2003-04-04

Inför säsongen 2003

NY SÄSONG - SAMMA FÖRVÄNTNINGAR

Så är det då dags igen. Äntligen! Fjolårets miserabla säsong har man på något konstigt vis lyckats förtränga undan - åtminstone tills eventuella motgångar sätter klorna i en även denna säsong. Men nu ska vi försöka vara positiva och ge laget den tid de förtjänar, det vill säga 45 minuter in på premiären mot Enköping...

Allsvenskan 2003 ser bättre ut än på väldigt länge. Alla toppspelare är kvar i landet och vissa utlandsproffs har dessutom hittat hem. Att stjärnor som Peter Ijeh (skyttekung med 24 mål), Alvaro Santos (näst bäst med 16 mål), Kim Källström (dominant och 12 mål i fjol) och Andreas Andersson (klasspelare nr 1) är kvar i landet kan man tacka den kollapsade spelarmarknaden ute i Europa för och det faktum att pengarna nu börjat sina rejält i flertalet av de stora Europa ligorna. Även om vi gärna sett att de tre förstnämnda spelarna blivit utlandsproffs... Det är alltså en bra allsvensk serie som står inför dörren. En serie där sannolikt flertalet av lagen blivit bättre än under föregående säsong. Svenska mästarna och cupmästarna (har detta verkligen hänt?!?) Djurgården tillsammans med klart förstärkta Malmö FF är expertisens favoriter. Men både AIK, Hammarby, Helsingborg och Örgryte har ambitionerna att blanda sig i den absoluta toppstriden. Någon av dessa sex klubbar kommer vinna guld men någon kommer säkert också att floppa rejält. Sundsvall, Landskrona och Halmstad ser alla förbättrade ut jämfört med fjolåret. Elfsborg, Örebro och IFK Göteborg ser mer svårbedömda ut samtidigt som nykomlingarna Enköping och Öster tippas få det tufft.

Vårt älskade A.I.K.:s fjolårssäsong finns redan på ett utmärkt sätt analyserad på en tidigare On the pitch på denna hemsida så vi ska inte älta mer om det utan nöjer oss med att konstatera att det sannolikt blir svårt att inte få en mindre turbulent säsong än fjolårets. Dusan Uhrins ersättare blev engelsmannen Richard Money och värningsansvarige Stefan Söderbergs ersättare tillika ny sportchef blev Café Operas Peter Kisfaludy. Både Money och Kisfaludy har hälsats välkomna till klubben av grabbarna och bägge har förutsättningar att bli lika stora och populära profiler som exempelvis Stuart Baxter och Stefan Söderberg var. Visioner saknas onekligen inte! Men då krävs det segrar också.

På spelarfronten har målvakterna Daniel Andersson och Frank Pettersson lämnat oss liksom Luke Casserly, Jonas Forsberg och Slavik Jevtushenko. Teddy Lucic är fortsatt utlånad till Leeds United. På pluskontot räknar vi in vår nya målvakt Håkan Svensson från Halmstad BK samt Frölunda duon Fredrik Björk och Arash Talebinejad. Det ger oss en trupp på 21 spelare, Teddy Lucic ej medräknad. Förväntningarna på spelarna är som vanligt höga men i år har också en slev av osäkerhet smugit sig in bland fansen. Alla lag gör en dålig match någon gång men för våran del har laget underpresterat tre säsonger i rad samtidigt som våra fiender Hammarby (2001) och Djurgården (2002) vunnit SM-tecknet. Tungt, mycket tungt. Därför är osäkerheten stor var laget egentligen står någonstans inför 2003. Den framåtanda och självsäkerhet som fanns inom klubben under slutet av 1990-talet har på ett frapperande sätt flyttats över till andra klubbar. Det är nu dags att åter kliva in i rampljuset och visa vilken kapacitet klubben och laget trots allt besitter! Det kändes också som en rejäl nytändning när det strax före nyårsafton blev klart att Richard Money tränar AIK samtidigt som Peter Kisfaludy blir ny sportchef med övergripande ansvar över A-lagstruppen. Bägge satte också tidigt sin prägel på det "nya" AIK genom att i Moneys fall deklarera att spelarna skulle vara bättre tränade än någonsin samt att det är slut med vantar och långbyxor på träningsmatcherna. Kisfaludy i sin tur förklarade både Samuel Ayorinde och Svante Samuelsson som icke önskvärda i klubben. Även Daniel Tjernström låg illa till men bristen på vänsterfötter räddade tillfälligt(?) kvar Tjerna inom föreningen.

