2004-01-10

Framtiden tillhör Bajen, såväl på som utanför plan!

När man ser tillbaka hur Bajen som klubb fungerat, eller snarare inte fungerat genom åren så har man nu så smått börja få bort den bohemiska looserstämpel som ständigt förknippats med Bajen.

Styrelsen i dag är den överlägset bästa/proffsigaste styrelse rent fotbollsmässigt Bajen någonsin haft (återkommer ang vissa delar av synen på supportrar). Här vill jag ge mkt cred till Henrik Appelqvist som med pondus och kunnande fått in en helt annan mentalitet i både ledning och spelartrupp. Man jobbar målmedvetet efter att bli Sveriges ledande förening och jag tycker man kommit en bra bit på vägen. För med relativt små resurser har Bajen sedan guldåret värvat spelare som vi tidigare bara kunnat drömma om.

Från 2001 då Paulsson inte en dag för sent avsattes har något hänt i klubben, vi vinner allt som oftare spelare i konkurrens med andra klubbar vilket i princip aldrig hände tidigare. Vem minns inte Paulsson som mitt under brinnande Silly Season befann sig på Mallis?! Glatt poserandes framför Aftonbladets kameror med typ 7st telefoner i handen och berättade minsann att högklassiga spelare stod på kö för att spela i Bajen.

Om jag inte minns fel fick Bajen heller inte använda sig av Råsunda restaurangen för sponsorträffar under derby matcher för att man inte ansågs kreditvärdiga. Företaget som tryckte matchprogrammen fick inte heller sina pengar osv. Det var bara en tidsfråga innan Bajen hade "konkat". Men tack vare Sveriges inflytelserikaste supportrar så avsattes Paulsson under det som kallades i tidningarna "kuppartade former". För att rädda den allvarliga situationen var Bajen tvungna att sälja ut delar av klubben till multimiljardären Anschultz. Bajen gjorde trots allt rätt då vi i de läget inte hade någon Agent 03 eller Jacobsson som var villig att pumpa in miljoner i klubben. Kommer inte ihåg exakt va minus siffran låg på men någonstans runt 13-15 miljoner var de röda siffrorna.

Personligen räknar jag med att Bajen i framtiden köper tillbaka de aktier som Amerikanen köpt och att ägande delen åter kommer tillhöra folk med grönvitt hjärta. Men det går trots allt att inte bortse ifrån att utan Anschultz hade Bajen med stor sannolikhet inte klarat elitlicensen och tvångsnedflyttning hade vart ett faktum.

Verkligheten ser nu lyckligtvis ut på ett helt annat sätt, Bajen har de senaste åren värvat klasspelare såsom, Ante Covic, Karl Oskar Fjörtoft, Max Von Schleebrugge, Mikkel Jensen, Alexander Östlund, Pablo Pinones-Arce och Dede. Lägg därtill talangerna Petter Andersson, Nadir Benchenaa och Björn Runström. Allt detta med mkt små medel kontra de miljoner som DIF, Gnaget och Malmö lagt ut på nyförvärv de senaste åren. Men det absolut viktigaste beslutet Appelqvist & co tagit var när man bytte ut Sören Cratz mot Anders Linderoth. Visst är Cratz en hjälte och spelare som Fursth, J Andersson, Stark, Hermansson och Markstedt kommer alltid va dom spelarna som visade Sverige att Bajen kan vinna. Men allt har sin tid, Linderoth är en tränare med ett bredare kunnande än Sören. Cratz är en mer "motivations" tränare som är bra på att sammansvetsa och få ut maximalt ur en spelartrupp. Linderoth är utöver detta en mkt kompetent tränare vad det gäller att utveckla unga spelare. Framförallt står han för en modernare fotboll och jag tvekar inte en sekund på att han är rätt man att leda Bajen för en mkt lång tid framöver. Se till att signa Linderoth på ett 5 års kontrakt!

