar driva projektet och kommer i det läget att återkomma. Hela formalia kring bolagsbildning, marknadsföring etc. kommer att sparas för en eventuell framtida pånyttfödelse.

  Det hela är naturligtvis lika beklagligt som det är upprörande. Inte minst med tanke på den ekonomiska och sportsliga kris som klubben just nu genomlider. Många undrar självklart varför Sanny Åslund agerar på detta sätt och via sitt beteende sett till att ett sådant här projekt lagts i malpåse. Ett riskkapitalbolag inom idrotten drivs ju sällan med några större förhoppningar på ekonomisk vinning för de inblandade i projektet så vad kan klubbens VD haft för motiv att nobba miljoner efter miljoner till klubben utan större krav på motprestation? Enligt våra källor och via våra egna erfarenheter stavas svaret m a k t. Sanny Åslund är enligt flera oberoende källor maktgalen! Han är burdus och otrevlig. Lägger sig gärna i allt från tränaruppgifter till administrativa sådana. En av männen bakom 1891 Invest AB säger till sverigescenen.com att "min uppfattning är att Sanny Åslund är orolig för att utomstående ska inskränka hans absoluta makt i klubben". Det har tidigare framkommit uppgifter om att andra supportrar/organisationer varit villiga att investera pengar i klubben men möts av kalla handen och dåligt intresse från Sanny Åslunds sida. Men aldrig har vi haft ett sådant här konkret exempel som med 1891 Invest AB. Ett tilltänkt riskkapitalbolag som kunde ha blivit en liten maktfaktor i AIK precis som Agent 03 är det på sitt sätt. Och där i ligger nog svaret också. För varje person, eller bolag, som är villiga att hjälpa klubben med exempelvis spelarköp så minskar styrelsens och inte minst Sanny Åslunds makt. Sanny har aldrig gillat att behöva kontakta Agent 03 för hjälp med finansieringen. Ibland har han tvingats göra det ändå. Ibland har han helt enkelt struntat i det. För varje gång Sanny Åslund och AIK tar hjälp av externa finansiärer så minskar VD:ns maktposition i AIK Fotboll AB. Agent 03 har enligt våra källor aldrig ställt några som helst krav på att vara "ensam aktör" på markanden. Men skulle Sanny nu släppa in ett nytt riskkapitalbolag, tillråga på allt dessutom supporterägt, skulle Sannys maktposition i klubben rubbas än mer. Det mesta tyder på att det är detta som är anledningen till att Sanny Åslund aldrig hörde av sig till 1891 Invest AB. Sanny satte sitt eget ego framför AIK:s bästa och det är inget annat än en skandal av största format! För vilken gång i ordningen kan vi bara spekulera i. Men sällan har det funnits ett så tydligt exempel på Sanny Åslunds misskötsel av AIK Fotboll! Frågan vi ställer oss nu är hur länge han ska få fortsätta sätta sin egen person före AIK:s bästa?

  Avgå Sanny Åslund!!!

  ---------------------------------------------

  2004-08-23

  sverigescenen.com avslöjar:

  Sanny Åslund ljuger om "Tamandi affären"!

  En vecka har gått sedan sverigescenen.com avslöjade planerna på ett nytt supporterägt riskkapitalbolag inom AIK Fotboll. Ett bolag som kunnat generera stora pengar och möjligheter för klubben men som AIK:s VD Sanny Åslund istället såg till att det hela gick i kras genom att inte ens höra av sig till de inblandade parterna efter det första förberedande mötet. Nu kommer nya uppgifter om Sanny Åslunds inkompetens och lögner i en annan fråga. "Jimmy Tamandi affären"!

  I fredags (20/8) gick Sanny Åslund ut på AIK:s hemsida och svarade så här på en fråga vad som händer med AIK backen Jimmy Tamandi; -Han har skrivit på för Salernitana, men klubben har ännu inte hört av sig till oss, så han kanske spelar kvar i AIK året ut. Sanny försöker alltså här få det att låta som att Salernitana ännu inte varit i kontakt med AIK och att det är detta som drar ut på tiden. Vi kan idag berätta att detta är ännu en lögn från Sanny Åslunds sida! Sanningen är den att Salernitana skrev kontrakt med Jimmy Tamandi för över en månad sedan och erbjöd AIK en symbolisk summa på 350 000 kr för att Tamandi skulle flytta till Salerno omgående. Detta erbjudande nobbade dock Sanny Åslund som i stället krävde 550 000 kr för att släppa Tamandi. Salernitana förklarade då att man ej var intresserade av att förhandla med AIK utan helt enkelt avvaktar till november månad då Tamandi går gratis till den italienska serie B klubben som Bosman. Nu tog dock Jimmy Tamandi via sin agent ett eget iniativ för att om möjligt kunna komma loss direkt. Tamandi förklarade för AIK att om man släpper honom på en gång så avstår han från dom bonuspengar som AIK är skyldiga honom. Det rör sig om cirka 100 000-150 000 kr i segerpremier och dylikt som Tamandi alltså var villig att avstå ifrån. Förutsättningen var då att AIK släpper honom på direkten till Salernitana för 350 000 kr. Sanny Åslund nobbade förslaget.

  Därför är Sanny Åslunds uttalande om att "Salernitana ännu inte hört av sig till AIK" en ren lögn från Sannys sida! Sanny Åslund har självmant klantat bort möjligheten att få in 350 000 kr plus spara in ytterligare 100 000-150 000 kr i form av ersättning till Jimmy Tamandi - och han vet om det! Hade affären genomförts hade den även kunnat öppna upp för ett eventuellt nyförvärv till fyrbackslinjen. Istället går den mediokre högerbacken Tamandi gratis till den syditalienska klubben i vinter. Något som Sanny Åslund naturligtvis är fullt medveten om men som han valt att ej gå ut med för att istället än en gång försöka föra fansen bakom ljuset genom att dölja sina egna misstag och sin stora girighet!

  Avgå Sanny Åslund!!

  ---------------------------------------------

  2004-08-24

  sverigescenen.com avslöjar:

  Sanny Åslund tackade nej till 2-6 miljoner kr för Boateng.
  Trodde han skulle göra succé i OS!

  Nya avslöjanden om Sanny Åslunds misstag och felbeslut som kostat AIK både pengar och sportslig framgång. Derek Boateng är att betrakta som en av klubbens största floppvärvningar i modern tid med tanke på hans rykte, meriter och inte minst vilken supertalang han beskrevs som av ledningen när han anlände till Stockholm för ungefär ett år sedan. Det är naturligtvis ett rejält misslyckande att AIK lyckats slarva bort den talang och potential som Boateng trots allt besitter. Men nu är det som det är och Derek Boateng kostar AIK stora pengar i form av löneutbetalningar samt att han under framförallt våren konstant spridit dålig stämning i truppen genom sina allt annat än genomtänkta uttalanden om lagkamrater och tränare.

  sverigescenen.com kunde för en månad sedan avslöja att det fanns italienskt intresse för Derek Boateng. Nu går vi också ut med uppgifterna att AIK:s VD Sanny Åslund för några veckor sedan mottog ett erbjudande från den nyblivna italienska serie A klubben Livorno som ville låna Boateng under sex månader för vilket AIK skulle få två miljoner kronor plus att Livorno skulle ta över hans lön. I avtalet skulle också en vidareförsäljningsklausul skrivas in som vid ett eventuellt köpintresse från italienarnas sida skulle inbringat ytterligare fyra miljoner kronor till AIK:s skrala klubbkassa. Vid en eventuell försäljning alltså totalt sex miljoner kronor vilket får ses som en bra affär med tanke på att Boatengs värde inte direkt borde ha ökat under sin vistelse i Sverige.

