2008-02-26

Läktarna tillhör fansen

Efter flera år av relativt lugn på Råsundas läktare så noterar vi, inte utan viss förvåning, att AIK Fotboll genom styrelse och säkerhetsavdelning flyttar fram sina positioner inför den kommande säsongen. Bland annat meddelas via AIK:s hemsida att klubben själva infört bengalförbud på Råsunda. Klubben hotar med att alla supportrar som hädanefter ertappas med en bengal kommer att avstängas i ett år. Har personen ertappats tidigare så stängs man av i två år. I anslutning till detta meddelas sedan, även det via AIK:s hemsida, att klubben vill anställa "vuxna som har lätt för att skapa goda kontakter med ungdomar och föregå med gott exempel". Dessa spioner ska då röra sig på den Norra läktaren och dessutom få betalt för det.

Lägg därtill att vissa av fårknullarna i styrelsen gärna skulle se fler avstängningar och besöksförbud på "obekväma" individer som inte rättar in sig i AIK:s led angående hur en "riktig" supporter ska uppträda. AIK:s säkerhetsavdelning flögs bland annat ner till London för ett besök på Arsenals nya hemmaarena Emirates Stadium där de fick en rundvandring och information om läget i Premier League. Man blev tydligen mycket imponerade av säkerhetsarbetet i England där det uteslutande handlar om all-seater stadiums där läktarna tillhör publikvärdarna och polisen. Supportrar som på vissa arenor skriker saker som klubben upplever som olämpliga (ex. svordomar, könsord, kritik/smädelser mot spelare, tränare eller styrelse) riskerar att slängas ut från arenan och bannlysas från all fotboll på livstid. Man har även med polisens hjälp lyckats stänga av tusentals brittiska fotbollssupportrar från arenorna via besöksförbud på vad man klassar som "olämpliga personer" (samma sjuka lagförslag som man för övrigt vill införa i Sverige). Supportrar som fysiskt står upp på matcherna riskerar också att slängas ut från arenorna och avstängas. När sedan AIK delegationen fick höra hur de engelska klubbarna med sina nya arenabyggen som motiv kunnat höja biljettpriserna radikalt och med "huliganhotet" som motiv även kräva ID/medlemskort i klubben för att ens ha möjlighet att köpa biljetter så vattnades det säkert i munnen på vissa.

Många Premier League klubbar har idag lyckats byta ut stora delar av sin publik från en arbetar- till medelklass till att nu på många arenor mest befolkas av en ren överklasspublik kryddat med turister med ostar på huvudet och målade clownansikten i lagets färger. Det ger stora intäkter till klubbarna och inga ordningsproblem. Premier League är idag en mångmiljardindustri som likt NHL till och med diskuterar att flytta matcher utanför landets gränser. Däremot så kan inga pengar i världen ersätta stämningen, passionen eller engagemanget och den som idag planerar ett besök på de brittiska öarna bör nog välja en match i de lägre divisionerna om de vill få sin dos av gammal klassisk Tipsextra fotboll när den är som vackrast och bäst.

Väl tillbaka i Sverige så stramar AIK upp säkerhetsarbetet. Under vinterns träningsmatcher på Skytteholms IP står ordningsvakter stridsberedda och trakasserar supportrarna genom att kroppsvisitera fansen...på en träningsmatch mot Sirius inför 812 åskådare (dessutom har man mage att ta 60 kr i inträde för att få se AIK:s juniorer och inlånade Väsbyspelare).

Samtidigt så sipprar ryktena ut att AIK ska rensa upp på Norra i år. Fler ordningsvakter ska anställas och man ska ta kontrollen över läktarna bland annat genom att använda specialtränade polishundar vid insläppen i jakten på, vad man påstår i alla fall, pyroteknik. Man är tack vare sin osmidiga hantering på väg att skaffa sig problem som man inte haft på flera år.

När det gäller bengalförbudet så kan vi till viss del förstå hur klubben resonerar. Det kostar klubben en del pengar (förvisso småpengar i det stora sammanhanget), det finns en skaderisk och man har SvFF och brandmyndigheterna på sig. Det kan dessutom se ganska patetiskt ut med några få enstaka bengaler över hela läktaren när AIK möter Trelleborg hemma. Vad man däremot glömmer bort från AIK:s sida är dels att sådana här "förbud" måste komma från fansen själva. Det är fansen på Råsunda som bestämmer vad som gäller. Så har det alltid varit och så kommer det förhoppningsvis alltid att vara. Vi har själva som den mest tongivande grupperingen gått in och talat om vad som gäller i vissa frågor och så ämnar vi göra i fortsättningen också. Dels så går bengalerna inte bara att mäta i ekonomisk förlust. Faktum är att AIK fått många tusentals nya åskådare tack vare läktarkulturen, där bengalerna sedan länge ingått, på Råsunda och sannolikt har totalupplevelsen av läktararrangemangen inneburit en prestationshöjdare även för spelarna, åtminstone så har det bidragit till att AIK idag har landets i särklass högsta publiksnitt trots uteblivna titlar i åtta(8) år! Minns bara sista omgången-98, AEK Athen-99, flertalet derbyn på 00-talet, osv. AIK och svensk fotboll ska vara jävligt glada och tacksamma över vår publik. Det här är inte England där det finns 20 000 "nya" åskådare som sitter hemma med stora sedelbuntar i fickorna och bara väntar på att svensk fotboll ska rensa upp bland sin nuvarande publik så att de i lugn och ro kan ta en limousinetaxi till Råsunda för AIK-Ljungskile en kylig och regnig måndagskväll i oktober. Tror man det så misstar man sig sannolikt å det grövsta!