Det är ett mkt viktigt år som står framför oss med UEFA-Cup spel och även kanske Royal league framåt hösten beroende på om man nu hittar någon som vill finansiera "jippot". Ska bli mkt intressant att se hur man kommer att tillämpa den "nya" policyn vad gäller spelare vars kontrakt går ut och inte visar någon vilja att diskutera en förlängning. Jag hoppas verkligen att man kommer att fortsätta på det man påbörjade med Kennedy och Micke A under hösten. Nu vet alla vad som gäller. Ska Bajen bli av med "Bosman" stämpeln, så tror jag absolut att stänga av spelare är den enda och rätta metoden för att minska antalet Bosman fall. Även supportrarna måste ta till hårdare tag mot de spelare som tror att det inte tillkommer förpliktelser när man väljer att spela i Bajen.

UEFA cupen blir som sagt mkt intressant att följa i höst, då man nu inför gruppspel i denna turnering. Bajen kliver som bekant in i sista kvalomgången inför huvudturneringen. Väl där gäller det att klara av första omgången, vilket inte lär bli lätt... Med flyt i lottningen kan det trots allt gå vägen och då lär kulorna börja ramla in. Efter det delas man in i femlagsgrupper med enkelmöten. Lottning avgör då vilka man möter hemma/borta.

Royal league är en bra tanke, men frågan är hur "het" den blir? Återstår att se, men om vinst summan hamnar på 10 miljoner som det pratats om så är den åtminstone viktig ur ett ekonomiskt perspektiv.

Den kanske bästa nyheten inför nästa säsong kom för ca en månad sedan då det stod klart att Söderstadion kommer utöka sin kapacitet till hela 16000 åskådare. Vilket är den absolut bästa julklapp alla Bajare kunde få. Appelqvist gick ut med att Bajen utöver derbymatcherna funderade på att flytta även andra publikdragande matcher till Råsunda vilket fick Arena bolaget att agera. Man tog fram en lösning som innebar att Östra läktaren görs om till ståplats samt att långsidorna får ytterliggare några rader. Detta gör att Sveriges tätaste arena kommer bli ännu tätare och andas engelsk 80 tal med en fet kortsida med ståplatser! Nästan så att man ska byta ut sin långsidesbiljett mot en gammal hederlig ståplatsbiljett. Allt ovan skall stå klart redan till seriestarten mot MFF. Detta innebär mer pengar till Bajen samt större möjlighet för folk att få biljett till matcherna. Även "tattarna" som säljer biljetter utanför Söderstadion kommer få sämre förhandlingsläge.

Här följer en liten genomgång av truppen:

MÅLVAKTER:

Jon Rytterbro
Ante Covic

Covic i målet känns stabil och påminner mkt i sitt spel om Lasse Eriksson, lugn och säker i sitt spel vilket smittar av sig på backlinjen. Covic är given förste keeper, bra för Jon att det i år ska bli reservlagsserie så han får matchträning.

FÖRSVARARE:

Jonas Stark
Alexander Östlund
Petur Marteinsson
Johan Andersson
Max Von Schlebrugge
Fredrik Stoor
Suleman Sleyman
Patrik Gerrbrand
Mikael Hellström

Backlinjen är grymt bred i dagsläget. Vi kan ställa två olika uppsättningar på benen som håller hög allsvensk klass. Vad sägs om följande: VB Max, MB Gerrbrand, Petur, HB Salle, alternativt, VB Helle, MB Stark, Johan A HB Sulan, lägg därtill framtidslöftet Fredrik Stoor och man förstår vilken kamp det kommer att bli om platserna. Visserligen hoppas jag gnällspiken Johan A lämnar Bajen för han saknar uppenbarligen den rätta inställning som behövs. Vem gynnar det att han går ut och "tjurar" i tidningen? Knip igen käften och prestera istället!