  Men Sanny Åslund tackade nej till Livorno med motiveringen att han gjorde bedömningen att Boateng skulle göra succé i de olympiska spelen och därigenom höja sitt värde och inbringa än mer pengar till AIK än 2-6 miljoner. Derek Boateng spelade inte en endaste minut i OS och den 31 augusti stänger transfermarknaden och enligt våra uppgifter är Livorno nu inte längre intresserade av Boateng. Sanny Åslunds agerande i denna historia är som så många gånger förut en fullständig katastrof och den kan ha kostat AIK stora pengar.

  Avgå Sanny Åslund!

  ---------------------------------------------

  2004-09-20

  VI GER ER MÄNNEN SOM FÖRSTÖRDE AIK:

  SANNY ÅSLUND MED STYRELSE - SKYLDIGA!

  Den 15 november 2000 utnämndes Sanny Åslund till ny VD för AIK Fotboll AB. Han tog över Sveriges i särklass största förening som de senaste säsongerna tagit såväl SM-guld som Cupguld och kvalificerat sig till det penningstinna gruppspelet i Champions League. Under den tid som Sanny Åslund haft det övergripande ansvaret för AIK Fotboll så har klubben hamnat i den största sportsliga och ekonomiska kris som klubben befunnit sig i på över 20 år! Lögnerna och föraktet mot de egna fansen har avlöst varandra sedan Sanny Åslund och hans lika inkompetenta styrelse styrt vårt stolta fotbollslag spikrakt mot det absoluta bottenträsket där nu hela vår allsvenska existens är hotad liksom den kommande elitlicensen. AIK supportrar från alla olika grupperingar, med helt skilda åsikter och mentalitet är nu enade i denna fråga och kräver nu unisont Sanny Åslunds omedelbara avgång och en rejäl upprensning inom AIK:s hela organisation!

  Här är Sanny Åslund och fotbollsstyrelsens "meritlista" under Sannys period som VD för AIK Fotboll;

 • Fullständig sportslig katastrof.
 • Fullständig ekonomisk katastrof.
 • Total brist på sjukdomsinsikt. "Vi har ingen kris..."
 • Spelarna har under fyra säsonger utvecklats åt helt fel håll.
 • Anställt fyra olika tränare som samtliga misslyckats och sedermera avgått under tveksamma former. Nu inne på sin femte huvudtränare som även han misslyckats resultatmässigt.
 • Helt misslyckade värvningar av dyra spelare som ex. Svante Samuelsson och Derek Boateng.
 • Misslyckats att få hit genuina AIK:are som Alexander Östlund och Johan Mjällby.
 • Räddade Elitlicensen i år enbart tack vare spelarförsäljningar till det egna riskkapitalbolaget Agent03.
 • Nobbat ett flertal organisationer/privatpersoner som velat gå in med stora pengar i klubben, ex. 1891 Invest AB.
 • Klantat bort försäljningar, och välbehövliga pengar, av Jimmy Tamandi och Derek Boateng pga sin stora girighet.
 • Lanserade ett nytt spelsystem som blev en enda stor flopp och som nu har ändrats av den nuvarande tränaren.
 • Godkänt att laget spelar i en tröja som är fulare än stryk och som helt förkastats av den köpstarka julgranspubliken som heller inte varit särskilt nöjda med resten av souvenirutbudet.
 • Årskortshanteringen har varit under all kritik i många år nu. Rapporter från hundratals AIK:are vittnar om många som gett upp när de inte fått sina beställda årskort efter ett antal påringningar och klagomål.
 • Trots krisläget har laget ej förstärkts under sommaren med undantag av anfallaren Nick Mrdja som gjort ynka ett mål på fem matcher.
 • Sanny Åslund beskrivs som en mycket maktgalen man som hellre sätter sitt eget ego framför AIK:s bästa.
 • Bristen på information till de egna supportrarna har varit under all kritik.
 • Kontinuerliga lögner och undanhållande av sanningen gentemot supportrar, aktieägare, sponsorer och media. Uttalanden som "AIK ska vara med och utmana förhandsfavoriterna om det allsvenska guldet" (inför säsongsstarten 2004), "vi räknar med att visa upp ett ekonomiskt plusresultat" (inför kalenderåret 2003), och så favoriten, "målsättningen är att bli en europeisk toppklubb med nordiska mått mätt" (senast uttalad vid "informationsmötet" i juli 2004).
 • Kört fast i den så viktiga arenafrågan om ett eventuellt övertagande av Råsunda.
 • Misslyckats att komma till rätta med den ekonomiskt sätt mycket lukrativa kioskverksamheten på Råsunda.
 • Har heller inte knutit någon jättesponsor till klubben trots att alla förutsättningar i världen borde funnits där (storklubb, flest medlemmar, mest publik, störst arena och mest mediabevakning).
 • Drev igenom en nyemission som inbringade 12,8 miljoner kr till föreningen men som användes för att täcka skulder och löpande utgifter. Gäller också det flermiljon överskott från souvenirförsäljningen som snabbt togs om hand av Sanny Åslund.
 • Ej kommit till rätta med de stora problem som funnits i spelartruppen som ex. skadeeländet, brist på inställning och engagemang samt dåligt tränade spelare såväl fysiskt som psykiskt.
 • Skapat dålig stämning bland de anställda inom föreningen genom sin nedlåtande attityd som delat upp personalen i två läger. För eller emot Sanny Åslund. Ses som burdus och otrevlig samt med total avsaknad att kunna delegera ut arbetsuppgifter.
 • Sett till att respekten för AIK Fotboll devalverats fullständigt. AIK:s fotbollslag har gått från att vara en fruktad tung maskin till att betraktas som ett stort skämt och skrytbygge.
 • Ansvarig för att tiotusentals AIK supportrar misströstar, är på dåligt humör och känner en stor bitterhet gentemot klubben. Supportrarna saknar framtidshopp och sprickan mellan fans och ledning är större än på mycket länge. Fortfarande har ingen i Sanny Åslunds regim bett den trogna supporterskaran om ursäkt för vad de ställt till med.
 • Dragit på sig det största supportermissnöjet någon ordförande/VD i AIK någonsin gjort. Uppskattningsvis 90% av supporterskaran kräver Sanny Åslunds avgång.
 • Saknar förståelse och intresse för supporterkulturen.
 • Försöker tysta kritiken mot sig själv och styrelsen genom att förbjuda banderoller med kritiska budskap samt genom att sätta upp stora flygblad på enskilda läktare på Råsunda där publiken(!) uppmanas att bete sig bättre och vara mer positiv. Vad blir nästa steg för Adolf Åslund och hans fascistregim? Avstängning av Sanny-kritiska supportrar från Råsunda?!?
 • Sanny Åslund hade om han varit VD för ett annat företag än en idrottsklubb tvingats avgått för länge sen.
 • Sanny Åslund hade (borde med facit i hand!) sparkats redan för flera år sedan om inte han sett till att ha en så svag styrelse med sådan brist på handlingskraft att de ensamma är en skam för hela näringslivet. Kombinera detta med vänskapsband där det viktigaste tycks vara att hålla varandra om ryggen vilket pris det än må kosta och Ni har tillståndet för AIK Fotboll anno 2004.

  AVGÅ SANNY ÅSLUND - AVGÅ STYRELSEN!!!

  ---------------------------------------------

  2004-09-21

  Sanny Åslund åsiktsregistrerar kritiska supportrar på Råsunda - En avstängd!

