2001-06-02

Inför prestationslön och börja kämpa!

Det är konstigt hur man fungerar. Man har gnällt, skällt och närmast idiotförklarat spelartruppen en hel säsong. När vintern sedan kommer är man så jävla trött på allt vad AIK Fotboll heter. När vintern sedan lider mot sitt slut så är fotbollsintresset på topp igen och vad beträffar AIK Fotboll så är man övertygad om att den nya säsongen inte kan sluta på något annat sätt än med ett SM-guld framåt höstkanten... Inget undantag heller detta år. Förväntningarna var, som vanligt, höga men tyvärr var spelarinsatserna dom samma. Det vill säga - obefintliga!

Åtta omgångar har spelats. Det är nästan 1/3 av säsongen. Vi har sex poäng upp till täten, det är inget omöjligt avstånd att ta igen men med det spel som vi presterat så känns det låååångt härifrån. Det kan inte vara acceptabelt att så välavlönade, och på pappret i alla fall, duktiga spelare presterar så lite. Vi skiter i om det är 54 poäng kvar att spela om. Det har inte med saken att göra just nu. Möjligtvis efter säsongen om vi, mot all förmodan lyckats vända på detta, men just i detta nu betyder det inte ett skit. Utan det som betyder något, och som sitter som fastnaglat på våra näthinnor, är på det usla, svaga och hjärtlösa sätt spelarna genomfört säsongens matcher. Det övergår våra förstånd (och då är vi ända förnuftiga, smarta och resonabla män) hur man kan prestera så lite när man fått den högt ärade möjligheten att ta på sig den svarta AIK-tröjan och springa ut inför 30000 åskådare på Råsunda!! Vad är det som saknas??

Två poäng av sex möjliga mot Djurgården och Bajen. Ligger efter Bajen i tabellen. Bara åtta mål gjorda på lika många omgångar. Vi började också svagt. 0-2 förlusten borta mot nykomlingen Malmö FF i premiären följdes upp med nästan lika svaga 0-0 hemma mot Örebro i omgången efter. Prestigemötet borta mot Göteborg slutade också med en försmädlig 0-1 förlust och säsongens andra förlust noterade vi alltså redan i den femte omgången! De tre segrarna har vi tagit mot Norrköping, Trelleborg och Häcken. Tänker ni på samma sak som vi gör...? Precis, inga topplag direkt. Både mot Trelleborg och Häcken skedde det dessutom efter stora problem. Egentligen är det bara bortamötet mot Norrköping (3-1 seger) som laget får, bitvis i alla fall, godkänt för. Deltagandet i svenska cupen var i år viktigare än på länge då en finalseger skulle innebära spel i Uefa-cupen framåt hösten. Man tog sig också efter stora besvär fram till cupfinalen i Jönköping mot Elfsborg. Tyvärr blev den en i raden av svaga framträdanden av laget som också psykiskt vek ner sig i den avgörande straffläggningen. Att skicka fram två försvarsspelare bland de fem första straffläggarna var ett felaktigt beslut. Att sedan en av dessa två försvarsspelare råkar vara Mattias Thylander, som svarar för en av de sämre straffarna vi sett (varför tar han ingen sats för?) är bara att beklaga. Vidare när vi hade chansen att avgöra så skickas orutinerade Kibebe fram före betydligt mer rutinerade och vänsterfotade Edman. Varför? Men det mest irriterade är det faktum att bland de tre spelare som var kvar på planen och skulle kunde betraktas som anfallare (A.Andersson, P.Andersson, Åslund) så hade ingen av dom modet att kliva fram för att ta en av de fem första straffarna! Andreas Andersson, tidigare Milan och Newcastle, köpt för 20 miljoner kr för att göra mål har alltså inte stake att kliva fram och visa vägen i detta läge. Vårt råd till dessa tre killar - skaffa en psykolog!

Detta för oss osökt in på ämnet spelarkritik. Ta vår startelva i cupfinalen;

D.Andersson -
Edman, Lucic, Kibebe, Corneliusson -
Touma, Tjernström, Åslund, Ishizaki -
A.Andersson, Novakovic

Bänken: Jankulovski, Thylander, Casserly, Lagerlöf, Jevtushenko, P.Andersson.

Ser vid en första anblick ut som ett mycket bra lag. Vi menar, A-landslagsmän, U21-landslagsspelare, ex-proffs, rutinerade Allsvenska spelare och framtidsmän. Ändå så fungerar inte vårt spel på ett tillfredsställande sätt. Vi har också en ny tränare för säsongen med en annorlunda spelidé än sin föregångare på posten. Ändå så fungerar det inte. Det får oss att tro att den egentliga anledningen till vårt torftiga spel i snart ett och ett halvt år snarare beror på spelarnas ovilja att kämpa för klubben, ge 100 % i alla matcher, blöda och svettas för sin förening och sina supportrar.

