2008-04-22

Angående inkastade föremål och bengaliska eldar

Inkastade föremål, bakgrund

Inkastade föremål från fotbollsläktarna har i princip alltid i någon mån existerat. Tvärtemot vad man kan tro när man läser kvällstidningarna så är detta något som inträffar i någon omfattning på de flesta arenor, speciellt på de arenor med en månghövdad och engagerad publik. Det kan finnas flera orsaker till varför åskådare kastar in föremål på planen eller mot spelare och funktionärer. Det kan vara på rent jävelskap, det kan vara för att försöka störa ex. en hörnläggare i motståndarlaget men i de allra flesta fallen så ser vi det som rent spontana känsloyttringar. När det kommer till just känsloyttringar så har det alltid varit våran inställning som den mest tongivande supportergrupperingen på Råsunda att det har sin givna plats och inget vi vill styra över. Läktarna tillhör fansen och vi vill inte ha massa regler som ska berätta hur supportrar ska tycka och tänka på läktarna. Det är grundläggande och viktigt för en levande supporterkultur. Inkastade föremål är egentligen heller inget stort problem i svensk fotboll och ser vi exempelvis till det senaste Stockholmsderbyt mot Hammarby så handlar det mestadels om frustration över utvecklingen i matchen och under säsongen, det vill säga spontana känsloyttringar. Samtidigt så är den Norra läktaren en plats med många unga AIK supportrar som emellanåt är i behov av en samlande kraft med vissa tydliga regler. Regler som uteslutande måste komma från fansen själva och inte från klubb, förbund eller media. Senaste tiden har mycket Norra folk, såväl yngre som äldre, uppvaktat oss och förklarat dels vikten av att vi strukturerar upp vissa delar av supporterskapet på den Norra läktaren men även att tiden nu är mogen för det.

Det håller i dagsläget på att skapas en stor opinion mot i första hand de supporterfientliga krafterna i Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) men även mot media, populistiska politiker och de allt ekonomiskt starkare småklubbarna. Kärnfrågan är dock det lagförslag som nyligen lämnats över till justitieminister Beatrice Ask och som innebär att man planerar införa närmast terroristlagar mot fotbollssupportrar som även i teorin skulle bli helt rättslösa. Även bojkotten av bortaresor för att storklubbarna tvingas betala hundratusentals kronor i säkerhetskostnader vissa matcher samtidigt som hemmalagen och deras kommuner tjänar miljoner på Stockholmsfansens resande ingår i denna fråga. Denna monumentalt viktiga fråga för hela svensk fotbolls framtid har helt hamnat i skymundan den senaste tiden. Egentligen inte på grund av att det kastades in enstaka föremål från den Norra läktaren utan på grund av att media fick chansen att blåsa upp en skithändelse till ännu en påhittad "skandal" och helt flytta fokus från den samlade supporterprotest som AIK- och Hammarbys supportrar gått i bräschen för.

AIK straffas nu av SvFF med 25 000 kr i böter + att tvingas sätta upp ett nät till en kostnad av 200 000 kr framför den Norra läktaren resten av vårsäsongen (med andra ord 225 000 kr i böter - horribelt!). Som när det gäller alla straff från fotbollsetablissemanget så får det aldrig ta överhanden från en levande supporterkultur för då har vi snart ståplatsförbud och sångrestriktioner på våra läktare med skyhöga bötesstraff som garanti för att alla ska pressas att rätta in sig i ledet. Det kommer vi aldrig att acceptera! För den unika supporterkultur som finns på Råsunda idag så är kanske trots allt de bötesstraff som delas ut något klubben får ta, med tanke på vad det innebär och vad man får ut av att vara en del av AIK kontra ex. Trelleborgs FF. Samtidigt så är det givetvis bra om böter kan minimeras liksom inte minst avbrutna matcher med ev. tillhörande poängförlust för det är mot det hållet vi går när dessa supporterfientliga krafter får fortsätta styra fotbollen och ge domarna direktiv att bryta matcher för att en hörnläggare får en pappersbit på näsan och en tändare på örat. Nästa gång kanske vi heller inte har samma tur som mot Bajen-04 eller som senast då matcherna kom igång och vi även lyckades kvittera. Dessutom så kommer sannolikt snart hela Norra Stå att stängas när SvFF disciplinnämnd ska markera mot oss vid nästa tillfälle något kastats in på planen. Vi vet ju också att det här nätet inte kommer innebära någon skillnad under känsliga och passionerade matcher om inte supportrarna själva talar om vad som gäller. Och med supportrarna själva så menar vi inte de så kallade "proffssupportrar" med landsorten som hemadress, pennan som vapen och media som vänner utan de aktiva supportrarna på läktarna. Det är därför bättre att förebygga än att förebyggas då inkastade föremål trots allt inte är något som står på vare sig vår eller någon annan supportergruppering/förenings agenda. För att vinna något stort kanske vi måste offra något litet. Vi bedömer att folket på Norra nu är beredda till denna inskränkning av supporterkulturen och dess känsloyttringar. Därför har vi bestämt oss för nedanstående åtgärder för att ta bort en del av pressen på supportrarna och klubben och därmed även minska etablissemangets möjligheter till tvångsåtgärder, bestraffningar och möjlighet till opinion gällande i första hand det nya lagförslaget.