  Det som vi först trodde var ett stort skämt har visat sig vara dagens sanning och det senaste i raden av horribla påhitt tagna direkt uppifrån AIK:s högsta ledning och dess VD Sanny Åslund! Samtidigt som laget trillade under kvalstrecket gick styrelsen på jakt efter "Sanny kritiker" på Råsunda och man väljer likt gamla fascistledare som Adolf Hitler och Josef Stalin att försöka åsiktsregistrera och dokumentera sina egna supportrar!

  sverigescenen.com kan idag avslöja att AIK:s egna publikvärdar under matchen mot Elfsborg på Råsunda igår var utrustade med block och penna för att dels dokumentera vilka supportrar som uttalar sig negativt mot spelare, tränare och styrelse och dels vad dessa supportrar säger om desamma! Officiellt heter det att man vill "stoppa rasistiska tillmälen från i första hand den övre östra läktaren" men detta är naturligtvis skitsnack då det inte figurerar något sådant där. Sanningen är att flera av publivärdarna fick direkta order igår att notera ner vad och vilka åskådare som kräver exempelvis Sanny Åslunds avgång!

  En annan händelse som stinker illa är det faktum att en av AIK:s supportrar på den norra läktaren mottagit ett avstängningsbeslut på ett år från Råsunda! Officiellt för att supportern varit inblandad i ett bråk på arenan men när vi undersökte händelsen visar det sig att han ej blivit dömd i någon domstol för detta ännu, förutom AIK:s egen vill säga. Supportern verkar vara en engagerad AIK:are som varit starkt kritisk till Sanny Åslund och AIK:s ledning och låtit folk på Norra höra det. Många som vi pratat med tror att det är just därför han blivit avstängd av klubben!

  En fotbollsläktare är en speciell plats där många olika känslor kommer fram. Det är illa nog att småpåvar och skitungar som kallar sig "publikvärdar" och är direkt underställda AIK:s falska ledning ränner omkring och stör tillvaron. Men ska nu också dessa låtsaspoliser börja spionera och tjuvlyssna på folks privata konversioner, dokumentera vad åskådare skriker och framförallt vilka som gör det?! Hittills har kampanjen och granskningen av AIK:s inkompetenta ledning hållts på ett professionellt och icke personligt plan som enbart syftat till AIK:s bästa. Men är det så att ledningen med Sanny Åslund i spetsen försöker starta krig mot klubbens egna supportrar så är risken stor att allt detta hamnar på en högst personlig nivå och en verklighet som dessa personer med all säkerhet inte upplevt tidigare! Minnesgoda läsare minns säkert senast när någon ur AIK:s ledning i form av dess tidigare säkerhetschef startade ett personligt krig mot de egna fansen och händelserna som följde av detta. Vill styrelsen och Sanny Åslund tillbaka dit igen? Vi väntar med spänning på svaret och uppmanar alla AIK-supportrar på såväl den östra läktaren som andra sektioner att kraftfullt sätta stopp för dessa supportertrakasserier om det upprepas nu närmast på torsdag i derbyt mot Dif.

  AVGÅ SANNY ÅSLUND!

  ---------------------------------------------

  2004-09-25

  MÄNNEN SOM FÖRSTÖRDE AIK, DEL 3

  KG SVENSON MED STYRELSE - SKYLDIGA!

  sverigescenen.com uppmanar ALLA som är medlemmar i Allmänna Idrottsklubben att gå på huvudföreningens årsmöte nu på måndag den 27 september klockan 18.30 i Solna gymnasiums (före detta Vasalundsskolan) aula, Råsundavägen 80 i Solna. Registreringen startar klockan 17.30 och rösträtt tillkommer medlem som erlagt årsavgift för år 2003 och som under 2004 uppnår en ålder av lägst 18 år. Yngre medlemmar är välkomna, men saknar rösträtt. Medtag medlemskort.

  Det här är tillfället för dom supportrar som tror på demokratiska metoder att göra sin röst hörd och hjälpa till i utrensningsarbetet inom klubben genom att ställa de ansvariga till svars. Ordförande i såväl huvudföreningen som i ishockeysektionen under föregående period var KG Svenson. KG Svenson är alltså mannen som är huvudansvarig för att AIK Hockey tvångsnedflyttades till division 1 på grund av att man ej klarade av de ekonomiska kraven för få en beviljad elitlicens. Detta efter en sällan skådad härva av klantighet och uppvisande av en sådan inkompetens att det nästan ska bli komiskt att få höra denna man försöka slingra sig ur detta på årsmötet. Att KG Svenson fortfarande finns kvar inom klubben och dessutom är nominerad för en ny ordförandeperiod i huvudstyrelsen är naturligtvis en fullständig skandal! Därför är det av högsta dignitet att alla AIK medlemmar nu enas och röstar bort KG Svenson och hans gelikar från allt vad AIK heter! Säg därför NEJ när frågan om ansvarsfrihet för Huvudstyrelsen kommer under mötets 10:e punkt och begär även en misstroendeomröstning för att definitivt knäcka den korrumperade politikern KG Svenson och hans närmaste män. Ännu en viktig aspekt är att detta kommer sända ut en tydlig signal till fotbollsstyrelsen med VD Sanny Åslund i spetsen. Nämligen att inga AIK fientliga styrelsefolk längre går säker ens i de demokratiska korridorerna!

  Vi noterar också att styrelsen lagt årsmötet på samma dag som fotbollslaget spelar en mycket viktig bortamatch i Sundsvall. Anledningen till den "krocken" är säkerligen att förhindra supporterfolket från att komma till mötet då det är dessa som ej sitter i knäet eller har vänskapsband till den sittande styrelsen. "Demokratiska" AIK försöker alltså stoppa de fans som reser till AIK:s bortamatcher från att komma till mötet och istället låta sig omväljas av de sedvanliga 200 trötta gammelgubbarna tillika KG & Sannys vänner som brukar besöka årsmötet och av gammal vana bifalla alla förslag från huvudstyrelsen. Låt dom ej lyckas! Alla AIK medlemmar - gå på årsmötet på måndag och gör Er plikt för Eran klubb!

  AVSÄTT KG SVENSON OCH HANS STYRELSE!

  Fotnot: Efter att dessa rader skrivits kom nästa försök från den nu alltmer pressade AIK styrelsen. Nämligen att bryta loss den 10:e punkten från årsmötet om beviljad ansvarsfrihet för styrelsen och istället bordlägga denna fråga till ett senare möte... Anledningen till detta förslag skulle då enligt styrelsen vara att man inväntar en utredning (som KG Svenson tidigare lovat skulle vara klar till årsmötet) om turerna när styrelsen sänkte AIK Hockey ner i graven. Det vill säga en sådan här klassisk utredning som tillsätts av personer som själva gjort bort sig och som ska utredas av en så kallad "fristående" enhet. Ungefär som när poliser utreder andra brottsmisstänkta poliser och av någon märklig anledning jämnt lyckas bli friade från ansvar. Förslaget från AIK styrelsen är så fräckt att till och med vi nästan blev förvånade! Dessa människor har verkligen inga som helst skrupler när det kommer till deras iver att behålla sin maktposition inom klubben! sverigescenen.com uppmanar självklart alla AIK medlemmar att AVSLÅ styrelsens yrkan om att skjuta upp frågan om beviljad ansvarsfrihet.

  ---------------------------------------------

  2004-09-29

  Bakläxa för styrelsen - Årsmötet ajournerades!

  Rapporter från AIK:s årsmöte på måndagskvällen säger att 153 medlemmar dök upp och att Huvudstyrelsen (HS) fick en rejäl knäpp på näsan i och med att mötesdeltagarna röstade fram en ajournering av hela årsmötet till måndagen den 25 oktober. Ordförande KG Svenson som tidigare lovat att den utredning som skulle klargöra vems felet var att AIK Hockey tvångsnedflyttades till division 1 skulle vara klar till årsmötet utlovade nu istället att styrelsen självmant skulle avgå (fan trot!) om det skulle visa sig att de var ansvariga för detta enorma debacle. Annars så hann inte KG och hans falska styrelse ställa till med så mycket oreda innan mötet avbröts. Ja, om man då undantar den allmänna förvirring som uppstod titt som tätt när medlemmarna uttryckte sig kritiskt om styrelsens mörkläggningar och hemlighetsmakeri. Dels också när det framkom att den så kallade "oberoende utredningen" om Ishockeyns tvångsnedflyttning inte alls visade sig vara så oberoende (som visserligen ingen frisk människa kan ha trott att den skulle vara heller) som styrelsen påstått. Nä, en av utredarna, och för övrigt anledningen till att utredningen var sen enligt HS, visade sig vara styrelseledamot i just Huvudstyrelsen! Dom upphör aldrig att förvåna vår korrumperade styrelse. Bakåtsträvare som KG Svenson, Sanny Åslund, Lennart Johansson och många fler måste med största sannolikhet bort från klubben om vi någonsin ska bli framgångsrika igen. De levar i en verklighet som passerade för över tio år sedan.