Målvakter: Daniel Andersson har varit Olle Nordins förstaval under säsongen igenom och sex insläppta på åtta matcher är godkänt men inte mera. Det som verkligen oroar när det gäller Andersson är den osäkerhet han verkar sprida omkring sig. Flera tveksamma ingripanden i höjdspelet och samspelet med backarna får oss att undra om han saknar en av de viktigaste egenskaperna för att bli en toppmålvakt - nämligen pondus! Dags att kanske ge Jankulovski chansen åtminstone.

Backar: Fyrbackslinjen har varit intakt näst intill hela säsongen. Den som kan sträcka på sig är Teddy Lucic som gjort ett stabilt intryck som mittback. Kibebe blandar och ger liksom Erik Edman. Vi anser oss däremot ha betydligt mer att kräva av Kalle Corneliusson som inte alls upprepat föregående säsongs fina spel. Att Corneliusson nu också går skadad sedan han skurit sig i fingret (!) i köket får oss att undra vilket virke det är i våra spelare, dessutom i detta fall vår lagkapten! För att tala klarspråk; det springer omkring en kille i Landskrona och spelar elitfotboll med bara en arm och inte fan gnäller han, vi har fått grabbar knivhuggna innan matcherna ändå så lyckas vissa av dom vara tillbaka på läktarna till nästkommande match och ingen inbillar sig väl att Johan Mjällby eller Krister Nordin varit borta p g a av ett knivstick i fingret?? "Allroundspelaren" Luke Casserlys insats i premiären borta mot Malmö måste vara bland de pinsammaste. Snacka om uppsnurrad av Zlatan Ibrahimovic. Såg inte bra ut. David Ljung, en allsvensk fotbollsspelare i AIK år 2001, kan inte spela matcher med laget p g a av "personliga problem". Och styrelsen köper det! I nästan fyra månader!! Vi vet vad Ljungs personliga problem innebär och vi kan bara skaka på huvudet. Anledningen till att vi inte går ut med här är att vi inte vill bjuda på den julklappen som våra motståndarsupportrar skulle få om dom visste om orsaken till hans frånvaro.

Mittfältare: Vyacheslav "Slavik" Jevtushenko räddade oss i cupmötet borta mot ÖSK och är en intressant spelartyp inför framtiden som dock fortfarande väger för lätt i dessa sammanhang. Ishizaki och Rubarth har gått skadade och är svårbedömda efter så lite speltid. I övrigt så har Daniel Tjernström varit värdelös. Touma började bra men har de senaste matcherna mest sett loj och oinspirerad ut. Har också svarat för en del klumpiga uttalanden som inte direkt försvagar bilden av Touma som en D********jävel. Martin Åslund trodde vi var på gång efter den fina avslutningen på förra säsongen men har inte alls motsvarat förväntningarna. Ser trög ut och liknar närmast en bromskloss i uppbyggnaden av vår offensiv. Om Thomas Lagerlöf råder det delade meningar om - så också hos oss. Har väl spelat upp sig under säsongen och varit bland de bättre under cupfinalen samt Häcken hemma. Mattias "Fylle-Thylle" Thylander har varit genomgående usel. Först trodde vi att han inte kämpade - men sedan upptäckte vi att han faktiskt är en av de få som kämpar, men det hjälps inte. Så usel som Thylander är får ingen vara som spelar fotboll för AIK!! Thylanders kontrakt går ut efter den här säsongen - det bör inte förlängas!

Anfallare: Andreas Anderssons säsong är inte godkänd. En anfallare som är köpt för 20 milj. SKA göra mål och ett (1) ynka mål efter åtta allsvenska omgångar är alldeles för dåligt. Skärpning! Det bästa Andreas gjort i år var i eftersnacket till den bedrövliga låga debatt som följde efter straffsparken hemma mot Trelleborg. Rakryggat stod Andreas upp i massmedia och bad inte om ursäkt för nåt som det inte fanns någon anledning att be om ursäkt för. Nebojsa förefaller vara en av de få klasspelare i laget som lyckas. 36 år gammal, men ändå en joker som kan frälsa oss än, säger kanske mer om de övriga spelarna än om Nebojsa. Patric Andersson har sprungit och sprungit men inte fått så mycket uträttat och är ett stortfrågetecken som en notorisk målskytt. Förra säsongens skyttekung Andreas Alm och löftet Daniel Hoch är långtidsskadade och väntas inte tillbaka förrän senare i sommar.