Förbud mot inkastade föremål

Firman Boys med undergruppering går i täten för ett förbud mot att kasta in saker på Råsundas gräsmatta oavsett om det handlar om knivar eller papperslappar. Ingenting är längre tillåtet att slänga in mot planen, spelarna eller funktionärerna. Det finns ett(1) undantag och det är bananerna mot Djurgårdens målvakt och straffområde före avspark som är en fin AIK tradition som vi ska värna om. Spontana känsloyttringar får hädanefter ta sig andra uttryck än genom inkastade föremål. Detta förbud gäller från och med nu och under alla omständigheter om vi inte meddelar annat. Vi förväntar oss att samtliga AIK-supportrar ställer sig bakom detta beslut. Då vi dessutom sätter vårat goda namn på rykte så kommer vi agera stenhårt mot den eller dom som inte följer våra direktiv. Alla våra grabbar på Norra samt AIK:s Yngsta har fått samma direktiv och vi kommer heller inte tveka att ta med de flera hundra firmagrabbar som finns utspridda på alla de andra läktarsektionerna till Norra om inte detta följs till punkt och pricka.

Bengaler

Brännandet av bengaler är en annan het potatis. Bengaler var en del av den "nya" supporterkultur som växte fram i slutet av 1990-talet och som gav nytt liv i svensk fotboll och ökade dess publiksiffror och intresse markant. För oss och många så är ett organiserat och vackert bengalhav något av det mest stämningsfulla tifoarrangemang som finns. Det tycker dock inte etablissemanget som tagit krafttag i denna fråga liksom man försöker tvinga klubbarna att göra. Vi införde under vårsäsongen -07 ett tillfälligt bengalförbud på Råsunda som gällde bland annat över det första Bajenderbyt men som vi upphävde i samband med Djurgårdsderbyt och den old school reunion som genomfördes i maj samma år. Från och med nu är det följande som gäller angående bengalbränning på Råsunda:

Enstaka icke organiserade bengalbränningar vare sig det är under derbyn eller under andra matcher är ej okej. Ej heller att bränna av bengaler mitt under pågående match. Däremot så är organiserade bengalbränningar sanktionerat och godkänt av oss så länge detta görs stilistiskt, före avspark i någon av halvlekarna samt med ett högt säkerhetstänkande i fokus. Maskera Er noga för att undvika ev. identifiering av Råsundas nya kameror och därmed ge klubben pressen att stänga av Er för att blidka etablissemangsopinionen och tumma ej heller på säkerheten då brännskadade supportrar kan få oss att ompröva vårt ställningstagande i denna fråga. Vi uppmanar alla supportrar på i första hand den Norra läktaren att ta till sig ovanstående direktiv och precis som det är viktigt att markera mot den eller dom som ej följer våra uppsatta regler även backa upp de ev. bengalbränningar som genomförs förutsatt att de nu följer de uppsatta kriteriumen.

FIRMAN BOYS