Fotboll och fotbollsläktarna är bland de sista inrättningarna där en företrädesvis manlig publik kan få glömma vardagens bekymmer och under 90 minuter go mental och sluta upp bakom sitt lag och sin klubb oavsett hur det ser ut eller låter för en utomstående. För i samma stund som vi släpper kontrollen över våra läktare så innebär det också en ökad risk att det snart inte är fansen själva som är fria att uttrycka vilka åsikter de än må vilja, oavsett om det handlar om vilka ramsor som ska skanderas, vilka banderoller som ska hänga uppe, om man ska stå upp under matcherna eller vilka som ska släppas in på läktaren. För oss är det viktigt att Råsunda fortsätter vara en plats där alla AIK-fans oavsett ras eller religion kan samlas under klubbens fana och gå samman som en enda stor massa mot allt och alla som inte är Gnaget. En frizon för de supportrar som följt klubben länge, inte så länge eller som är helt nya. Viktigast är att de uppfostras av fansens värderingar och oskrivna lagar. Inte av klubbens tillrättalagda regler, ordningsvakter eller tillfälliga styrelseproffs.

Det har genom åren tyvärr funnits vissa styrelseledamöter som sänt ut signaler och ibland även agerat som om dom själva var klubben! De har betraktat AIK som deras eget lilla tillfälliga hobbyprojekt och fansen som naiva idioter som det går att leka med hur mycket som helst. Under åren 1997-1998 startade klubben på inrådan av vissa styrelseledamöter och inte minst den dåvarande säkerhetschefen ett fullskaligt krig mot sina egna supportrar. Klubben ville bestämma över läktarna, avstängningarna haglade för den ena påstådda bisarra saken efter den andra, man bröt all kommunikation med den då största supporterklubben, trakasserierna från säkerhetsfolk haglade mot fansen, polisanmälningarna likaså, osv. Fansen slog dock tillbaka och med Firman Boys väpnade gren i spetsen togs kriget till de berörda personernas egna bakgårdar och till en helt annan nivå. Det hela kulminerade i maj 1998 när en brevbomb skickades till AIK:s säkerhetschef. Det som var en hårsmån från att sluta i dödsfall slutade istället med att klubben kröp till korset och tvingades inta en helt annan inställning till sina supportrar än vad som tidigare var fallet. Behandlar man folk som djur så uppträder dom snart som djur också. Det lärde oss också en annan sak. En klubb kan aldrig vinna ett krig mot sina egna supportrar så länge fansen har en större passion och engagemang. Deras hobby - vårat liv. Detta visade sig även ganska nyligen i Hammarby där KGB vann en prestigeseger mot den egna klubben efter flera års krigsliknande terrorbalans på Söderstadion. Och i Bajens fall kan vi ändå använda uttrycket "små hundar skäller, stora bits" om vi jämför KGB:s organisation med FB:s...

Med detta säger vi inte att det är på väg mot krigstillstånd mot vår egen klubb igen. Absolut inte. Vi har en god relation med många inom föreningen. Det vi däremot säger är att det gäller att vara vaksamma på sådant här. Det kan gå fort. Och ger vi dom ena fingret så tar dom oftast hela handen i sin iver att kontrollera supportrarna. Det har historien visat. Vi har hittills varit beredda att lyssna och de senaste två åren haft en bättre dialog än på länge med klubbens företrädare. Men vi är också beredda om det går åt fel håll. Det är vi alltid. Råsunda har varit en lugn arena ända sedan våren 2005 en hel del tack vare de signaler och budskap vi sänt ut till resten av supporterskaran. Men det finns bland supportrarna idag ett antal personer som tar händelser angående sin klubb väldigt personligt och som skulle vara beredda att spränga både hus och gå över lik för att försvara det som man anser är sitt. Hittills har vi kunnat kontrollera dessa personer. AIK:s styrelse och säkerhetschef ger oss dock inga bra förutsättningar för att kunna ha fortsatt kontroll över vissa "stökigare" element och vi varnar nu vissa individer inom klubben för att ge sig in i ett spel man vare sig behärskar eller är beredda att ta konsekvenserna av.

Styrelsegubbar med stora visioner och dålig verklighetsuppfattning om vad den här klubben egentligen står för kommer och går men supportrarna består, men så har det också alltid varit vi som fått städa upp efter vad olika personer inom föreningen genom åren saboterat genom dialogen klubben-fansen. Dagens styrelse bör också komma ihåg att de enbart sitter där dom sitter tack vare oss och händelserna hösten 2004 när en usel spelartrupp och en korrumperad fotbollsstyrelse spelade ut oss ur allsvenskan och sånär höll på att driva hela AIK Fotboll i konkurs. Vi glömmer aldrig! Och vi skulle inte uppskatta om AIK-supportrar blir dåligt behandlade och/eller utsätts för aggressioner av klubbens representanter på ex. den Norra läktaren. Vi har alla en gång i tiden växt upp på Norra och nu när det står nya generationer AIK:are på läktaren är det viktigt att de får utforma sin egen kultur på gott och ont. Våran lojalitet ligger hos folket på Råsundas läktare. Vi har idag landets största kategori C följe i våra led. Frågan är hur många av dessa vi behöver placera på den Norra läktaren i år för att se till att Råsundas läktarsektioner fortsätter kontrolleras av fansen? Eller ska vi behöva stänga igen hela Norra nedre en match på italienskt vis för att påminna klubben om fansens betydelse och att fotbollen är till för folket? Vad som än händer så är klubbens agerande märkligt, speciellt när det finns betydligt viktigare och mer angelägnare saker att ta tag i. Exempelvis det faktum att vi inte vunnit SM-guld på snart ett decennium samt tvingats sälja vår bästa spelare för att rädda ett annars oförklarligt svagt bokslut.