MITTFÄLTARE:

Karl Oskar Fjörtoft
Mikkel Jensen
Erik Johansson
Nadir Benchenaa
Nichlas Hindsberg
Haris Lahtinen
Erkan Zengin
Petter Andersson

Ser mkt intressant ut med ungdomlig entusiasm á la Petter,Nadir,Erkan och Haris kombinerat med rutin i Fjörtoft,Jensen, E Johansson och Hindsberg. Visst är förlusten av Kennedy kännbar men jag tycker trots allt mittfältet som enhet ser starkare ut i år. Kan Erik Johansson höja sin lägsta nivå ett snäpp, samtidigt som Hindsberg motsvarar förväntningarna kan det bli riktigt bra. Fjörtoft/Jensen lär även i år bli "ryggraden" i Bajens spel. Det som oroar mig lite är vem som ska axla Kennedys roll som frispark/straff/hörn läggare? Även Petur kan tänkas användas i den defensiva mittfältsrollen om Jensen saknas. Troliga startande om alla är hela: VM Hindsberg OFFMITT Fjörtoft, DEF MITT Jensen HM E.Johansson, men räkna med hård konkurrens från övriga.

ANFALLARE:

Pablo Pinones-Arce
Mikael Andersson
Björn Runström
Vakant

Viktigt att den forward vi ska ha innan truppen spikas är av god klass. Då just anfallet ser ut som den för tillfället svagaste lagdelen. I Pablo har vi en framtida landslagsman, men Micke A är för mig inget annat än en nödlösning medan Runström trots allt är oprövad i dessa sammanhang. Men killen har en ruggigt skön inställning och hans uttalanden värmer, men det gäller ju även att leverera. I dagsläget känns Pablo given som startman och förhoppningsvis köper man in en klassanfallare som partner till honom.

Spelare som lämnar Bajen är Antti Pohja, Christer Fursth, Peter Holm, Peter Markstedt samt Kennedy. Av dessa är det endast Kennedy som riktigt kommer saknas. Även en hel Markstedt hade kunna vara nyttig men trots allt känns det som läge för "Markan" att runda av. Precis som när "Herman" lämnade förra året var det vissa nostalgiker som gnällde. Men med facit i hand så gjorde man rätt. Bajen får för Markstedt in runt 1 miljon kronor, vilket får anses som bra för en skadedrabbad 31-32 åring som endast hade ett år kvar på kontraktet. Jag är övertygad om att rätt beslut fattades. Kennedys sista år i Bajen får i alla fall mig att tappa all respekt man haft för denna ex "hjälte". Han lämnar med en "Judas stämpel" hängande över sig. Visst går det att skylla på att hans agent ligger bakom mkt, men visst fan har Kennedy en egen vilja?! Att gå ut i tidningen och babbla om att stämma Bajen var droppen för mig. Nu åker han i stället runt och bjuder ut sig till högstbjudande i värsta "Daniel Andersson stil". Hur många veckor har inte Kennedy och hans agent sagt att: "Kennedy bestämmer sig inom några dagar". Om han nu var så jävla het som han själv verkar tro så hade han blivit proffs utan att behöva åka runt och "besöka klubbar". Som han så fint själv kallar det. När han i själva verket åker runt och provtränar som en andraklassens fotbollsnomad. Rannsaka dig själv och kicka din hycklare till agent! Fortsätt sedan med att be supportrarna om ursäkt för ditt uppträdande. Först då kan det diskuteras om du någonsin ska få återvända till Söderstadion. Hur många gånger har du inte bedyrat din kärlek till klubben och att Mr Kennedy "Skulle minsann aldrig lämna klubben i sitt hjärta som Bosman". Att han dessutom blåste Assyriska på de 40 % man var berättigade vid en eventuell vidareförsäljning gör ju knappast saken mindre anmärkningsvärd. Det är verkligen sorgligt att se hur lite klubbkänsla betyder i dagsläget för spelarna. Ju mer jag tänker på saken desto mer växer Mikael Hellström i mina ögon som genom hela sin karriär varit Bajen trogen. Där har vi en sann hjälte som inte bjuder ut sig som ett luder till högstbjudande. "Hella" nobbade ett guldkantat kontraktsförslag färdigt för underskrift med Kim Källströms nuvarande klubb Rennes efter 2001 pga att han ville uppleva Champions league spel med Bajen. Hylla Hella i tid!

Det är upp till bevis för flera lag denna säsong. Jag tycker mig se fyra lag som kommer att göra upp om Lennarts pokal i år.

