2015-03-25

Efter årsmöte & årsstämma: Stärkt medlemsdemokrati i AIK Fotboll

Efter 15 år av minoritetsstyre och ca: 100 miljoner kr i förlust för AIK Fotboll AB (AFAB) så valde AIK FF:s medlemmar en ny väg i samband med föreningens årsmöte i början av mars. Flera års arbete för ökat medlemsinflytande och ökad makt för majoritetsägaren AIK FF utmynnade i ett nytt ägardirektiv där AIK FF nu ska ha fem av sju styrelseplatser i AFAB samt att ordföranden ska vara samma som i FF. Under årsstämman i AFAB veckan efter klubbades förändringarna igenom med hjälp av FF:s röstmajoritet.

Det tog inte många minuter efter avslutad årsstämma förrän före detta styrelsedamöter, minoritetsägare och andra motståndare till såväl ökat medlemsinflytande som 51 %-regeln visade upp sina bittra trynen dels i form av hot om anmälningar till Svenska Fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet i syfte att ogiltigförklara olika val. Dels i form av planterad information och anonyma uttalanden till sina bundsförvanter inom gammelmedia som ex. Dagens Nyheters Johan Esk och Aftonbladets Simon Bank, Robert Laul och Andreas Käck. Det är en sak när genusforskare från Västervik gråter ut i kvällspressen och spelar martyr på AIK:s bekostnad. Vi hade verkligen inte förväntat oss något annat. Men att personer som kallar sig AIK:are förser journalister och förbund med information för att skriva skit och skada klubben i våra hjärtan och även baktala andra AIK-medlemmar… Det närmast äcklar oss!

Då dessa oftast ”anonyma” individer anser att demokrati enbart är positiv så länge medlemmarna röstar som de själva vill så utmynnade detta snart i en stor ”granskning” om hur dålig och svag medlemsdemokratin är på grund av att en påstådd liten andel av de röstberättigande medlemmarna behagar ta sig till årsmötena. Det är en förlorares försvarstal. I AIK (och för all del andra föreningar) är det de medlemmar som har engagemanget och tar sig tiden att en(1) gång om året besöka AIK FF:s årsmöte som också har möjligheten att motionera, debattera och rösta igenom och ner förslag. Det är en möjlighet som faktiskt allt fler medlemmar utnyttjar och det är på dessa möten som AIK:s nutid och framtid stakas ut. Precis som det ska vara.

För de populister som nu med hjälp av klubbens fiender inom journalistkåren förespråkar så kallad elektronisk röstning så påminner vi om den motion som så sent som på det senaste årsmötet blev totalsågad och nerröstad av medlemmarna. Argumenten emot motionen var många och tunga. Förutom kostnads-och säkerhetsaspekten av det hela samt faran för röstmanipulation och så kallade kupper från såväl andra klubbars supportrar som mer ekonomiskt starka krafter så ökar ju även risken för dåligt insatta medlemmar att ”slörösta” sig igenom beslut som stort påverkar föreningen. Det finns även professorer och forskare som varnat för och sågat förslaget om e-röstning, då gällande möjligheten att kunna e-rösta i kommunala val.

Medlemsdemokratin i AIK FF och föreningens inflytande i AIK Fotboll AB har aldrig varit större och starkare än vad den är nu. Det är resultatet av en lång och enträgen kamp från många olika AIK-medlemmar och supportergrupper och det är något vi alla dels ska vara väldigt glada över men också väldigt tacksamma för. Det inger ett visst hopp inför framtiden.

sverigescenen.com