2007-10-30

Förbundet delar ut nya böter till AIK - Ge dom bananer!

Utan publiken, supporterkulturen och inramningen kring våra svenska matcher, och då i huvudsak kring storstadslagen, så vore Allsvenskan en ganska svag produkt att visa upp för omvärlden. Det är inte direkt någon bländande fotboll som alltid produceras om vi jämför internationellt sätt... Hög internationell klass håller däremot ofta stämningen på ex. ett Stockholmsderby. Det är alltså ingen överdrift att påstå att den publikboom som Allsvenskan drabbats av ända sedan i slutet på 1990-talet är ett resultat av de allt mer engagerade och passionerade åskådarna.

Trots detta faktum så fortsätter Svenska Fotbollförbundet (SvFF) att bita den hand som föder dem. Det är ingen hemlighet att Lagrell, Sune och de andra tjuvarna på SvFF vill byta ut fotbollspubliken mot en ny, ekonomiskt starkare och mindre "jobbig" publik lex Globen 1989. Nu senast, för vilken gång i ordningen, utdömde man böter till en storklubb. Den här gången till den kanske hårdast drabbade - AIK. 60 000 kr ska AIK betala till SvFF för bland annat inkastandet av bananer mot Djurgårdens straffområde och dess målvakt Pa Dembo Touray i en match i höstas. Touray är nämligen svart och att kasta bananer mot ett straffområde där en svart man ska stå i mål är både rasistiskt och diskriminerande. Det har både SvFF och kvällspressen bestämt sig för. Att det är en AIK tradition som sträcker sig ändå tillbaka till 1980-talets hockeyderbyn på Hovet spelar ingen roll. Nu har SvFF och Mats Olsson bestämt att det är rasistiskt och därmed punkt.

Här kan man ju då antingen vända andra kinden till och köpa resonemanget, för ingen vill ju egentligen åsamka sin klubb böter. Det är trots allt bara ett gäng bananer det handlar om. Eller så kan man tänka så här. Om SvFF nu förbjuder inkastandet av bananer innan avspark, vad blir då nästa steg? Att man inte får sjunga ramsor som inte är sanktionerade av förbundets nya "ramskommitté" där för övrigt Expressens Mats Olsson tippas bli ny ordförande? Eller att matcher inte kommer startas förrän all publik sitter ner? Obligatorisk avstängning från landets samtliga elitarenor för alla som skriker svordomar och/eller könsord? Och givetvis med skyhöga böter till klubbarna om detta inte åtföljs. Ska vi även då rätta in oss i ledet och följa SvFF anvisningar? Vi menar, vi vill ju inte åsamka AIK böter... Protesterar vi inte nu så kommer detta bli verklighet snart. Titta bara på SvFF, polisen och klubbarnas föregångsland England och Premier League där detta är en realitet på flera arenor idag. Där är publiken numera utbytt mot popcorngluffsande överklassfamiljer och ve den som får för sig att ställa sig upp för att uttrycka missaktning mot något. Är det dit vi vill hamna? Är det personer som Sune Hellströmer vi vill ha på våra läktare? Av den anledningen så är det viktigt att ta strid för en sådan liten petitess som en banan.

När det gäller debatten om ex. bengaler och inkastandet av föremål under match så kan vi förstå både diskussionen och argumenten. Det är dock viktigt att debatten blir nyanserad och inte som i matchen mellan AIK och Gais när en Gaisspelare för tolfte gången föll ihop på planen med fruuuktansvärda smärtor för att minuten senare närmast studsa upp och spela vidare helt obehindrat. Gais David Durmaz föll i 89:e minuten ihop mitt framför AIK klacken när Gnaget jagade ett segermål i den viktiga matchen. Durmaz överöstes med föremål från Norra och utan att försvara inkastandet av föremål så måste följande beaktas i den efterföljande diskussionen. Åskådare har i alla tider slängt in saker på planen och är det en engagerad och passionerad publik på plats så kan sådant inträffa. Det innebär inte att skyhöga böter måste delas ut eller att mediedrevets kvarnar måste gå igång för att enstaka åskådare tappat kontrollen under en känslig del av matchen. Återigen, var är proportionerna i förhållande till det påstådda brottet!?

Det är storstadslagen med sin stora och engagerade publik som gör Allsvenskan till den attraktiva liga den faktiskt blivit. Det är tack vare detta som SvFF kan knyta de TV-avtal man kan göra. Det är tack vare dessa som det kommer 30 000 åskådare till ett Stockholmsderby. Ändå så är det hela tiden dessa föreningar som betraktas som "problemklubbar" och som får både skit och böter i de alltid så tröttsamma "skandaldebatterna". Trots att dessa klubbar och dess publik borde betraktas som en enda stor tillgång för hela fotbollssverige och inte minst produkten Allsvenskan.

Bit inte den hand som föder Er, SvFF!