  Alla AIK medlemmar: Gå på Årsmötet den 25 oktober och gör Er av med lite av ohyran!

  ---------------------------------------------

  2004-10-05

  En rapport från ett mörkt och dystert Råsunda

  AIK-Örebro 1-2. Katastrofen är nu nära och medan Sanny Åslund och spelarna satt inlåsta bakom polismurarna rann tårarna på mer än en AIK supporter. Stora, mä(c)ktiga, gigantiska storklubben AIK, fruktade av alla, hatade och älskade av så många fler, är på väg mot Superettan och en eventuell konkurs. Att klubbens allsvenska kontrakt hänger på en skör tråd har fansen insett länge, men hur många förstår att hela föreningens existens kanske hänger på en lika skör tråd? Hur kunde det bli så här? Vi skulle ju "utmana om guldet i år". Vi skulle ju "bli ett europeiskt storlag av nordiska mått". Sa vår VD Sanny Åslund i alla fall.

  Matchdagen började med att hundratals AIK fans samlades utanför den norra läktaren av Råsunda. Ett iniativ från enskilda supportrar samt de båda supporterklubbarna att försöka tända spelarna lite extra genom att möta upp spelarbussen timmarna före avspark. Förhoppningen var säkerligen att spelarna skulle tacka för stödet genom att ta en trepoängare. Föga anade dessa supportrar att spelarna några timmar senare skulle vika ner sig något å det grövsta - igen.

  Nervositeten låg tät över Råsunda men när Martin Åslund frälste fansen med sitt 1-0 mål och domaren blåste av för halvtidsvila kändes det som att AIK hade ett rejält grepp om matchen. Men som så många gånger förr så rasade fysik, moral och koncentration ihop under den andra halvleken och ÖSK kunde vända matchen genom två mål som tillkom efter sedvanligt svagt agerande i försvarsspelet. På den norra läktaren vecklade supportrar ut en banderoll med texten Please Mr Bush save us from Bagdad Sanny. I och med att åsiktsfrihet är förbjudet på AIK:s matcher så gick de av AIK ledningen anställda marionettdockorna i gula jackor till batongattack mot klubbens egna fans och beslagtog banderollen. Tidigare under säsongen har andra Anti-Sanny banderoller beslagtagits av fascismregimen inom AIK och dessutom har publikvärdar bedrivit åsiktsregistrering av styrelsekritiska supportrar på uppdrag av AIK ledningen. Den här gången rusade dock engagerade supportrar från den östra läktaren ut från arenan och bort mot norra för att ta tillbaka banderollen vilket fick till följd att banderollen hölls upp resten av matchen från den övre östra läktarsektionen. En stor knäpp på näsan åt dessa ynkryggar i gula jackor som kommer få jobba för lönen de närmaste matcherna, var så säkra på det! Allt detta ackompanjerade av Avgå Sanny rop som dånade runt hela Råsunda när tusentals AIK anhängare vädrade sitt missnöje mot dels det enskilda matchresultatet och dels över den sanslösa misskötsel av klubben som nu pågått i åratal.

  När slutsignalen kom hördes det hjärtskärande skrik över hela Råsunda och det skymtades även tårar i ögonvrån på flertalet supportrar. Vissa var närmast apatiska, andra illamående. Besvikelsen och uppgivenheten över den offentliga våldtäkt som just nu håller på att fullbordas på vårt älskade AIK övergick snart i ren ursinnig ilska från vissa fans och en massiv AIK mobb som uppgick till närmare 300 man i olika åldrar försökte ta sig till spelargången från bägge håll. Ett massivt polisuppbåd med kravallstaket runt hela den västra läktaren hindrade fansen från att sig fram. Fansen försökte ta sig in på arenan via andra läktarsektioner och supportrar spred ut sig runt varje liten utgång för att säkerställa att ingen ansvarig skulle komma undan. Den ilska och frustration som präglade efterspelet tog överhanden och polisen fick låsa in såväl spelare, ledare, styrelse som bortasupportrar på arenan för att försöka säkerställa området.

  Det här kan säkert vara svårt att förstå för spelare som är uppväxta i Rydöbruk och andra hålor, som tjänar sina sedelbuntar varje månad och kan gå till Garbo och spela läcker till småtimmarna, eller för styrelsefolk med höga arvoden eller en verkställande direktör som sitter med en fallskärm på nästan två miljoner kronor, eller för Champions league gnagarna från Katrineholm och Lund som dykt upp de senaste åren och tycker "det är sååå festligt med fotboll", eller för journalistsvinen ute i landet som får betalt av diverse skitblaskor för att gå på Råsunda och sedan i skriftlig form baktala de trogna och mycket engagerade AIK fans som inte stillatigande tänker acceptera vad som håller på att hända med klubben. Vi förstår verkligen om NI har svårt att förstå det här. För ni är skit och ej vatten värda! Men vi, våra vänner och resten av de AIK:are som engagerar sig och bryr sig om att onda krafter är på god väg att styra ner klubben i Superettan och till en mycket mörk och osäker framtid såväl sportsligt som ekonomiskt, vi, vi ger aldrig upp och det är VI som ÄR AIK för vi lever för klubben dagligen! Vi är födda och uppväxta här. Vi har försvarat klubben på skolgårdar, arbetsplatser, gator och torg. Glöm aldrig det!

  När Örebro fansen slutligen kom ut från Råsunda och kunde slussas på sina bussar utsattes de för stenkastning av AIK fans och först närmare två timmar efter avslutad match kunde spelarna och Sanny Åslund under ett massivt polisuppbåd släppas ut från Råsunda och via buss lotsas ut från Solna. Då hade polisen stängt in AIK grabbar på gamla Caffrey´s och låst dörrarna för att förhindra fansen att vara ute på gatorna när spelarbussen åkte förbi. Supportrar tog sig istället mot Karlberg och träningsanläggningen men polisen hann före.

  Vi har under hela säsongen hållit spelarna bakom ryggen och uppmanat alla fans att rikta sin kritik mot ledningen. Detta i ett försök att ta bort lite press från våra psykiskt svaga spelares axlar så att de åtminstone skulle kunna säkra kontraktet åt oss. Därför är det direkt löjeväckande att höra att vissa spelare gnäller över att supportrarna är missnöjda (vad fan tror ni?) och Sanny Ålsund i vanlig ordning lallar omkring i sin egen verklighetsskyddade lilla bubbla och tror att det är han som tagit bort press från spelarna... Det här kan inte längre fortgå. Spelarna måste nu ta sig samman och ordna nytt kontrakt annars är det ingen vild gissning att hela helvetet kommer braka loss runt klubben. Sanny Åslund och hans gelikar ska jagas från Råsunda men kortsiktigt sett så måste spelarna nu börja vinna och rädda det allsvenska kontraktet! Har inte spelarna tidigare förstått allvaret i situationen så är det hög tid att göra det nu.