Nytändningen har nu dock stagnerat något då stora delar av försäsongen blivit rejält förstörd av sanslöst stora skadebekymmer inom truppen. Inte mindre än 15 av spelarna har under mer eller mindre delar av försäsongen ej kunnat delta i matcher och träningar på grund av skador! Detta är helt absurt!! Inget annat lag i Skandinavien, och förmodligen inte ens i hela Europa, är ens i närheten av våra skadebekymmer. Detta är heller inte något nytt problem utan vi har tidigare anmärkt på de många skadorna truppen dragits med de senaste åren. Det har alltid varit lätt för föreningen att indirekt skylla på den tidigare tränaren och hans upplägg men det köper vi inte längre. Klubben ska nu börja ta detta på allvar för annars kommer huvuden börja rulla. Vi kräver att man en gång för alla tar krafttag för att komma till rätta med alla dessa skador som återigen förstört truppens möjligheter till en bra försäsong och uppbyggnadsträning. Att ha landets bäst tränade spelare är en omöjlighet så länge man ej har några spelare att träna och att försöka spela ihop en startelva genom träningsmatcher känns närmast meningslöst då det antingen bara är juniorer på planen eller en stor oro om vissa spelare ska komma undan matchen helskinnade eller inte. Det är ingen hemlighet att både Money & Kisfaludy börjat undra vad det är för virke i spelarna som hela tiden känner efter och reagerar på lite smärta. En kvarts miljon har satsats på att utreda fyra spelares eventuella brist på viktiga vitaminer och mineraler i kroppen. Det är också viktigt att läkarstaben (Bengt-Olov Tengmark och Anders Valentin samt naprapaterna Tomas Fransson och Patrik Svanheim) hängs ut ordentligt. Vi har alltför ofta hört hur en spelare beräknas vara borta från den kollektiva träningen i "någon dag" för att två veckor senare fortfarande upptäcka att spelaren ännu ej har kunnat börja träna. Feldiagnoser eller felbehandlingar, kycklingar till spelare, fel träningsupplägg eller något annat. Åtgärda problemet snarast för vi köper inte att det rör sig om "otur" längre. Det är inte möjligt.

Försäsongen har bjudit på åtta träningsmatcher inklusive det årliga La Manga lägret med blandad kompott. Skadebekymren har satt stora käppar i hjulen och ett flertal juniorer har fått speltid under vintern då vi annars skulle fått svårt att få ihop ett lag! Hittills har Håkan Svensson visat sig vara exakt den målvakt vi sökt sedan Mattias Asper lämnade oss för Spanien. Lugn, trygg, stabil, rutinerad och framförallt lååång. 194 cm borgar för att man kan äga sitt straffområde och inte ha några problem i det allt så viktiga luftrummet. Är bara psyket i balans hos den f d lastbilschauffören Svensson så kan det här bli bra! Daniel Örlund har inte imponerat vid de tillfällen han fått chansen under vintern och osäkerheten känns därför stor om någonting skulle hända Håkan Svensson.

Den planerade fyrbackslinjen med försäsongen som riktmärke torde vara från höger Tamandi-Sundgren-Nilsson-Tjernström med Fredrik Björk som potentiell mittback. Jimmy Tamandi är i sådana fall tillbaka på högerkantan där han skall vara. Tre dugliga mittbackar känns bra men vänsterkanten är en akilleshäl. Daniel Tjernström har en vänsterfot. Men han har ingen snabbhet, dåligt positionsspel och en stadigt vikande formkurva (en sisådär tre år lång svacka...). Stuart Baxters gamla tes om att alltid ha två spelare i truppen på samma position är lagd åt sidan och det enda alternativet i defensiven är Benji Kibebe. Kibebe har mestadels fått hålla till som anfallare under försäsongen men inte heller där har det blivit någon succé och Kibebe har nu en säsong på sig att övertyga klubb och fans om att han ska ha ett nytt kontrakt för hittills är han mestadels att betrakta som en rejäl säkerhetsrisk. Något som också visade sig på ett pinsamt sätt när allsvenskans anfallare röstade fram Kibebe som seriens mest lättpasserade försvarsspelare i fotbollsmagasinet Offside.

Mittfältet ser bättre ut nu när lagets hjärta och lagkapten Krister Nordin är med från seriestart. Stefan Ishizaki är en spelare som för två år sedan var i paritet med Kim Källström. Det är dom inte längre. Medan Källström utvecklats till en av seriens bästa spelare har Ishi stått still. Han har enormt mycket boll i sig och har alla möjligheter att kanske bli en av våra största någonsin. Så hårt tror vi på Ishizaki. Tyvärr har han varit alltför ojämn och ibland försvunnit helt ur matcherna. Kan han få ordning på detta så har vi ett spelgeni på mittfältet - då gärna bredvid fältherren Nordin. På högerkanten känns Kalle Corneliusson given. Corneliusson har varit lagets bästa spelare på försäsongen och ser ut att gå mot en bra säsong. Han är skadefri och verkar ha tonat ner sitt tveksamma uteliv och divabeteende som varit nära att spoliera förhållandet med fansen. Mats "Pingislungan" Rubarth ser i dagsläget ut att ta vänsterkanten. Rubarth som tydligen skall ha satsat extra på konditionsträningen är hopplöst ojämn och alternativen känns inte heller dom särskilt bra så här dagarna före den allsvenska premiären. Ständigt skadedrabbade Martin Åslund, unga bollbegåvningen Martin Mutumba, tidigare kaptenen Svante Samuelsson samt talangen Gabriel Petrovic är övriga mittfältare.

