2008-10-05

Det mörknar grabbar!

Jag har alltid undrat hur det känns att tillhöra ett utrotningshotat släkte. Vet man om hur det ligger till? Sannolikt är det inget man bekymrar sig så mycket om man befinner sig längre ner i näringskedjan. Det är som det är liksom. Om man inte är gullig kan man heller inte räkna med beskydd och ömma omsorger om ens överlevnad. Fundera en stund på varför man oroar sig så mycket för sälungarna i Norge. Älgarna då? De 100 000 älgar som skjuts i Sverige varje år - får de bara sitt rättmätiga straff? Gullighetsfaktorn på en engagerad supporter måste sägas vara mycket låg. Därmed ligger fältet fritt för att bekämpa denna icke önskvärda art i fotbollsfaunan. Och det gör man.

Att vara engagerad supporter idag går stick i stäv med det som hela det etablerade samhället jobbar så hårt för att uppnå; Generationer av män som uppfyller det normativa genom att hämta på dagis, stå i tvättstugan, betala skatt, köra miljövänligt, inte svära, dricka med måtta, försöka sluta snusa och röka, tänka på ingenting när de onanerar och framförallt aldrig leva ut låga, primitiva och neandertalaktiga drifter som att hota, svära, håna och boxas. Inte ens om det sker med motståndarens goda minne går det för sig.

Att en hyggligt väl fungerande skattebetalare två timmar per vecka inte har lust att ta någon skit från någon, framförallt inte från dem som hotar att beröva honom hans drömmar och därmed luftrunkar åt bönderna på Södra, gormar det otänkbara "domarfitta" åt en clown som är på Råsunda för att visa att han minsann pallar för hemmatrycket och konsekvent blåser åt helvete går inte för sig. Inte alls. Inte nu. Inte i Sverige. Nu skall vi göra underhållning av det här. Vi skall ha trevligt. HÖRDE NI DET? TREVLIGT!

Det är skottpengar på engagerade supportrar just nu. Allt är vårt fel. Publiksiffrorna i allsvenskan dalar och Aftonbladet talar om kris, stor kris, större kris och så katastrof. Från förbundshåll medger man att EM-fotbollens påverkan på spelschemat kan ha spelat in. Att Sveriges bleka insats i samma turnering kan ha haft viss betydelse medger man likaså. Men den huvudsakliga orsaken är sannolikt huliganerna.

Därmed är det väl dags för mig att komma ut som huligan. Visserligen bara som Kat B. men ändå Jag tror att jag förstår något lite av den passion och kärlek men också förtvivlan som jag kan läsa om i olika inlägg här på Scenen. Vi har drabbats av marknaden och de enorma krafter som kan mobiliseras för att exploatera nya områden av just, marknaden.

Om vi är 9 000 själar på Råsunda för att titta på AIK - Gefle så får vi lov att hacka i oss att den överväldigande majoriteten är där för att fotboll i deras ögon är underhållning. En bagatell i nivå med Idol 2008, Bolibompa eller Bingolotto. Fotboll säljs, paketeras, rapporteras, televiseras och köps som underhållning. Men att det är så behöver ju inte med nödvändighet innebära att de som tolkar konsumenternas behov kan diktera villkoren för leveransen. De demoner som rider oss vid en uddamålstorsk mot Kalmar efter en feldömd straff i 88:e infinner sig inte hos det stora flertalet. De vill se en trevlig match. De flesta nöjer sig med att pika jobbarkompisar om Gnaget vunnit mot dif, förvånansvärt få boxas för att hävda sin ståndpunkt.

- Nu måste vi vakna och jobba ihop som fan. Annars kommer det att gå åt helvete för svensk fotboll, säger Djurgårdens klubbdirektör Bosse Andersson i Aftonbladet.

Vad Bosses före detta husbonde, Bosse Lundqvist tycker vet vi inte. Han sitter hemma och tjurar över att Djugårdens huliganer med dess top-boy, den infamöse Sylt-Mats i spetsen tvingat honom att avgå från posten som ordförande i Djurgården. Om han nu avgått. Djurgårdens organisation påminner om en regeringsbildning i Libanon på 80-talet denna höst. Men om han nu avgår kommer det sannolikt inte att hindra honom från att arbeta med full kraft i den organisation som skall rädda allsvenskan; Svensk Elitfotboll, SEF. Denna stora och ljusa tankesmedja har under Bosses befäl kläckt flera briljanta idéer utan vars existens ett derby AIK-dif antagligen skulle dra 129 åskådare, som bäst. Detta om man får tro Bosse och hans kollegor, dvs. de organisationsledare i BK Häcken, IF Elfsborg och för all del IFK Göteborg som i sina försök att rädda svensk fotboll nu skriker; Skyll inte på oss! Operationen lyckades men patienten dog!

