2012-08-19

Förtydligande varför vi inte tillåter politiska manifestationer i samband med AIK:s matcher.

Vi har de senaste dagarna mottagit en hel del E-post och annan respons från många AIK-supportrar som är upprörda efter att ha läst uttalanden i tidningarna om att "AIK-fans stödjer Pussy Riot" och att en "manifestation" planeras till matchen mot CSKA Moskva på Råsunda på torsdag. "Pussy Riot" är den ryska punkgrupp som i fredags dömdes till två års fängelse för sin politiska aktion i Frälsarkatedralen i Moskva riktad mot den sittande ryska presidenten Vladimir Putin.

Bakgrunden till tidningsartiklarna är något som började som närmast ett skämt på Svenska Fans "Gnagarforum" men som utvecklades till en uppmaning till politisk manifestation under en AIK-match i samma stund som de två initiativtagarna kontaktade TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som, korrekt citerat eller ej, kablade ut budskapet till alla de stora svenska dagstidningarna. De två initiativtagarna har agerat oansvarigt, naivt och inte minst historielöst. De har inget som helst mandat eller täckning att uttala sig för AIK:s supporterskara. De har gjort ett misstag och ett övertramp och vi håller dem båda som huvudansvariga för detta och för de eventuella konsekvenser som detta får!

Det hela kan för en utomstående möjligtvis framstå som något trivialt och vi trodde heller inte att vi officiellt behövde förtydliga vissa självklara "interna regler" och oskrivna lagar men då det hela fått ett stort genomslag i media samt för att undvika eventuella missförstånd i framtiden och inte minst inför matchen nu på torsdag så kommer här ett förtydligande i frågan:

AIK hade i början på 1990-talet problem med att olika extremistgrupper använde fotbollsläktarna till att föra fram sina politiska idéer och budskap. Inte sällan ledde detta till splittringar inom supporterleden och till internbråk. När Firman Boys (FB) kom till makten under samma period så gjordes ett tydligt ställningstagande att vi ej blandar ihop fotboll med politik. Det innebar då och det innebär nu att inga politiska manifestationer tillåts i samband med AIK:s matcher. Detta oavsett vad de handlar om och vilka som framför dem så länge det inte är tydligt AIK-relaterat och motiverat. Detta ledde kortsiktigt till mer bråk på Råsunda men långsiktigt att FB bokstavligen slog ut såväl vänster- som högerextremister från Råsundas läktare som inte kunde förhålla sig till den nya policyn. Vi har sedan dess enbart varit tvungna att markera vår ställning vid ett fåtal tillfällen och vår bedömning är att Råsunda varit fritt från politiska manifestationer under de senaste tio åren, något som naturligtvis kan härledas till den nolltolerans vi införde och som alla supportergrupper även tydligt ställt sig bakom.

Det är högst sannolikt att anta att under en AIK-match på Råsunda så finns det såväl socialdemokrater, moderater, sverigedemokrater, miljöpartister, nazister och kommunister bland fansen. Där finns högst sannolikt även företagsledare, byggnadsarbetare och arbetslösa. Brottsligt belastade och icke brottsligt belastade supportrar. Det finns säkert också olika uppfattningar om huruvida Ecuador gjorde rätt som beviljade Wikileaks grundaren Julian Assange asyl, om FN borde ingripa militärt i Syrien och garanterat även huruvida domen mot Pussy Riot var motiverad eller inte. Det finns mycket ondska, orättvisor och jävelskap i världen. I såväl andra länder som i vårt eget land. Och det står alla fritt att propagera för och emot olika frågor men det är aldrig okej att använda AIK:s namn för det hela. Det är inte okej att driva egna personliga politiska agendor och manifestera det under en AIK-match där människor från alla olika samhällsklasser och politiska åskådningar samlats av en enda gemensam anledning som binder dem samman - att de är AIK-supportrar!

Det finns få företeelser som bidragit till så mycket konflikter världen över som religion, politik och fotboll. På Råsunda håller vi på AIK - det är det enda som förenar oss alla. AIK är ingen facebookgrupp eller forumsida. AIK är på riktigt. Av den anledningen så blandar vi oss inte i religion eller politik. Vi syftar nu inte på att spontant skrika "Abdullah Öcalans" namn när vi möter ett turkiskt lag. Vi syftar heller inte på att spontant skrika "jävla judar" när vi möter ett israeliskt lag. Och vi syftar inte på att spontant skrika "arabjävlar" om vi skulle möta ett arabiskt lag. Det är känslor och match och det handlar om att störa motståndarna till nästan varje pris. Nej, vi syftar istället på att göra detta till planerade politiska handlingar med banderoller och dylikt. Det riskerar att så stora splittringar mellan AIK:s supportrar och det riskerar dessutom att inbjuda till andra öppet politiska grupper och individer att använda Råsunda och AIK:s matcher som sitt skyltfönster vilket garanterat skulle leda till mer splittring och till mer våldsamheter. Att vi dessutom riskerar höga böter av Uefa är ytterligare ett argument men än dock en bisak i sammanhanget.

Den som har problem med vår inställning i frågan ombeds att samla ihop 300 man och komma och diskutera saken. Tills så sker så är det ingen politik på Råsundas läktare som gäller. Punkt.

sverigescenen.com