Anfallsbesättningen ser stark ut - om alla är friska vill säga. Fem anfallare skall finnas att tillgå. Andreas Alm gör sin fjärde säsong i AIK men har bara deltagit i 31 allsvenska matcher! Å andra sidan har han då svarat för 16 mål. Alm är tveklöst mycket viktig för laget men måste också inse att detta är hans sista chans. Vi kan inte fortsätta satsa på en spelare som mestadels är skadad. Andreas Andersson vet vi var vi har och det som kan önskas av Andreas är fler mål från den gamle skyttekungens sida men man ska också komma ihåg att han inte sällan iklär sig rollen som framspelare till mål/målchanser. Daniel Hoch fick sitt riktiga genombrott i fjol och visade rena rama landslagstakterna under hösten. Kan Hochen bara börja fokusera 100 % på fotbollen och tona ner en del "annat" så kan det här bli bra. Arash Talebinejad värvades skadad från Frölunda och har inte deltagit i någon match under försäsongen. Dumdristigt kan tyckas att värva en skadad spelare - eller så visar det hur mycket klubben tror på U21-landslagsmannen. Framtiden får utvisa. Nigerianen Samuel Ayorinde hämtades in i ett otränat skick från ett engelskt amatörgäng förra året och hamnade omgående i Money/Kisfaludys frysfack i vintras då Ayo rekommenderades att söka sig till en annan klubb. Ayorinde tog dock kritiken på rätt sätt och visade fina takter i de inledande träningsfighterna på Skytteholm innan en, guess what, skada höll honom borta från resten av försäsongen.

Mängder av provspelare har passerat revy på Råsundaborgen sedan säsongsavslutningen. Hittills har ingen lyckats övertyga klubbledningen om att kontrakt bör skrivas. Det är verkligen klubbarnas marknad nu när man har "lyxen" att testa så många nya spelare utan att behöva binda upp sig. Tyvärr har det ofta visat sig att det finns en anledning till att dessa spelare är kontraktslösa. Imponerat mest har den uttalade gnagaren Dani Hamzo från Valsta/Syrianska gjort. Hamzo fick inget kontrakt med AIK men väl med Växjö laget Öster. Enligt rapporterna från La Manga lägret så imponerade bitvis även tidigare Västerås spelaren Niklas Johansson på sin vänsterbacksplats men inte heller han fann nåd hos ledningen. //Efter att dessa rader skrivits kom beskedet att AIK lånar IFK Timrås 22-årige vänsterback Mattias Nylund. Lånekontraktet gäller säsongen ut.//

På ledarsidan får Richard Money lita till nya sportchefen Peter Kisfaludys goda råd för några sådana lär han knappast få från sin s k assisterande tränare Pär Millqvist som verkar överleva hur många tränarbyten som helst. Något eget ansvar för lagets usla spel de senaste åren verkar Millqvist ej behöva ta. Bedrövligt! Att Millqvist säkert är en "trevlig" kille skiter vi fullständigt i och är i sammanhanget också fullständigt ointressant. Anders Almgren är ny målvaktstränare och vi hoppas verkligen att han är en bättre tränare än han var spelare... Janne Stahre fortsätter som individuell tränare (inget fel med det) och Johan Plate finns med från start som s k "mental rådgivare", förmodligen den klokaste värvningen i modern tid. När man tänker på bra psyke tänker man ju inte direkt på våra spelare...

Nog om det. I dagsläget (två dagar före premiären) har 8486 säsongskort sålts och fjolårets rekordnotering på 8408 är därmed redan passerad. Förhoppningsvis kan Norra läktaren tona ner det massmedialt överhypade tifot och börja med högljudd sång igen för Östra lär gunga i år och Västra lär inte bli mycket sämre med nyöppnad bar och allt... Fjolårets säsongssnitt på 16 551 åskådare blir dock tufft att slå om inte laget höjer både spel och poängskörd i år. Vi hoppas nu verkligen att laget kan mobilisera lite styrka och trots en strulig försäsong växa samman som en homogen grupp. Revanschlustan bör vara stor efter de senaste årens misslyckanden och när nu klubben fått en liten nystart genom ny tränare och sportchef så finns alla möjligheter att bygga upp något bra av detta. Viktigt nu att snabbt spela ihop en fungerande förstaelva som får vara friska och få lite stolpe in i början av säsongen. Försöka få en stabil grund att stå på med början i defensiven. Fungerar det defensiva kommer ofta det andra automatiskt. Vi har en bra centrallinje och laget har stora kvalitéer. Nu gäller det att visa det också. Och det från match 1 i år. Mycket viktigt är också att laget förbättrar sitt hemmaspel betänkligt. Man vinner inga pokaler om man inte vinner hemmamatcherna och med tanke på att tålamodet av naturliga orsaker inte är det största hos de hetlevrade fansen skulle ett misslyckande i premiären mot Enköping sannolikt få tråkiga följder på Råsunda där missnöjet lär sprida sig som en löpeld och säsongens första kvartssamtal är säkert ett faktum redan tidigt in i april månad. Det krävs lugn och ro inom klubben och enda möjligheten till det är att spelarna börjar göra det dom har betalt för. Att börja leverera! För det är vi värda nu!!

Stöd AIK!!