2000-07-06

Måttet rågat?

Dessa rader skrivs dagen efter AIK:s 0-3 förlust i Norrköping. Nio omgångar har spelats av årets allsvenska och säsongen har nästan uteslutande varit skit. Laget har uppträtt håglöst, de individuella spelarprestationerna har varit obefintliga och vissa ledarinsatser kan också ifrågasättas. Men vad värre är, och detta är i våra ögon helt oförsvarbart, spelarna har i vissa matcher inte gett 100%!

Visst, vi ligger fyra, bara tre poäng från serieledning, vi var i final i cupen, men... låt oss vara ärliga här. Med det spel som vi har presterat i år så ska vi egentligen vara glada att vi ligger där vi ligger och det kan bara anses vara ett underbetyg för hela den svenska fotbollen i allmänhet och allsvenskan i synnerhet. Med den spelartrupp vi förfogar över så ska vi vara i serieledning säsongen igenom. Vi har dom särklassigt högsta spelarlönerna, vi har dom, på pappret, bästa nyförvärven, vi har den bästa tränaren, den bäste värvningsansvarige, så vad kan då vara problemet? Jo, vi har inte tillstymmelse till något som kallas för LAGMORAL. Vi har satsat helt fel. I stället för att satsa på att köpa ihop ett LAG så har vi köpt alldeles för många enskilda så kallade stjärnor. Sillstrypare, skåningar, gårdare, bajare och annat löst folk. Spelare utan tillstymmelse till ett AIK hjärta eller ens tillstymmelse till att försöka skaffa sig ett sådant. Spelare som fullkomligt skiter i AIK:s vara eller icke vara. Vi har köpt en syrian från djurgår´n som omöjligt kan ha klarat den obligatoriska (?) läkarundersökningen. Köpt bara för att bajen inte skulle få honom... Det börjar lukta IFK Göteborg och deras fiaskoperiod i slutet på 1990-talet. En period som dom först nu långsamt börjar resa sig upp ifrån. Det kan heller inte varit billigt att investera pengar på Touma med tanke på att killen medverkat på exakt en (1) träning! Den tankegången kanske vi skulle ha haft när Kennedy Bakircioglü auktionerades ut till högstbjudande från Assyriska föregående säsong. En kille som har moral och inga som helst divatendenser. Dessutom kan han spela fotboll vilket man tycker borde vara en självklarhet men som tydligen inte alltid är det. Numera är Kennedy dock bajare och ingen vi längre vill se i AIK-tröjan.

Vi har närmare tolv (12!) mittfältare i truppen men fortfarande ingen utpräglad defensiv mittfältare som ansetts så viktig för AIK:s spel. Varför? En fråga som bara Baxter/Söderberg kan svara på. Vi har heller ingen riktigt utpräglad yttermittfältare som är så viktig i dagens fotboll. Och vad gäller vårt anfallsspel så är det att betrakta som oerhört stereotypt och idéfattigt. Vi skeppade också iväg Andreas Johansson, en kille som hade kunnat bli en stor profil på Råsunda, efter bara en säsong till DIF. Ytterst ansvariga för detta är AIK:s Fotbollsstyrelse som har beslutanderätt i dessa frågor.

Det är vi som indirekt betalar spelarnas löner. Det är vi supportrar som lever och lider med laget i såväl medgång som motgång. Det är vi som är AIK. Vi har rätt att kräva mer. Firman kommer aldrig stillatigande att se på när läget ser ut som det gör idag. När AIK inledde säsongen 1998 på ett mycket svagt sätt, och till och med var under nedflyttningsstrecket, tog vi ett initiativ till ett möte med Stuart Baxter efter AIK - Öster på Råsunda. Där ventilerades konstruktiv kritik samt en uppmaning till spelarna att det var dags att vakna till. Efter detta möte förlorade AIK inte en match till under säsongen och avslutade också med att säkra SM-guldet i den sista omgången. Tydligen har vi grabbar varit för passiva den senaste tiden då vi naivt nog trott att spelarna skulle ta tag i bitarna själva. Men tydligen är det så att vissa behöver en blåslampa i arslet för att vakna till så hur ska vi ha det? Vi kräver inte mycket. Bara att alla kämpar och ger 100% under matcherna. Är det för mycket begärt? Byt då genast klubb. Annars hjälper vi dig gärna på traven.

Bland nyförvärven så ger vi enbart godkänt till Teddy Lucic sedan han fått flytta in till en mittbacksposition (undantaget Norrköpingsmatchen). Andreas Alm skall ha cred för att han är en av de få som ger allt på matcherna och uppvisar något som kan liknas vid inställning. Däremot så har vi svårt att se honom som en anfallsspelare, tungsprungen var ordet. Positivt, och inte minst väldigt viktigt, är att en del unga spelare börjat växa in i AIK tröjan och därmed kan bidra till att höja både moral och inställning i truppen inför framtiden. Ljung, Kibebe, Ishizaki och Hoch ger oss viss framtidstro då dom får anses som relativt oförstörda när det gäller divalater och pengakåthet. Den här biten ser vi som en av viktigaste frågorna inför framtiden. Nämligen att klubben fortsätter att satsa och utveckla sina egna unga talanger till att slutligen slussas in i A-laget. Billigt och effektivt. Titta bara på Man United och Leeds. Två stora klubbar som lagt ner mycket energi och pengar på att få igång en fungerande ungdomsverksamhet.

Det största plustecknet i dagens trupp, och i princip den enda som vi inte har någon negativ kritik emot, ger vi till andremålvakten Lee Baxter. Lee Baxter är ett föredöme då han trots att han inte spelat en enda allsvensk match på två säsonger alltid visat upp en imponerande moral på både träningar och matcher. Pushar dom övriga spelarna, visar sanna glädjescener i samband med framgångar för laget och framförallt, att han aldrig någonsin visat eller uttalat missnöje vare sig internt eller via massmedia.

I övrigt så är det klent med moralen i årets trupp. Gamla hjältar som "Dala", Bernt Ljung, Kindlund, Anders Hjelm och Mjällby skulle ha skämts om de bevittnat matcher som mot Halmstad och Norrköping borta (0-4 respektive 0-3). Att skämma ut sig själva och inte minst klubben och de tillresta supportrarna som betalt dyra pengar för att se skiten är inget annat än en stor jävla skandal. De ansvariga spelarna och ledarna borde mangrant ställa sig upp och be supportrarna om ursäkt för sitt agerande. Tänkte också skriva några rader om Kåmark och hans insatser på och utanför planen. Men vi är så förbannat trötta på den individen att vi nöjer oss med att konstatera att han förhoppningsvis spelat sin sista match i AIK. För vi antar att han vid det här laget redan hunnit mjölka ut oss på så mycket pengar att han äntligen har fått råd att betala sin astronomiskt höga hyreskostnad.

Spelarna i all ära men Stuart Baxter är ansvarig tränare och Stefan Söderberg är ansvarig för värvningarna. Firman har alltid ställt sig bakom dessa båda herrar men nu är det läge att börja prestera något om inte den här säsongen skall gå åt helvete. Vi har ett visst tålamod, men det är inte obegränsat...

FOTNOT: När den italienska ligaklubben Napoli inledde säsongen 1993/94 med en av dom svagare säsongsupptakterna i klubbens historia så stormades lagets träningsanläggning av ett 30-tal supportrar beväpnade med järnrör. Fansen siktade in sig på de spelare man ansåg ej gjort sitt bästa under matcherna. Spelarna, däribland svenske Jonas Thern, och tränarna fick fly i panik från anläggningen. Inga spelare skadades under fansens "protest". Nästkommande match vann man...