Malmö:

Här kan vi verkligen snacka om att nu är det dags! Trots allt är det något som säger mig att Mff kommer göra en Gnaget á la 99. Det vill säga överlägset bäst trupp men ändå inte nå hela vägen. Tror inte Prahl är rätt man att leda denna stjärnspäckade trupp. Prahl är en tränare av samma typ som Cratz, bäst med små medel och strikt försvarsspel med snabba spelomvändningar. Tror man kommer blanda bländande resultat med djupdykningar och jag tror att laget kommer vara alltför ojämnt för att ta guld.

Dif:

Zoran tar över själv efter Åkeby. Kim Källström försvinner till Frankrike. Känns som det är upplagt för ett antal utbrott från Zoran på jobbiga journalisters frågor efter endast en vinst av de fem inledande matcherna (hoppas kan man ju alltid). Återstår trots allt att se, men tyvärr tror jag Dif blir minst lika bra i år som förra. Även om det smärtar så håller jag laget som guldfavorit även denna säsong.

Gnaget:

Vad ska man säga? Nästa år då jävlar... Här tror jag inte det finns något mellanläge. Antingen gör Gnaget succé, men kanske mer troligt så går det som de senaste säsongerna och till sommaren kickas Money. Laget har en del riktigt bra spelare men jag ställer stora frågetecken vad gäller Moneys kompetens som tränare på denna nivå. Men visst, får han alla spelarna att jobba för varandra och slipper skador. Men framförallt slutar med alla bisarra positionsskiften så kan Gnaget bli att räkna med. Tycker även truppen ser tunn ut, framförallt backlinjen kan få problem vid avst/skador. Tre nyförvärv från farmar klubben Café Opera är inte något som direkt imponerar. Inte omöjligt att Peter Holm kommer dra på sig den gulsvarta tröjan efter en bra vår i Cafét...

Tycker Bajen inför nästa år ligger i vinnarhålet då Mff och Dif kommer bära favoritskapet medan Gnaget och Bajen får ses som främsta utmanare och kan "smyga med bakom".

För att återknyta till Styrelsen alltmer proffsiga inställning så verkar det som synen på supportrar går åt motsatt håll...

Förra säsongen gick Appelqvist med Peter Thunell (säkerhetsansvarig för er som inte redan vet) i spetsen hårt fram mot oss supportrar. Folk stängdes av till höger och vänster för skitsaker, samt att man till och med skulle plocka bort flaggor, som i deras ögon hade anstötliga motiv såsom döskallar m.m. Lägg därtill säkerhetsvakterna som vevar med batongerna i tid och otid. I sin tur har detta renderar i avstängningar för folk som hamnat i handgemäng med dessa patetiska människor. Märkligt att i det här fallet Peter Thunell går från obetydliga personer i utkanten av dom "stora grabbarna" till att som han själv verkar tro bli någon slags messias vars uppgift är att rensa upp bland "packet" på läktaren?! Tänk om genast! För det är Vi som är Bajen! Ingenting som görs kommer att ändra det. Det kommer aldrig bli någon cirkus med tjo och tjim. Fotboll är för många personer det som betyder mest här i livet så inte fan ska några personer som ser fotboll som någon slags cirkus kunna ändra på det. Ändrar inte Styrelsen dess inställning redan till nästa säsong kommer situationen bli ohållbar.

En vacker dag kommer Thunell trampa fel personer på tårna och då kommer han inte vara så stor i käften längre.

Det andas optimism i Bajen detta år och vad gäller kompisgänget som är Sveriges mest aktiva ligister visades redan förra året det vi i Bajen redan visste, nämligen att kompisgänget inte står och faller med Tumba.

Intresset har även under vintern varit på topp vilket YB fått känna på vid ett par hockey(!) Fighter.

En riktigt skön inställning där det körs oavsett ålder och vikt på motståndarna har under året visats upp. Det har smällt mot Gnaget, DIF, IFK OCH Helsingborg, matchdagar såväl som icke matchdagar. Bra jobbat grabbar! Synd bara att Bajen inte har någon firma...

OD - (Hammarby)