2001-07-24

KATASTROFEN FORTSÄTTER...

SANNINGEN OM SPELARNA SOM PISSAR PÅ AIK

Vad var det vi sa?? Vad var det vi sa för över ett år sedan? Jo, att det inte håller att köpa in "stjärna" efter "stjärna" från landets alla hörn. Sillstrypare, gröthalsar, bajare, gårdare och annat löst folk. Det håller inte vare sig sportsligt eller ekonomiskt. Det går inte att få hybris och börja avlöna spelare med över 200 000 kr/månad och ha 95 personer på avlöningslistan. Det går inte i längden. Till slut sjunker skeppet och det är precis vart vi är på väg just i detta nu!

Vi har alltid haft som policy att ta interna saker om spelarna med berörda parter. Det har ibland kallats för "kvartssamtal". Dessa samtal har i huvudsak gått ut på att vi ventilerat vad vi tyckt varit fel och sedan förväntat oss att få detta åtgärdat av berörda spelare. Kort och koncist - enkelt och problemfritt. Nu gäller detta inte längre. Vi har tröttnat på att hålla sopor och divor till AIK-spelare bakom ryggen. Spelare som inte bryr sig ett skit om AIK:s vara eller icke vara. Spelare som enbart är här för att lyfta en hög lön och sedan gå vidare i karriären. Spelare som baktalar föreningen och dess supportrar dels via media men också internt. Det vill säga spelare som pissar på våran klubb!

Över halva serien är spelad och vi ska inte tråka ut er med ingående analyser av de hittills 14 spelade omgångarna - alla som varit på plats och ej är blinda har kunnat bilda sig sin egen uppfattning. Och den är inte ljus. Vi går mot den största fiaskosäsongen i mannaminne. Åttonde plats, förlust i cupfinalen, utslagna ur Intertoto, fem förluster på 14 matcher, sju poäng efter serieledande Göteborg och HAMMARBY. Dessutom Dif före oss i tabellen... Kan det bli värre?? Tydligen! Fjolårets minusresultat på dryga 20 miljoner har fortsatt att belasta ekonomin. Rapporterna om att AIK gör storförluster varje månad (-1 500 000 kr/månad) skall enligt våra kontakter inom AIK Fotboll ej vara överdrivna. Att Sune Hellströmer var en stor skurk i sammanhanget kommer inte som någon överraskning. Att hans kumpan hette Stefan Söderberg är inte heller det någon sensation. Söderberg har sedan han kom till klubben från Djurgårdens IF 1990 gjort mycket gott. Helt klart. Men de senaste åren har Söderberg fått storhetsvansinne och köpt allt han kommit åt. Ett "bra" namn till klubben = fjäder i hatten för Stefan Söderberg. Kosta vad det kosta vill. Stefan Söderberg bör allvarligt överväga sin framtid inom AIK Fotboll. Precis som tidigare säkerhetschefen Michael Hedström var så är han för dyr i drift. Nye VD:n Sanny Åslund har inget val. Han måste sälja spelare. Inte så mycket för övergångssummornas skull utan snarare för att sänka de astronomiskt höga lönekostnaderna. Det kan kosta viktiga allsvenska poäng och kanske ytterligare skitsäsonger men det må vara värt det inför framtiden. Sanny Åslund måste göra så - det är det enda rätta. Annars går klubben under. SÅ allvarligt är faktiskt läget om inte pengaspiralen hejdas omgående. AIK blöder kraftigt och försäljningen av Erik Edman till holländska Heerenveen var nödvändig ur ett längre perspektiv.

Sprit, knark och psyksjuka brudar. Så kan man sammanfatta vad vissa av AIK:s spelare sysslar med. Problemen började egentligen när Stefan Söderberg köpte hem Pontus Kåmark till svensk fotboll och AIK efter sin engelska proffssejour. Kåmark kom hit omotiverad och dåligt tränad. Fick igenom specialarrangemang som ingen annan i truppen hade, utnyttjade dem också till max och så var karusellen igång... Helt plötsligt har mittbacken David Ljung fått storhetsvansinne och trott sig vara större än själva klubben. Han, en klarinettspelare från Skellefteå, har en flickvän som lider av ledgångsreumatism men vad värre är - en psykisk sjukdom. Hon vägrar att låta någon annan ta hand om henne, hotar med självmord och förstör samtidigt en lovande fotbollsspelares karriär. Tvärtemot den mediala storyn så stöttar AIK Ljung mer än man kan förvänta sig. Han tillåts avbryta och resa hem från försäsongens träningsläger i La Manga och efter detta började dom riktiga problemen. Ljung börjar ställa orimliga krav på AIK. Han kräver att få slippa träningar. Han vill ha med sig flickvännen under träningarna samt i omklädningsrummen under både träning och match samt även i samband med bortamatcherna. Han vill ha tillstånd att ha flickvännen sittande bredvid AIK:s spelarbås och kunna kliva av matcher om det så behövs! Som alla med lite vett och etikett förstår - fullständigt horribla krav. Vårt råd till Ljung: Byt klubb eller flickvän.