  Den här hemsidan uttalar inte hotelser. Det behöver vi inte göra. Däremot är vi väldigt bra på att känna av stämningar inom supporterleden och den känslan vi har just nu är att vi inte kan garantera någon spelare eller ledares säkerhet om vi åker ur. Vad gäller Sanny Åslunds personliga säkerhet så har han gått från att vara en populär spelare och tränare och även VD till en början till att numera vara fotbollssveriges mest hatade man. En man som satte sin eget ego framför AIK:s bästa och som nu håller på att sänka ner klubben i dess djupaste avgrund någonsin. Det kan vi aldrig förlåta!

  Avgå Sanny! Avgå styrelsen! Kämpa spelare!

  ---------------------------------------------

  2004-10-06

  AIK på nedflyttningsplats - Fansens fel enligt styrelsen!

  AIK-supportrar rasar mot klubben efter tidningsartikel!

  AIK:s supportrar är vana att få ta skit från såväl den egna klubben som massmedia. Ända sedan 1980-talet har klubbledningar från såväl fotbolls- som ishockeysektionen försökt skylla över sportsliga och ekonomiska problem på dom hängivna fansen istället för att rannsaka sig själva och roten till alla problem. Åsiktsregistrering och förtryck råder redan på Råsunda idag men frågan är om inte tisdagens uttalande i Aftonbladet av AIK Fotbolls vice ordförande Alessandro Catenacci tar alla pris. Om vi utgår från att Catenacci är korrekt citerad så menar han alltså att fansen bär skuld för att laget ligger på nedflyttningsplats och har ena benet i Superettan med tre omgångar kvar att spela! De förstår inte att de förvärrar situationen och stämningen på Råsunda har i alla fall inte bidragit till att göra det lättare för spelarna är två citat som orsakade ramaskri bland klubbens supportrar av döma av den hög av mejl och telefonsamtal som sverigescenen.com mottog under gårdagen. Fansen är ursinniga på att styrelsen istället för att ta sitt fulla ansvar för den situation vi befinner oss i nu försöker lägga skulden och inte minst dra uppmärksamheten mot supportrarna! Skamligt, osmakligt, horribelt, det värsta jag varit med om är några av de kommentarer vi fått höra från AIK-supportrar idag.

  Många ifrågasätter också varför en liten klick journalister och krönikörer väljer att ta fokus från den gruppvåldtäkt som just nu pågår på klubben från dess egna styrelse och istället drar upp fullständigt irrelevanta diskussioner som att publiken buar! Vad är deras motiv? Sådana här debatter kan enbart existera i Sverige. Kan ni tänka er italiensk press ifrågasätta publikens reaktioner när Fiorentina spelades ner i Serie B och sedermera tvångsnedflyttades till Serie C? Eller kan ni se de syditalienska tidningarna via styrelsefolk gå till angrepp mot Napolis fans för att klubbledningen misskött föreningen till den milda grad att klubben gått i konkurs och fått byta namn och starta om i Serie C? Eller tror Ni ens brittisk tabloidpress skulle antyda att det är Leeds-fansens fel att styrelsen styrde klubben från Champions league spel och miljonregn till konkursbo och nedflyttning från Premier League? Knappast! Jävla dagisjournalistik i svensk press!

  AIK:s fotbollsstyrelse pratar ofta om oss supportrar som konsumenter av en vara. Det blev vi inte minst varse om på Sanny Åslunds "informationsmöte" i somras när Bo-Lennart Jepson från fotbollsstyrelsen redde ut begreppen. Alessandro Catenacci gick under samma möte till försvar för sin verkställande direktör Åslund och gjorde jämförelsen att Sanny trodde han fick ta över en Ferrari men det visade sig vara en Skoda. Att vi själva ser oss som 'AIK supportrar' kommer uppenbarligen i andra hand när styrelsefolk bestämmer. Men okej. Vi tittar ur ett kundperspektiv. Här är två exempel. Vi går ut och äter på en restaurang där Alessandro Catenacci är ägare. När vi får in maten så ligger det två döda getingar och en levande fluga i maten som dessutom smakar skit. Vi uttrycker vårt missnöje till ägaren men han hävdar att det är vårat fel! Efter denna avbrutna måltid så går vi till en bilhandlare för vi behöver ta oss till Solna fortare än kvickt för att få i oss några Solnabärs. Döm om vår förvåning när det visar sig vara Sanny Åslund som står och kränger bilar bakom disken! Han säljer in en orange Porsche till oss på nolltid. Bilhandlare Åslund berättar att det är en otrolig bil med så många hästkrafter att den tar oss till andra sidan jordklotet på en halvdag. Den går även att köra på vatten säger han. Vi litar på bilhandlaren som visserligen är orakad och lukar illa men som säger att han verkligen kan bilar så vi köper Porschen (den var jävligt dyr!). Men när vi ska hoppa in i den så startar den inte. Vi lyfter på motorhuven och upptäcker att det inte finns någon motor i! Och tror du inte att färgen börjar flagna dessutom, bilen är ju egentligen spygrön visar det sig. Och nu ser vi att även ratten är borta också. Vi går tillbaka till bilhandlare Åslund och vi är inte nöjda. Men bilhandlaren tar ingen notis om det utan säger bara att det är ingen kris, sluta gnäll, jag lovar att bilen kommer starta snart, ge mig lite tid bara. Samtidigt så kommer det fram 25 styckna gulklädda män med batonger som de börjar slå i huvudet på oss samtidigt som de skriker att vi inte är välkomna tillbaka till deras bilaffär! Är detta rimligt tror ni ur ett rent kundperspektiv som AIK styrelsen skulle uttrycka det? Inte en chans på miljonen! Ändå så är det ungefär så här AIK Fotboll behandlar sina så kallade kunder.

  AIK har Sveriges bästa hemmapublik. Vi må vara krävande men vi är den trognaste och mest hängivna supporterskaran som existerar idag. Vi har upplevt ett fotbollslag som varit guldaspiranter fyra säsonger i rad, ivrigt upphaussade inte minst av vår styrelse, men som har underpresterat och misslyckats å det grövsta! Ekonomin är körd i botten och det talas om konkurshot samtidigt som spelarna är på god väg att föra laget ur Allsvenskan efter bara fyra segrar på 23 matcher. Sanny Åslund har avverkat fyra huvudtränare och är nu inne på sin femte som i sin tur har det sämsta poängsnittet av alla tränare vi någonsin haft! Ändå så har vi under dessa fyra säsonger haft 15 000-17 000 i publiksnitt! Otroligt med tanke på vilket uselt fotbollslag vi har haft och att det bara blivit värre och värre. Under årets säsong så har vi ett snitt på över 15 000 åskådare och ligger med det tvåa i publikligan trots att vi ligger näst sist i tabellen. Vi har närmare 9500 sålda årskort. Lägg också till alla supportrar som i åratal följt laget på bortaplan i såväl Sverige som utomlands, köpt souvenirer och skänkt pengar till krisdrabbade sektioner inom föreningen, köpt aktier i AIK Fotboll AB, betalat medlemsavgift, osv. Frågan är hur många hundratusentals kronor vi har lagt ner på klubben genom alla år? Finns grabbar som inte missat många matcher på över 20 år. Räkna ut vad det har kostat dom i rena pengar och ställ sedan frågan om det är acceptabelt att styrelsegubbar (är dom ens Gnagare?) går ut och ens antyder något det minsta kritiskt om supportrarna? De enda gångerna styrelsen behöver oss är när årskorten och medlemsavgiften ska betalas. Eller vart fjärde år när de ska lura på oss nya aktier som några månader senare inte ens är värda ett dasspapper. Det är vad vi supportrar är för AIK Fotbolls styrelse. En simpel pöbel utan några rättigheter som de kan dra stora pengar ur, år efter år utan några som helst krav på motprestation, ärlighet eller respekt.

