2001-04-08

Inför säsongen!

Ny säsong. Nya förväntningar. Fjolåret är glömt - nu börjar en ny fotbollssäsong! Och förväntningarna är därefter. SM-guld och cupguld är begärda från våran sida. Och visst finns möjligheterna.

Silly season blev lugnare än väntat och lika skönt var det. Med nära 20 miljoner i minusresultat efter förra säsongen och en rad misslyckade värvningar så var man närmast orolig över vilka stjärnskott Söderberg skulle fått för sig att frakta hit den här gången. Det primära kändes snarare att rensa ut truppen på lite folk. Och så blev det också. Fotbollshoran Pontus Kåmark gjorde äntligen en vettig sak sedan han kom hit - att skriva på för IFK Göteborg. Vi tackar högre makter för att vi blev av med skiten - och det bör han även själv vara tacksam för. Hade Kåmark inte frivilligt lämnat AIK hade vi sett till att han gjorde det. Vidare blir vi av med tredjemålvakten Niklas Westberg-Andersson till BP, Hasse Bergh får helt riktigt inget nytt kontrakt (ny klubb GIF Sundsvall), Marcus Bengtsson får heller inte han nytt kontrakt och trotjänarna Michael Brundin och Ola Andersson lägger av med elitfotbollen men ska ha cred för sina insatser i AIK tröjan samt det faktum att man insåg att det nu var dags att lägga skorna på hyllan. Målvakten Lee Baxter tar ny sats i Malmö FF och vi kan bara önska Lee det bästa förutom i matcherna mot oss. En spelare med Baxters moral och inställning kommer att saknas i AIK:s trupp. Före detta skyttekungen Christer Mattiasson lyckades Stefan Söderberg efter många om och men slutligen bli av med genom att kränga iväg honom till norska Lilleström. Juniorspelaren Mattias Moström lånas ut till Café Opera där han förhoppningsvis får speltid och kan utvecklas i lugn och ro för att sedan återvända hem. Tränarduon Stuart Baxter/Gerry Peyton lämnade tidigt in sina avskedsansökningar men framförallt Stuart ska ha all heder av sina år i klubben och också respekt för det ärliga beslutet att inse att det slutligen var dags att lämna skutan vidare. Fotbollsordföranden Sune Hellströmer lämnar klubben för att bli generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet. Detta kommenteras inte närmare än så.

Det innebär med andra ord att det skett en hel del förändringar inom AIK under vinterhalvåret. Nödvändiga sådana för att vända den nedåtgående trend vi hamnat i. Att få till en nystart helt enkelt. Sanny Åslund tog över VD stolen inom AIK Fotboll AB och började tidigt att dra in på onödiga utgifter som kockar, spelarfruarnas solsemestrar samt säkerhetschefer. Ny tränare blev före detta förbundskaptenen Olle Nordin som köptes loss från IFK Norrköping. Som assisterade tränare handplockades gamle Ajax proffset och AIK spelaren Peter Larsson. Nordin/Larsson är alltså duon som har den stora äran att träna AIK säsongen 2001. På spelarfronten noterar vi att den rödhårige anfallaren Patric Andersson anlänt från IFK Göteborg i en del av en bytesaffär mot Pontus Kåmark. Nåja, det mesta är väl okej bara för att bli av med Kåmark. Vidare skrev Örebro SK:s yttermittfältare Mats Rubarth ett fyraårskontrakt med AIK samt att målvakten Dime Jankulovksi hyrs in från Ruddalen och V Frölunda. Från ungdomsleden flyttas målvakten Frank Pettersson upp och blir tredjemålvakt medan Slavik Jevtushenko, Vaddes son, ökar konkurrensen på mittfältssidan. Lägg därtill att skadade spelare som Andreas Andersson, Martin Åslund och Sharbel Touma får en hel säsong och läget ser genast ljusare ut.

