2015-11-22

Henok Goitom & andra Bosmanfall

Vi uppskattar Henok Goitom både som människa och spelare. Han är elegant, intelligent och 100 % proffs. När han dessutom slutade agera assisterande tränare och istället enbart koncentrerade sig på att vara spelare sköt även poängen i höjden och Henok var en starkt bidragande orsak till att vi ens var med i guldstriden ända in i den sista omgången. Henok Goitom bar i många avseenden AIK:s offensiv på sina axlar och var vår klart bästa spelare säsongen 2015.

Vi har hela tiden haft en dialog med Henok under hans tid i klubben och de summor som låg i potten från Asien i sommarfönstret, och säkerligen snart nu i vinter, är astronomiska och på ett mänskligt plan helt förståeliga att tacka ja till. Sedan tillkommer andra värden som möjligheten att lära sig en ny kultur, förkovra sig socialt och fotbollsmässigt inför en framtida tränarkarriär.

Men, det förändrar inte det faktum att Henok Goitom lämnar AIK som Bosman utan en enda krona i ersättning och efter att ha nobbat det som skulle ha utmynnat i AIK:s enskilt bästa kontraktserbjudande någonsin. Ett kontrakt som hade cementerat Henoks status som AIK-hjälte och gett nytt hopp till en alltmer titeltörstande supporterskara.

Den här klubben har annars en fin tradition att inte vare sig ha eller acceptera att våra bästa spelare lämnar som Bosman. AIK:s supportrar och medlemmar uppskattar inte giriga Bosmanfall. Men det finns en del exempel på senare år som stört denna bild. Många minns Walid Atta mitt under säsongen 2010. Andra minns Martin Mutumba efter säsongen 2013. Och nu alltså Henok Goitom efter säsongen 2015. Vi gillar inte utvecklingen och vi gillar heller inte det faktum att klubben trots internt gynnsamma förutsättningar inte kunnat upprätthålla en seriös och effektiv Bosmanpolicy.

Henok Goitom gjorde under sina 3 ½ år i AIK tröjan 114 tävlingsmatcher för klubben och imponerande 79 poäng, fördelade på 52 mål och 27 assist. Han hade kunnat stanna, vinna titlar och bli en AIK-legend för evigt. Istället valde han att lämna oss.

sverigescenen.com