2000-11-12

Fiasko!

Säsongen är över. Äntligen! Maken till skitsäsong och förnedrande resultat på planen var det länge sedan man bevittnat. Vi blev trea. Vi missade guldet med inte mindre än sju poäng. Vi missade till och med andraplatsen som innebar kvalificering till UEFA-cupen. Vi förlorade hela sju matcher i serien (Halmstad, Örebro, Norrköping, Göteborg, Örebro igen, Örgryte och Trelleborg). Varav tre på hemmaplan (Göteborg, Örebro och Örgryte). Vi åkte ur UEFA-cupen efter förlust hemma mot Danmarks näst sämsta ligalag Herfölge. Vi förlorade cupfinalen efter att ha åkt dit med 2-0 "hemma" på Stadion mot Örgryte i match 1. Vilket jävla D-U-N-D-E-R-F-I-A-S-K-O !!! För er som trott att det bara varit en mardröm så har vi kvar alla matchresultaten under rubriken "Matchprogram". Vakna upp. Det är sant!

Om vi då skulle till att göra ett bokslut över denna så tragiska fotbollssäsong. Laget har genomgående uppträtt håglöst och bristen på kämpatag har i vissa matcher lyst igenom på ett för oss supportrar väldigt pinsamt sätt. Det övergår vårt förstånd hur man kan få äran och möjligheten att dra på sig AIK:s matchtröja och springa ut på Råsundas gräsmatta för att sen inte göra sitt bästa. Laget har saknat en ledarprofil som genom sitt fighterhjärta kunnat rycka tag i dom övriga när det börjat blåsa snålt där ut. En Johan Mjällby eller Krister Nordin. En som aldrig viker ned sig. En riktig Gnagare.

Målvaktsfrågan har under säsongen inte känts stimulerande. Sedan Mattias Asper såldes till Spanien har det inte känts riktigt stabilt. Både Lee Baxter och Daniel Andersson har sviktat. Lee fick välförtjänt chansen borta mot Sundsvall men svarade för en tavla som bara inte får hända. Daniel Andersson var rejält uppskriven efter flytten från Trelleborg men har inte riktigt motsvarat de höga förväntningarna. En bra linjemålvakt med spektakulära pajasräddningar, visst...men svagheten i utrusningarna har kostat oss en del viktiga poäng samt en viss osäkerhet i dominansen inom det egna straffområdet kryddat med svaga utsparkar.

Försvarsspelet har inte fungerat tillfredsställande i år och varit en av de stora akilleshälarna. Positionsspelet har blivit rejält åsidosatt. Något som lyst igenom vid ett flertal tillfällen under året då motståndarna mycket enkelt spelat bollarna mellan våra trötta mittbackar som kommit på efterkälken när en snabb forward spurtat emellan. Det hände fler än en gång i år med baklängesmål som följd. Här måste backlinjen inför nästa säsong dels bli mer samspelt samt att en ny, snabb och modern mittback måste köpas in för att ta plats bredvid Lucic som känns självskriven där nu när Brundin lägger av.

Mittfältsspelet har sett alldeles för stereotypt ut. Undantag Stefan Ishizaki som verkligen visat upp ett kreativt spel vi inte sett maken till sedan Vaddes dagar. Att Baxters två favoritspelare Lagerlöf och Tjernström spelat 24 respektive 25 av seriens 26 matcher är en gåta då bägge inte direkt rosat marknaden i år. Tjernström må ogilla sin position i laget men att prestera så svaga insatser under så många matcher är inte godkänt.

Anfallsspelet är som vanligt. Bedrövligt svagt och fantasilöst. Att vår bäste målskytt (Andreas Alm nio mål) blev en inköpt mittfältare som fick hoppa in som anfallare när skadorna duggade som tätast säger väl allt. Mattiasson blev näst bäste målskytt med sex mål och anfallare är ju till för att göra mål...men allvarligt, det var länge sedan vi såg en sämre FOTBOLLspelare än Mattiasson. Killen har ju praktiskt taget noll känsla i fötterna.