Kampen mot den påstådda och den upplevda huliganismen är idag dessutom mer politiskt korrekt än någonsin. Det alltid lika alerta BRÅ (Brottsförebyggande Rådet) har just kommit med en liten enkel kokbok med recept på hur man får bukt med huliganismen. Att men kliver över alla vetenskapliga skacklar, man definierar till exempel inte vad det är man vill bekämpa, spelar tydligen ingen roll i debatten. En radda förslag, som bara lämnar mig i tvivel om huruvida författarna är födda på jorden, levereras och Svenska Fotbollförbundet, SEF, ordningsmakten och media står i givakt för att ta emot. Man kan ju fundera på varför inte Thomas Bodström som var en ännu sämre justitieminister än högerback inte hoppade på det föreslagna jobbet som huliganbekämpningssamordnare eller vilken illuster titel som nu skulle blivit aktuell. Skälet torde vara att inte ens han är så dum att han tror på de framställda förslagen.

Men ändå. Nästa säsong är verkligen något att bäva inför. När allsvenskan är avslutad och förbundsfolket, SEFs styrelse, BRÅ, justitiedepartementet och media sätter sig att tänka... Otaliga kaffetermosar, kanelkransar och skrivblock kommer att konsumeras och alla kommer att vara oerhört angelägna om att ta sitt ansvar. Ingen idé kommer att vara för absurd och ingen möda kommer att sparas i arbetet med att göra arenorna säkra igen. Att en normal match innebär familjeläktare, Gnagisland och gud bevars riddare på ponnies också, förutom allt annat kommer att vara glömt. Skulle någon påminna om detta faktum kan man ju alltid veva bilderna från derbyt där hammarbyiterna ägnar sig åt riktad pyroteknik ett par gånger till.

Bli alltså inte förvånade om en eller flera av dessa snilleblixtar, signerade BRÅ blir verklighet till nästa säsong;

Skapa folkfest runt matcherna
Camp Sweden light? Clownhattar? Lasse Kronér?

Se till att publiken kommer i god tid
Vid tidig matchstart (se nedan) kommer Janne med sina två barn bosatta i Tumba att få gå upp vid 06.30 för att hinna med pendeln och vara i Solna runt niotiden. (Är de inte där då är det ju ingen idé att hyra in Lasse Kronér). Visitation och kö till densamma kan lätt fås till att ta en och en halv timme, allt efter hur ambitiösa vakterna, förlåt publikvärdarna är. Vid halvelvatiden är de inne på den gästvänliga arenan och Janne får köpa pop-corn, läsk och Gott och Blandat till barnen som nu är trötta och uttråkade. Notan för detta gör att Janne än en gång får skrinlägga planerna på att byta bil i år. Matchen börjar 11.30 och Janne vill bara dö.

Förlägg matcherna på dagtid på helger
Högriskmatcherna börjar ofta relativt sent på vardagskvällarna. Men om viktiga fotbollsmatcher i stället spelas vid lunchtid på helger borde det även locka en delvis annan publik som kan bidra till en bättre ordning. Det kan också leda till att färre kommer till matcherna berusade eller drogpåverkade. (Här hade jag tänkt skriva en ironisk text men det går helt enkelt inte att göra det bättre än originalet).

Släpp inte in berusade åskådare
Kompletteras med att inte heller släppa ut berusade åskådare. Åtminstone inte förrän SÄK fått prova fjäderbatongerna på huliganerna. Alltså alla som besöker ståplats.

Använd samma metoder som mot organiserad brottslighet
Ultraz-Putte 15 år lirar alltså fr.o.m. nu i samma division som Fucked for Life, HA och Cosa Nostra?

Hjälper inte något av dessa förslag, vilket är lika troligt som att vi får se Messi i Gnaget, kommer samhället att öka trycket och leverera allt man kan av repression och hårda tag. De svarta bussarna kommer att bli fler. De parapolisiära ordningsvakterna kommer att skaffa längre och grövre fjäderbatonger. Beviskraven i domstolarna kommer att sänkas. Alla är skyldiga till de bevisat motsatsen genom att sätt på sig clownhatt och klappa i takt med jumbotronen.

Men jag har haft fel förr. Dessutom är det erkänt faktum att det är som mörkast innan gryningen. Låt oss bara hoppas att det inte måste bli sämre innan det kan bli bättre.

Gatsby - (AIK)