Det finns dock många frågetecken inom truppen som måste rätas ut under säsongen. Daniel Andersson är en TV-målvakt som känns allt annat än stabil, speciellt hans utrusningar och positionsspel måste förbättras och det omedelbart! Mattias Thylander beslutade sig för att stanna kvar i Stockholms krogliv en säsong till och vi blir mäkta överraskade om denna säsong blir bättre än hans förra. Kalle Corneliusson blir ny lagkapten och har gjort stora framsteg under föregående säsong och nu även tagit en ordinarie plats i Söderberg/Lagerbäcks landslag och frågan är inte längre om Corneliusson blir proffs utan snarare när han blir det. Fyrbackslinjen måste fungera bättre än tidigare säsong och mycket tyder också på att den kommer att göra det då den fått vara nästintill intakt under försäsongen. Edman-Lucic-Ljung- Corneliusson tycks vara Nordins förstaval med Kibebe som främsta utmanare. Då Olle Nordin förutspråkar ett effektivt och snabbt kantspel så blir det intressant att följa Ishizaki-Touma-Rubarth där två av tre blir våra kantspringare i år. Speciellt Ishizaki bli intressant då han har möjligheterna att bli en av våra största spelare någonsin. Maken till bollbegåvning och driv i steget har sällan setts på Råsunda. Viktigt också att Åslund/Tjernström håller en högre lägstanivå i år men framförallt att våra anfallsspelare (Alm-Novakovic-Andersson-Andersson-Hoch) gör det dom är till för - mål! Komplementspelare som Lagerlöf (tolfte A-lagssäongen i AIK!) och Casserly måste också kliva fram och visa att de vill ha en plats i förstaelvan i år. 22 spelare är vad som ingår i truppen i år. Detta kan jämföras med totalt 27 i fjol.

Försäsongen har bjudit på ömsom vin ömsom vatten. Tyvärr har den negativa trenden med skadade spelare fortsatt och det måste ses som ett underbetyg åt hela AIK:s organisation. Det är inte bara otur när så pass många spelare går sönder. Då är det antingen fel på träningen eller på den tidigare uppbyggnadsträningen. Nog för att fotbollsspelare anno 2001 är glaslirare men någon måtta måste det väl ändå vara? Det positiva dock som skadorna fört med sig är det faktum att Nordin plockat upp en hel del juniorspelare till A-lagets träningar och matcher under försäsongen. Vi applåderar detta och konstaterar belåtet att detta är framtidens modell och en garanti för en fortsatt stark återväxt inom ungdomsleden. Juniorerna måste känna att de har en chans att få spela A-lagsfotboll i AIK även om de än så länge bara tillhör ungdomslaget. Dessutom, jämför kostnaderna och det bästa för klubbkänslan att bli självförsörjande på spelarsidan och slippa värva dyra, överreklamerade divor från byhålor inom Skåne och Göteborgsregionerna! En tävlingsmatch har också hunnit spelas. 2-0 mot Assyriska i Svenska Cupen får ses som ett godkänt resultat spelmässigt sett. Olle Nordin har vårt förtroende. Än så länge. Premiär borta mot Malmö den 9 april och målsättningen inför säsongen är given för oss. Laget ska tillbaka till den absoluta toppen och tätpositionen inom svensk fotboll. Dessutom är Svenska Cupen extra viktig i år då den kan ge oss en direkt biljett till Uefa-cupen istället för att genomlida åtta tuffa matcher i Intertotocupen för att kanske få spela i Uefa-cupens kvalomgång...

Allsvenskan ser så här inför premiären starkare och intressantare ut än på länge. Många så kallade profiler är kvar inom landet och topplagen verkar vara flera till antalet än tidigare. AIK, Helsingborg, Halmstad, IFK Göteborg och Elfsborg ser samtliga ut att ha kapacitet att blanda sig i guldstriden. Då både Gais och Frölunda åkt ur och Djurgården och Malmö FF tillkommit har vi dels minskat antalet Göteborgslag samt ökat Stockholmslagen till tre och dessutom ökat publiksnittet ytterligare. Just Djurgården chockade genom att värva lätt förvirrade gamle uttalade AIK profilen Anders Limpar. Limpar som vuxit upp i Solna och vunnit SM-guld med klubben 1998 har alltid varit en profil för klubbens supportrar. När AIK tackade nej till Limpars tjänster valde han att skiva på för Dif. Ett svek som skulle få konsekvenser och slutligen utmynna i att Limpar bröt sitt kontrakt med Dif för att istället, som det ser ut i skrivande stund, värva ner i betydligt lugnare Brommapojkarna. Officiellt för att Limpar kände att han inte hängde med och platsade i ett tippat bottengäng som Dif. En tragisk och ledsam historia som vi gärna sluppit. Att Limpar inte kunde sluta med lite värdighet smärtar oss djupt. Vi slapp se han iklädd Dif:s pyjamaströja på Råsunda men fotografiet på Limpar och Stefan Rehn iklädda Dif:s matchtröja sitter kvar på näthinnan. Tragiskt! Fotbollshoran Kåmark är som sagt tillbaka där han hör hemma - i Göteborg och Judas Jansson med tilltalsnamnet Jesper spelar numera för Helsingborgs IF.

Förra året innehöll spelarinsatser vi inte var nöjda med. Det vill vi inte se i år. Vi kräver att samtliga spelare kämpar för sina supportrar och AIK:s bästa. Vi betalar lönerna - glöm inte det!

Stöd AIK!