Nästa oroshärd i truppen är dom så kallade "trendkillarna".

Medlemmar: Martin Åslund, Andreas Andersson, Mattias Thylander, Karl Corneliusson.
Vill bli medlem: Patric Andersson.

Dessa killar visar ett sådant förakt mot både klubb och supportar när dom helt sonika går ut och krökar mitt under säsongen. De är också en fara för dom yngre killarna i laget som riskerar att börja anamma denna grupps oseriösa beteende. Spelarna som ska vara de största föredömena är de sämsta. Spelarna har tydliga alkoholrestriktioner av tränaren Olle Nordin men skiter helt i det. Några dagar före returmatchen mot Troyes i UIC festade lagkaptenen Corneliusson och anfallarna Andersson och Andersson loss på sommarön Gotland. Helrör och lagkaptenen på bordet. Samma lagkapten som varit borta från fotbollen på grund av ett litet löjligt knivstick verkar inte ha några problem att roa sig under sjukskrivningen. Att handen kanske riskerar att skadas än ytterligare av att vistas i en stökig krogmiljö där bråk ej är ovanligt verkar ej bekomma honom. "Målspottaren" Andreas Andersson (2 mål på 14 matcher) deltog ej i matchen mot Troyes... Patric Andersson spelade och gjorde ingen människa glad, blev också utbytt i 53:e minuten. När det gäller Mattias Thylander så har han på ett och ett halvt år gjort en kometkarriär inom Stockholms krogliv och verkligen gjort skäl för smeknamnet "Fylle-Thylle". Inte nog med att han är värdelös - han har mage att, tillsammans med Åslund, visa sig ute i krogmiljö samma kväll som cupdebaclet mot Troyes. Vi häpnar!

Vidare så har vi en spelare som haft för vana att festa loss på pulver i stället för på alkohol. Fullständigt oacceptabelt! Vi håller dock hans namn för oss själva då vi trots allt tror på en framtid inom klubben för honom.

Kontentan av det hela: Låt oss grabbar ta hand om festandet så ägnar ni er åt att spela fotboll. Svårare än så är det inte. Vilket hån mot klubbens supportrar att vara ute och supa när spelet ser ut som det gör. Inte nog med att vi betalar spelarnas jävla löner, nu betalar vi indirekt också deras krognotor... En annan reflektion. Det är egendomligt att man aldrig ser några Djurgårds- eller Hammarbyspelare vara ute och göra bort sig på krogen. Men så ligger dom i toppen av serien också.

Övriga att sätta upp på transferlistan:

Daniel Andersson (hur många poäng ska du kosta oss?)
Daniel Tjernström (katastrof dålig!)
Luke Casserly (kommentarer överflödiga)
Sharbel Touma (ser ut att ha tankarna i någon annan klubb).

När det gäller Benjamin Kibebe som varit genomgående usel och en stor säkerhetsrisk så inbillar vi oss ändå att han är en "coming man" som med lite rutin och några fler kilon kanske ändå kan bli något. Den enda som förtjänar överbetyg i år samt hållit ihop laget så gott det går är Teddy Lucic. I övrigt är det tunnsått med positiva spelaromdömen.

En del av oss har följt AIK ända sedan i slutet på 1970-talet och vi trodde väl aldrig att den dagen skulle komma då talkörer på Råsunda vrålade ut sin frustration mot det egna laget i ramsor som "Varför kämpar inte ni?", "Sänka era löner", "Sämre än Bajen"... Måttet är rågat. Vi är riktigt, riktigt missnöjda. Vi har tröttnat för länge sen och kräver åtgärder. Rensa ut skiten ur laget som har infiltrerat vårt kära AIK och börja om på ny kula med de grabbar som ännu inte hunnit bli förstörda av våra s k stjärnor. Tills dess ligger det i allas intressen att spelarna håller sig hemma och koncentrerar sig på att vinna matcherna istället för att ränna på krogen. Spelare som irrar sig in på krogarna kring Stureplan kommer i fortsättningen få annat att oroa sig över än hur poppig frillan ser ut. Vi förtjänar framgång. Vi förtjänar inte ett gäng överbetalda divor som gräver vår klubbs grav.

Agera styrelsen, NU - eller avgå!!