  Enstaka spelare inom klubben som vi (och Ni!) indirekt betalar lönerna för har mage att gnälla över att hemmapubliken är kritiska när de själva är på god väg att spela ner oss i Superettan? Spelare som tjänar stora summor för att få syssla med det roligaste dom vet, i landets största klubb och inför den största publiken på Sveriges nationalarena. De spelare som gnäller visar med all sin tydlighet att de lever i total avsaknad av såväl självkritik som framtida ambitioner i sina fotbollskarriärer. Hur skulle de klara av att bli Europaproffs och spela inför en hemmapublik som är långt mer kritisk än de vi har i Sverige. En hemmapublik som inte accepterar att deras egna spelare visar långfingret mot sin egen publik. En hemmapublik som inte accepterar att deras tippade guldlag istället är på väg att bli nedflyttade. En hemmapublik som inte accepterar att spelare inte kan slå en bredsida på fem meter.

  Gamle vänsterbacken Tomas Antonelius var ett föredöme såväl under sin tid i klubben som under sina utlandssejourer i Coventry City och FC Köpenhamn. Så här sa han i en intervju på Svenska Fans för någon vecka sedan; Om du inte får positiv energi av folk som engagerar sig så har du valt fel lag och fel nivå. I så fall ska du spela med BK Dojan i divison 6 istället för i AIK. Det är ju därför du spelar fotboll på den här nivån, för att få visa upp dig för så många som möjligt. Jag tycker att supportrarna har varit otroligt lojala och att det är det enda som varit lyckat i AIK i år. Organisatoriskt, ekonomiskt och sportsligt har man misslyckats. Supportrarna är de enda som håller klass för tillfället. Det är också viktigt att komma ihåg att det är tack vare publiken och sponsorerna som fotbollsspelarna kan vara fotbollsspelare på heltid idag. Publiken har rätt att bua när det går dåligt och applådera när det går bra. Det är spelare av Tomas Antonelius kvalité och mentalitet som saknas i klubben idag. Har man inte psyket att spela i AIK så har man inte psyket att bli utlandsproffs och då har man heller inga ambitioner att utvecklas som fotbollsspelare i AIK. Hade vi misskött oss på våra arbetsplatser till den milda grad som AIK:s spelare och styrelse gjort på sina så hade vi fått sparken för länge sedan utan vare sig bonuspengar eller fallskärmsavtal. Jävla bortskämda åsnor! Hur fan har NI mage att gnälla på OSS!??

  STOPPA VÅLDTÄKTEN AV AIK FOTBOLL! AVGÅ STYRELSEN!

  ---------------------------------------------

  2004-10-14

  AIK fortsätter blöda ekonomiskt - Delårsrapporten offentliggjordes idag

  Idag offentliggjorde AIK Fotboll AB:s VD Sanny Åslund delårsrapporten för årets åtta första månader och det är en dyster och samtidigt väldigt skrämmande läsning! I rapporten framkommer bland annat att bolaget gjort en förlust på 4,2 miljoner kronor och att intäkterna minskat gentemot föregående period med 13,2 miljoner kronor. Även utgifterna har ökat med 0,5 miljoner kronor och att det egna kapitalet ökat med 8,3 miljoner kronor kan enbart tillskrivas den nyemisson som gjordes och inbringade 12,4 miljoner kronor. Sannolikt hade vi ej klarat elitlicensen utan denna nyemission och vad som ska rädda klubben nästa gång står skrivet i stjärnorna. Notera också att månaderna september-december tros öka de röda siffrorna än ytterligare så värre lär det bli.

  Sanny Åslund är den största jävla åsna som någonsin figurerat inom klubben (och dom är inte få!) och dagens fotbollsstyrelse är ett jävla skämt som låtit den ekonomiska misskötseln fortgå så här länge. Att de drivit oss halvvägs mot Superettan står redan klart men frågan är om de nu också håller på att driva oss mot konkurs??

  AVGÅ SANNY ÅSLUND! - AGERA STYRELSEN ELLER FÖRSVINN!

  ---------------------------------------------

  2004-10-23

  Alla AIK medlemmar -
  Gå på årsmötet på måndag och rösta bort den inkompetenta styrelsen!

  Nu på måndag den 25 oktober återupptas AIK:s årsmöte klockan 18.00 i Solna gymnasiums (före detta Vasalundsskolan) aula, Råsundavägen 80 i Solna. Rösträtt tillkommer medlem som erlagt årsavgift för år 2003 och som under 2004 uppnår en ålder av lägst 18 år. Medtag medlemskort.

  Det som hänt sedan det ajournerade mötet för en månad sedan är att den utredningsgrupp som utrett orsakerna till AIK Hockeys tvångsnedflyttning till division 1 kommit med sin slutrapport. Det blev en bakläxa som sannolikt saknar motstycke i svenskt föreningsliv där Huvudstyrelsen (HS) och dess administration sågades längs fotknölarna! HS var verkligen så skyldiga som alla misstänkte och att de fortfarande inte gått ut offentligt och bett alla AIK:are om ursäkt och tagit på sig det fulla ansvaret visar verkligen vad det är för fega kräk vi har att göra med! Något som också understryks av hur flera ur styrelsen och deras gelikar i "demokratiska AIK" (obs: kraftig ironi!) gått ut såväl massmedialt som internt och manat till kamp för huvudstyrelsen.

  Vi som vare sig sitter i knäet på styrelsen eller är oroliga över att förlora någon "maktposition" i klubben manar istället samtliga AIK-medlemmar att gå på årsmötet nu på måndag och rösta bort ordförande KG Svenson och de andra ansvariga ur HS genom att ej bevilja dem ansvarsfrihet när punkt 10 kommer upp under årsmötet. Notabelt är att detta möte ej gäller fotbollen eller Sanny Åslund men att ett bakslag för HS ändå skulle skicka ut en tydlig signal till såväl fotbollssektionen som Sanny Åslund att deras tid är på väg att ta slut även under demokratiska former.

  AVSÄTT STYRELSEN!

  ---------------------------------------------

  2004-10-26

  Rapport från årsmötet!

  Männen som förstörde AIK. Del 1 avslutad. Huvudstyrelsen avgick/avsattes. Kraftiga missnöjesyttringar mot fotbollsstyrelsen.

  Igår återupptogs det sedan en månad tillbaka avbrutna AIK årsmötet. 352 röstberättigade AIK-medlemmar fanns på plats i Solna gymnasium och så även några av våra grabbar som har lämnat följande rapport till sverigescenen.com

  24 timmar efter den värsta dagen i AIK:s moderna historia var inte humöret direkt på topp när huvudstyrelsens (HS) ordförande KG Svenson tog till orda. Årsmötet präglades av ett stort missnöje mot såväl fotbollssektionen som HS behandling av ishockeysektionen.

  Första omröstningen dröjde bara någon minut och det gällde frågan om medlemmarna kunde bifalla HS förslag att massmedia skulle vara välkomna att bevittna årsmötet. Många propagerade för att utestänga media med anledning av den häxjakt och de lögner som landets journalistkår utsatt AIK och dess supportrar för den senaste veckan. HS som kvällen till ära dock samlat ihop alla fruarna, älskarinnorna och älskarinnornas män lyckades få igenom ett bifall på denna fråga. En av mycket få framgångar för HS denna kväll skulle det visa sig.

  Det tog inte lång tid innan HS försökte släta över fotbollens debacle med det sedvanliga snacket om att "detta är inte rätt möte att uttrycka missnöje om fotbollen". Det tyckte dock gamle supporterprofilen Göran Pettersson som stegade fram och läxade upp HS representant med ett utdrag ur AIK:s stadgar att detta årsmöte visst hade alla möjligheter att skicka en skarp markering mot fotbollssektionen samt att det var fritt fram att diskutera fotbollen under mötet! Göran höll ett mycket uppskattat tal som satte stor fokus på de kommande timmarna. Han avslutade sitt anförande med att mycket sarkastiskt och humoristiskt förklara "och nej, jag är inte medlem i Firman". Stora skrattsalvor medan mediarepresentanterna flitigt noterade i sina block...