Stuart Baxter ska ha all heder för vad han har åstadkommit i AIK. Han tog oss till SM-guld, cupguld, Champions League spel, en andra och en tredje plats. Han införde en professionalism inom föreningen som vi länge efterlyst. Han ställde krav på spelarna. Han var, tillsammans med firmagrabbarna, en av de få med stil och klass inom AIK. Han är en av våra bästa tränare någonsin. Men allt har uppenbarligen sitt slut. Under årets säsong har Baxters insats varit klart tveksam. Han körde helt enkelt fast. Att det tog hela 23 omgångar innan han testade ett nytt spelsystem tyder väl om något på det. Han insåg att han inte kunde få ut någonting mera av det här laget. Han pratade om saknaden av en defensiv mittfältare samt saknaden av en riktig AIK:are i laget. Men här är ju Baxter medskyldig med tanke på att han hade en bra tid på sig att spela in, eller köpa in, sin så viktiga balansspelare. Och att det saknas en fighter med ett riktigt AIK hjärta ute på plan är ingenting att gnälla över när man själv varit delansvarig att köpa in mängder av gamla göteborgare, skåningar, bajare och gårdare genom åren. Sånt skapar inte klubbkänsla eller sammanhållning. Dessutom, affären Luke Casserly är att betrakta som en ren "Baxter-värvning". Men trots allt, all cred åt Stuart som också uppträdde professionellt när han till slut insåg att det var dags att lämna in avskedsansökan. När Stuart Baxter nu lämnar klubben så förutsätter vi att både Gerry Payton och Per Millqvist gör detsamma. Stuart ska inte behöva bära hundhuvudet ensam denna fiaskosäsong. Payton och Millqvist är medskyldiga till debaclet.

AIK:s fotbollsstyrelse bör också rannsaka sig själva nu efter säsongen. Det kanske är dags att inse att det föreligger en klar fara, både sportsligt och ekonomiskt, att köpa allt som rör sig. Bara för att man har pengar så behöver man inte nödvändigtvis spendera dom på skit. Stefan Söderberg har gjort mycket gott för AIK och införde när han kom hit 1990 en klart proffsigare attityd inom klubben. Men, Stefan har en förmåga att gärna vilja glassa lite för mycket med slantarna bara för köpandets skull. Och något man inte kan köpa för pengar stavas k-l-u-b-b-k-ä-n-s-l-a. Och utan klubbkänsla vinner man inga troféer. Något som visade sig i år inte sant?

Vi har säsongen 2000 haft en spelartrupp som omfattat 27 man. Av dessa har 24 spelat allsvensk fotboll i år. Skador eller ej. Det är alldeles för många. Svenska mästarna Halmstad gick igenom säsongen med en 22-manna trupp varav 19 spelade allsvenskt. Med andra ord: Det är inte nyförvärv vi behöver inför nästa säsong. Det är spelarförsäljningar.

Med Mattias Asper, tyvärr, redan såld till Spanien och Real Sociedad. Tredje(fjärde) målvakten Niklas Westberg-Andersson på väg till BP så innebär det en satsning på Daniel Andersson och Lee Baxter. Det är bra. Andersson var, trots allt, allsvenskans bäste målvakt i Trelleborg och Baxter har med sin inställning och moral visat sig enormt viktig i gruppen. Det känns också som att bägge två har klara utvecklingsmöjligheter alltjämnt.

Pontus Kåmark... Fotbollshoran Kåmark har gjort sig förtjänt av en rejäl uppläxning. Att offentligt gå ut och baktala föreningen ett flertal gånger liknar ju ta mig fan ingenting. Att Stuart Baxter ville sparka skiten redan i våras i samband med Kåmarks disciplinära avstängning är ett känt faktum. Efter en hel del sena ankomster till träningar, oseriöst beteende i samband med träningsläger, gnällande om allt från sin jävla dotter till pengar från AIK och inte minst försöken till att samla ihop spelarna till en myteriliknande kupp mot Stuart Baxter i våras så häpnar man att killen ens kallar sig för "AIK spelare", har han ingen skam i kroppen??? Vi kommer heller aldrig glömma Kåmarks uppträdande på Råsunda i våras när han gick omkring och lallade på planen, skickade upp bollar på läktarna och minst av allt kämpade för AIK! Trodde aldrig man skulle behöva önska en spelare såld till IFK Göteborg men det är precis vad vi gör. Vi ska göra allt för att hjälpa dig på traven.