Bland ledarstaben så har duon Olle Nordin/Peter Larsson mycket att jobba med under sommaren. Det upphaussade kantspelet har lyst med sin frånvaro och Nordin/Larsson har ej fått igång ett fungerande offensivt spel i mer än korta matchsekvenser. Laget har också haft en dålig tendens att vika ner sig när det blåst snålt. Här måste ledarduon få in lite mer "jävlar anamma" i lagkollektivet. Det duger inte att ha som målsättning att vinna någon fånig jävla "fair play"-liga. Fotboll är krig - så börja kriga!! Värvaransvarige Stefan Söderberg bör också ha huvudbry dessa dagar. Det är han som är ansvarig för de senaste årens storsatsningar. Stjärnor från hela landet har köpts in för att vinna bucklor åt oss. Men precis som Firman varande för så har lagandan försämrats och lojaliteten mot sin arbetsgivare AIK blivit nästintill obefintlig bland lagkollektivet som sådant. Vi har nu hamnat i det s k "Göteborgssyndromet", d v s där IFK var för några år sedan efter att ha köpt sönder svensk fotboll så trodde man sig ha ett nytt storlag på gång men det blev som det ofta blev för köplag - pannkaka av det hela! Vi måste nu göra som Göteborg gjort. Rensa ut spelartruppen rejält. Bygga inför framtiden med unga spelarpersonligheter från närområdet och främst de unga leden. De har varit i AIK länge och vet vad som krävs för att lyckas, har psyket att göra det. Och icke minst att förglömma, är billigare i drift än dessa s k storstjärnor som ser sin chans att suga ut våran klubb på pengar. AIK blöder i dag ekonomiskt. I början av året rapporterades att klubben gjort en förlust på nästan 20 miljoner kr föregående år. Ett resultat i stor utsträckning tack vare en svindyr spelartrupp som inte gett klubben dess framgångar vi förtjänar! Göteborg fick ta tre skitår för att bygga upp från grunden igen. Tre skitår lockar inte direkt - men har vi egentligen något val?? Någonting måste göras och det omgående, vi har varken råd vare sig sportsligt eller ekonomiskt att fortsätta som dom (styrelsen) har gjort. En annan idé som lyfts fram i supporterkretsar den senaste tiden är införandet av prestationsbaserad lön. Ja varför inte? Varför ska stolpskott till spelare tjäna upp till 200 000 kr/månad när man knappt kan slå en bredsida och än mindre göra det man är köpt för - mål! Presterar man bra och gör ett bra jobb för sin arbetsgivare så ska man också ha bra betalt, men inte fan när man inte ens bemödar sig kämpa under matcherna, pissa både på klubben och dess supportrar som indirekt betalar ens höga lön. Prestationslön? - Ja, absolut!

Vi råkade för en tid sedan gå förbi plastgräset utanför Råsunda där en pojklagsmatch mellan ett AIK-lag och några okända motståndare pågick. Domaren hade precis blåst igång den andra halvleken. Vi stannade till för att titta en liten stund. Kom på oss själva när domaren blåste av matchen att vi stått hela den andra halvleken ut och bara njutit. Småkillarna krigade på varje boll, kämpade och tacklade i varje närkamp. Målvakten visade pondus trots att han bara var en tvärhand hög, backlinjen var stabil och mittfältet grymt spelskickligt och när laget väl gick till anfall gjorde man det med nästan hela laget och en frejdig offensiv med två anfallsspelare som högg som två kobror på alla målchanser. Fotbollen som presterades var betydligt mycket mer underhållande än den som AIK:s A-lag presterar vecka ut och vecka in. Smågrabbarna spelade givetvis gratis, deras föräldrar fick som sig bör säkert betala för både fotbollsskor och medlemskap, men det mest iögonfallande var hur man kämpade och kämpade på VARJE boll. Kul att se!

Nu går vi in i ett mycket viktigt skede av säsongen. Gnaget ska inom loppet av några dagar möta Helsingborg och Halmstad. Där avgörs förmodligen våra chanser till att vara med och kriga om guldet i år. Vi ska dessutom in i Intertoto-cupen med början i Wales. När nu styrelsen väl bestämt sig för att delta i Intertoto så förutsätter vi att laget gör allt för att vara framgångsrika där och ta chansen till en "bakväg" till Uefa-cupen. Slutligen. När vi förlorade cupfinalen mot Elfsborg så infann sig en känsla som sa att det nog kommer att dröja innan vi får chansen att lyfta troféer och vinna bucklor igen. Tyvärr, sanningen svider ibland. Och ingen skulle bli gladare än Firman Boys om vi skulle ha fel i denna farhåga men troligtvis så är vi inte heller denna gång fel ute i våra antaganden. Vår kärlek till AIK må vara obegränsad - men den inbegriper, tyvärr, inte många av dagens A-lagsspelare.

Börja kämpa!!!