  Den fullständigt inkompetenta fotbollstyrelsen representerades av en (1) man. Inga spelare, inga tränare, ingen VD, ingen sportchef vågade visa sig utan en man som heter Lars Rekke. Rekke, helt okänd för den breda allmänheten innan han för en vecka sedan fick för sig att diskutera de "fruktansvärda" derbykravallerna och supporterfrågan i TV, hade det betydligt svettigare denna dag då han ej fick stå oemotsagd. När Rekke mycket nöjd med sig själv berättade att man nu hade tagit fram ett "åtgärdsprogram" för att få AIK tillbaka till allsvenskan reste sig en äldre gentleman upp och med tårar i ögonvrån vände sig mannen mot Rekke och frågade "vad i helvete har NI sysslat med under hela året!?". Han fortsatte med att säga det som alla just nu känner, "förstår ni vad fan ni har gjort!?" innan rösten inte längre bar honom. Stora applåder för den äldre mannan som höll årsmötets mest känslosamma tal och något som vi alla kan skriva under på!

  Efter detta klev TV-profilen Bo Hansson upp och delade ut en sågning som heta duga av såväl fotbollsstyrelsen som spelarna. "Odugligt manskap" var det snällaste den gamle fotbollsgurun hade att säga om dagens AIK lag som till skillnad från tidigare nedflyttade AIK årgångar inte åkt ur på grund av "otur". "Bosse" Hansson efterlyste också mer fotbollskunnigt folk i styrelsen i sitt mycket bejublade framträdande som han avslutade med att säga att "det kom många sanningar från Norra Stå i år". Bo-Lennart Jepson från fotbollsstyrelsen klev upp på podiet och sa att han redan i maj månad velat ta fram en krisplan men blivit nerröstad av styrelsen med siffrorna 7-3 och att han därför inför matchen mot Örebro för några veckor sedan beslutat sig för att avgå i protest mot resten av fotbollsstyrelsen.

  Efter denna salva röstades Göran Petterssons förslag igenom om en tydlig markering från AIK:s årsmöte mot fotbollsstyrelsen. Den löd; AIK:s årsmöte, föreningen AIK:s högsta beslutande organ, vill till sina ägarrepresentanter i AIK Fotboll AB uttala att vi saknar fortsatt förtroende för bolagets ledning. Vi förutsätter att dessa på ett professionellt sätt lämnar över till en ny ledning som kan återföra AIK till allsvenskan utan att ytterligare kostnader drabbar bolaget i form av avgångsvederlag. En mycket tydlig markering som på ett högst påtagligt sätt visar vad AIK:s medlemmar anser om dagens styrelse och dess VD Sanny Åslund. Hur Sanny och hans styrelse ska kunna mygla sig ifrån detta blir mycket intressant att följa!

  Sedan blev det mycket ishockey och sektionens tvångsnedflyttning till division 1 där den utredningsgrupp som haft som ansvar att klargöra hur och varför det egentligen gick som det gick med elitlicensen presenterade sin rapport. Rapporten blev en sågning längs fotknölarna på den sittande styrelsen med dess ordförande KG Svenson i spetsen. Kanslichefen Axel Wester hade också en stor del i denna enorma härva men Wester vågade(?) ej närvara på mötet då han enligt den allt mer förvirrade mötesordföranden blivit "hotad" eller nåt liknande. Expressen och Aftonbladet erfar att Firman & Hells Angels tillsammans ligger bakom hotet och att hotet i sig bestod i att man ej skulle prata med Wester på en månad. Allvarligt, så hoppas vi och förväntar oss, att denna klåpare satt sin sista fot på AIK:s kansli! Flera andra upprörda hockeyvänner inom föreningen riktade skarp kritik mot styrelsen medan hårt prövade sportchefen Anders Gozzi möttes av en lång applåd när han höll ett framförande om den aktuella situationen för ishockeylaget. Fjärran från tre raka mot Dif i SM-final på Hovet eller Kai Nurmis fruktade(?) bössa. Det som styrelsen gjorde mot ishockeyn är en av svensk idrotts största skandaler och ser vi inte upp så gör man säkert likadant mot fotbollen snart! Vissa människor inom styrelsen och klubben har skadat AIK mer än vad några andra ledare, spelare eller motståndare gjort genom alla tider! Anders "Ankan" Parmström förklarade på en direkt fråga att enbart "praktiska detaljer" återstod innan spelrätten kan föras över till AIK ishockeyförening och att det därför inte bör föreligga några problem med elitlicensen om AIK Hockey nu skulle ta klivit upp i Allsvenskan igen. På ännu en fråga från supporterprofilen Johan Segui om vem som tar ansvar för att detta strul inte händer igen mumlade enbart HS ordförande KG Svenson fram att "det får den nya styrelsen göra (*PUST*...)".

  AIK-medlemmen och tidigare ledamoten i hockeystyrelsen Sune Carlsson höll ett uppskattat men samtidigt väldigt skämmande framförande om föreningens ekonomi som är allt annat än bra. "Sämre än vad vi tror" sa den sedan 30 år tillbaka arbetande revisorn som mellan raderna menade att det ekonomiska läget är krisartat på högsta nivå!

  Efter att utredningsgruppen presenterat sin rapport om ishockeyns degradering så hade huvudstyrelsen redan på morgonen före årsmötet gått ut med att man avgår och att man tar på sig det fulla ansvaret för hockeyns tvångsnedflyttning. Dock så hade den allt svettigare KG Svenson lite att invända mot formuleringen "fulla ansvaret" med det var så barockt att vi inte ids ta upp det här. Därför blev punkt 10 om beviljad ansvarsfrihet för HS ännu en kraftfull markering mot den avgående styrelsen som förlorade omröstningen med dom knappa siffrorna 148-145. Stort jubel!

  En helt ny huvudstyrelse valdes med den 56-åriga Solnafödde Klas Gustafsson som ny ordförande. Fyra styrelsemän och en kvinna valdes in till att komplettera Gustafsson i HS däribland Urban Dahlberg som varit med och slickat så många styrelsegubbar i arslet att tungan borde vara kolsvart nu. Dahlberg hade vi många duster med redan för tio år sedan när han visade sitt förakt mot många av klubbens supportrar. Det var också Dahlberg som gick ut i pressen dagarna före årsmötet och gnällde över att så många "destruktiva krafter" planerade en "kupp" till årsmötet och att Dahlberg minsann skickat ut ett brev till "kärnmedlemmarna" för att be om deras stöd för att inte den "otäcka stämningen" från förra årsmötet skulle upprepa sig. "De kan ju komma med helt förfärliga förslag" sa den sanne demokraten Dahlberg om andra AIK-medlemmar samtidigt som han uttryckte oro över AIK-medlemmarnas brist på "demokratiska värderingar". Vi kommer hålla Urban Dahlberg under sträng uppsikt som medlem av HS och han bör nog fokusera på dambandyn och bowlingen i fortsättningen istället för att tala illa om andra AIK-medlemmar som inte kliat lika många ryggar som Dahlberg hunnit gjort på kansliet!

  Efter ett närmare fem timmar långt möte började det hela lida mot sitt slut och bland övriga frågor och synpunkter märktes; Medlemsavgiften, AIK:s uppdelning av olika sektioner (vilket knappt styrelsen själva hade koll på), banklån, vikten av att någon brer smörgåsar i krig, bildandet av en golfsektion(!) inom AIK (grattis KG, Sanny & Lennart, nu har ni något att göra om dagarna!), med mera med mera.