Vidare så känns det lämpligt att sälja tillbaka Thylander till Malmö där han kan få vara Samba-Thylle och dricka paraplydrinkar ifred. Luke Casserlys framtid i AIK bör vara osäker med tanke på killens klart mediokra klass. Det bör ju vara billigare att ta in en liknande svensk medelmåtta istället för att hämta en australiensare från andra sidan jordklotet. Vi tackar också lagkapten Michael Brundin för allt han gjort inom klubben! Det ger oss i sådana fall följande försvarsspelare, Lucic, Ljung, Kibebe, Edman och Corneliusson. Det innebär att vi måste köpa in en mycket bra, lugn och stabil mittback. Det får bli Söderbergs prioritetsfråga och huvudbry inför "silly season". Förmodligen måste även en kompletterande ytterback tas in i truppen.

Hasse Bergh, Marcus Bengtsson och Ola Andersson (du har skött dig bra Ola!) får inga nya kontrakt och det tackar vi för. Det ger oss följande mittfältare inför nästa säsong: Åslund, Touma, Tjernström, Lagerlöf och Ishizaki. Här kan det bli aktuellt med ett etablerat nyförvärv och eventuellt ett något mera oprövat kort.

Anfallsmässigt så hoppas vi mycket på Andreas Andersson som kommer att vara tillbaka efter sin korsbandsskada. Tillsammans med årets målkung Andreas Alm (säsongens gnagare) och Daniel Hoch ser forwardssidan "intressant" ut...men det brukar det å andra sidan göra... Hur det blir med Nebojsas och Mattiassons framtid i klubben lär avgöra om det behöver värvas någonting mera på forwardsidan.

Då har vi sådana fall rensat ut åtta-tio spelare ur dagens trupp. Och fyllt på med två-tre värvningar. Sedan så förutsätter vi att AIK ger minst två juniorer chansen till A-lagsspel nästa år. Slavik Jevtushenko har ju redan testat på A-lagsspel och enligt våra rapportörer inom reservlaget så har även mittfältaren Mattias Moström visat en sån pass mognad i sitt spel under året att även han kan vara en man för A-lagstruppen.

Ny tränare blir som bekant Olle Nordin. Det spekulerades ju vilt om vem som skulle ta över Sveriges bästa fotbollslag och man blev ju närmast mörkrädd när man såg några av alternativen det pratades om. Vi menar Anders Grönhagen, herregud han är ju Djurgår´n. Ramsan "Grönhagens järnkaminer" ekar fortfarande i bakhuvudet...burr!!! Vi skulle skaffa en ny tränare inte sälja vår själ. Andra misserabla namn det talades om var, Kjell Jonevret (Hamréns assisterande...helst inte va!) Åge Hareide (Hifs gamla mästartränare...nej tack) och Torbjörn Nilsson (Ärkeängeln Totte skulle bryta ihop efter första buropen från Råsundas läktare och när sedan Firman ska ha kvartssamtal...vi bävar... Det krävs psyke att träna AIK). Så med tanke på hur den svenska tränarmarknaden ser ut och att AIK inte ville ha en utländsk tränare så var valet av Olle Nordin ganska så logiskt. Han har rutinen och kapaciteten. Har varit med i hetluften förut även om det var i landslaget - det här är AIK, det är värre om det går illa. Han är en erkänt duktig instruktör som altid varit lite av en perfektionist som krävt en 100% uppslutning och lojalitet av spelarna. Han har (trots att han aldrig coachat i kostym under matcherna) liksom Stuart Baxter stil och klass och var något av en trendsättare åtta år före Stuart kom till AIK när han basade för landslaget. Alltid prydligt klädd i märkeskläder. Dessutom, och det värdesätter vi efter årets säsong, han är kapabel att driva igenom och genomföra en hård försäsongsträning med spelarna så att de står bättre rustade än i år då de vek ner sig både konditions och styrkemässigt på ett svagt sätt. Välkommen hit Olle Nordin! Du har vårt förtroende. Men det kan ändras snabbt så missbruka det inte. Vi förväntar oss guld.

Vidare konstaterar vi att tröttgöken Sune Hellströmer äntligen lämnar klubben för ett jobb på ännu tröttare Svenska Fotbollförbundet och att gamle AIK spelaren och tränaren Sanny Åslund tar över. Slutligen noterar vi att AIK:s publiksiffra för året stannade vid 14 474 åskådare. Imponerande. Det är nog av vikt att AIK börjar vinna och spela en mer offensivare och framföralt bättre fotboll nästa säsong om inte publiksnittet raskt ska sjunka.

År 2000 är glömd. Nu tar vi sats mot 2001. Stöd AIK!