  Känslan när årsmötet avslutades var en stor tillfredsställelse över att en sådan tydlig markering mot fotbollsstyrelsen gjordes, att hockeyutredningen verkligen visade det som vi alla trodde nämligen att HS bar skulden samt då att HS ej beviljades ansvarsfrihet och redan före årsmötet började tvingats avgå. Men, den lilla tillfredsställelse vi kände ersattes rätt snabbt med den stora oro och ilska som alla AIK:are känner just nu med tanke på fotbollslagets degradering samt den katastrofala ekonomin.

  sverigescenen.com inledde vår kanpanj om kraftiga förändringar inom klubbens organisation i slutet av sommaren. Nu har vi skördat våra första offer och fler står på tur!

  HS avsatt - Avgå fotbollsstyrelsen & Sanny Åslund!

  ---------------------------------------------

  2004-10-27

  SANNY ÅSLUND AVGÅR!

  Männen som förstörde AIK. Del 2 avslutad.

  Idag kom så äntligen beskedet alla AIK-supportrar väntat på ända sedan sverigescenen.com i slutet av sommaren startade vår kampanj mot männen som förstörde AIK. AIK Fotboll AB:s VD Sanny Åslund avgår sedan styrelsen och Sanny i "samförstånd" kommit fram till att detta var det bästa "både för mig personligen och för AIK Fotboll" som Sanny Åslund sa i sin första kommentar. Det uttalandet är ingen överdrift men tyvärr för alla AIK-fans så kom beskedet för sent och vi kan bara beklaga att Sanny satte sin egen person framför AIK:s bästa under hösten och därigenom möjliggjorde Superettan att koppla ett än starkare grepp om klubben. Ett grepp som klubben aldrig kom ur. Sanny Åslund bär det fulla ansvaret tillsammans med resten av fotbollsstyrelsen och spelarna till att AIK idag är ett division 1-lag. Därför är det närmast beklämmande att höra att Sanny Åslund haft mage att ta ut en del (oklart hur mycket) av sin fallskärm på 1,7 miljoner kronor. Han har inte gjort sig förtjänt av en krona!

  Sanny Åslund var en duktig och hyllad spelare i klubben. En medioker men hyllad tränare i klubben. Men hans fyra år som VD för AIK Fotboll är det som han för alltid kommer bli ihågkommen för. Som mannen som tog AIK från den absoluta toppen och miljoner på bankkontot till den absoluta botten med mångmiljonskulder och hotad elitlicens.

  sverigescenen.com kommer fortsätta att granska ledningen inom AIK Fotboll och det är ett måste att stora förändringar genom hela organisationen sker så att en rejäl omstart kan göras för att föra AIK tillbaka till allsvenskan och europaspel igen! Sanny Åslund var huvudansvarig för klubbens enorma fiasko - men han var inte ensam!!

  ---------------------------------------------

  2004-12-09

  Rapport från AIK:s infomöte!

  I tisdags höll AIK Fotboll ett 2 1/2 timme långt informationsmöte inför ca: 250 medlemmar och aktieägare. Vi redovisar här nedan en liten sammanfattning från våra grabbar på plats.

  Öppenhet var ordet för dagen när AIK Fotbolls företrädare gjorde ett försök att tvätta bort en del av sitt kraftigt skamfilade rykte som de största klåparna i svensk idrottshistoria. AIK:s vice ordförande Sandro Catenacci satte stopp för alla lögner som frodats under Sune Hellströmer och Sanny Åslunds era. Catenaccci tog ordet och förkunnade på direkten att "ekonomin är en katastrof". Exakt hur illa lär vi få veta i mars månad när alla siffror offentliggörs. Klubben ser just nu över alla utgifter och inget eller ingen går säker enligt Sandro. 68 miljoner kr i utgifter ska sänkas med 30 miljoner till 38 miljoner kr för kommande säsong. Av dessa ska fem miljoner sparas in genom spelarförsäljningar och ytterligare fem miljoner genom att tio sponsorer ska satsa 500 000 kr vardera. Elitlicensen ska dock inte vara i fara enligt AIK Fotbolls tillförordnade VD Mats Björeskog. Sandro Catenacci berättade vidare att förslaget att sänka spelarlönerna med 30 % är överlämnat till Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd och att ett beslut väntas där i början av januari. Förändringar kommer ske i spelartruppen under vintern. Vem eller om det ens blir någon ny VD och/eller sportchef står skrivet i stjärnorna och är inget beslut som det kommer skyndas fram med. Vidare har man budgeterat med 9000 åskådare i snitt varav 4500 av dessa skall vara årskort. Just nu är det ca: 1500-2000 årskort sålda. 10 av 16 personer på kansliet är uppsagda och fackliga förhandlingar inledda. AIK Shopen i Solna Centrum flyttar till Råsundavägen på grund av en årshyra i centrumet på 800 000 kr. AIK:s kansli kommer flytta ut från skrytbygget "Dallasskrapan" och även mobiltelefonerna är uppsagda.

  Mattias Moström var den enda spelaren på plats. Dom övriga mådde dåligt och satt hemma och skämdes trodde nya tränaren Rikard Norling. Norling gjorde ett bra intryck och framstår som det närmaste demontränaren Stuart Baxter vi kan komma inom svensk fotboll. Norling berättade att han satte stor tilltro till sin egen förmåga och att målsättningen självklart var att gå upp till Allsvenskan omgående. Han såg fram emot att arbeta tillsammans med Nebojsa Novakovic igen. Norling berättade vidare att han vill ha en trupp bestående av 18 utespelare och två målvakter. Det kommer inte att bli några "spektakulära" nyförvärv. Laget kommer spela med två anfallare och byggas bakifrån genom en tydlig rollfördelning där alla ska veta vad dom ska göra och alltid ha ett solitt grundspel att falla tillbaka på. Vad som händer med Andreas Andersson vet ingen och Norling ville heller inte spekulera i om han trodde Andraes skulle komma tillbaka eller inte.

  Nye fystränaren Thomas Lindholm gjorde även han ett bra och ambitiöst intryck. Han antydde mellan raderna att spelartruppen varit rejält dåligt tränad under säsongen men att det nu skulle bli ändring på det. Spelarna ska orka 90 minuter med start i april och skadorna ska minska med 35 % redan i år och ytterligare 15 % året därefter.

  Ungdomsansvarige Leif Karlsson förklarde på en fråga att vi inte ska räkna med att spelare tar steget direkt från juniorlaget till A-laget utan att samarbetet med Café Opera (Väsby) är ett utmärkt sätt att förvalta dessa talanger. Vad som händer med spelarna som vann J-SM i höstas är ännu inte klart, däremot är det klart att tränaren Mikael Stahre fortsätter ett år till med en ny juniorkull. Intressant var också att höra damfotbollens företrädare som berättade att damlaget tränar lika mycket som herrlaget! Det ska då också ställas i proportion till att damerna inte tjänar några pengar på sin fotboll, arbetar/studerar på heltid samt inte är direkt kända för att tillbringa ledig tid i krogmiljö. Det säger ganska mycket om våra åsnor till herrspelare!

  Nyvalde HS-ordföranden Klas Gustafsson berättade att ekonomin för hela föreningen är ansträngd men att han skulle arbeta för en ökad öppenhet och en mer sammanhållen klubb. Flera infomöten som detta är redan inplanerade.

  Bolagsstämman för AIK Fotboll i mars blir högintressant då fotbollsstyrelsens ansvar för den totala jättekris som hela sektionen befinner sig i ska fastställas. Det kan omgående konstateras att om inte engagerade supportrar drivit iväg VD:n Sanny Åslund så hade nog en konkurs varit oundviklig! Men hur styrelsen kunnat låtit det gå så här långt är en gåta som det inte kan finnas något bra svar på!

  Mötet avslutades med att Sandro Catenacci på en fråga från en mötesdeltagare bad alla AIK:are om ursäkt för klubbens misskötsel. Det var inte en dag för tidigt!