2002-12-30

Richard Money ny AIK-tränare

En månad av spekulationer kom till ända idag när AIK presenterade vår nya tränare. Det blev den 47-årige engelsmannen Richard Money som skrivit på ett 2-årskontrakt med landets bästa lag. Vi kan idag, exklusivt som alltid, avslöja turerna bakom utnämningen av Money som ny AIK tränare!

När Dusan Uhrin entledigades som AIK tränare den 30 november började jakten på hans ersättare. Uhrin var trött och ville hem till Tjeckien. Hans kontrakt sträckte sig bara ytterligare en säsong och att gå in i ett år med en omotiverad tränare lät inte som en bra lösning utan Uhrin fick packa väskan och ta flyget hem till Prag. Hans korta sejour i klubben får betecknas som ett "räddningsuppdrag" där han trots allt lyckades lyfta oss från en 13:e plats till en slutlig 5:e placering i serien. Jakten på en ersättare tog nu fart! VD:n Sanny Åslund, ny tillträdande sportchefen Peter Kisfaludy, avgående värvningsansvarige Stefan Söderberg samt vice VD:n Dick Lidman fick uppdraget att hitta den nye tränaren att leda AIK Fotboll 2003. Dick Lidman föll tidigt ifrån sedan han gått in i den numera berömda väggen och blivit sjukskriven. Åslund-Kisfaludy-Söderberg sonderade terrängen och gjorde direkt klart att någon stereotyp lallartränare (läs: B-A Strömberg, Micke Andersson, Peter Antoine, etc,) skulle ej komma ifråga. Antingen ett rutinerat namn som borgar för kvalité och framgång eller en nyskapande tränare med nya fräscha ideér och något nytt att komma med. Han skulle också kunna vara på plats när träningen sätter igång i början av januari. Till en början var Landskronas Janne Jönsson ett namn det bollades friskt med, men Jönsson ansågs svår att lösa då han stod under kontrakt samt att Landskronas försäsongsträning redan satt igång. Jönsson, en tuffing som gått i Staurt Baxters skola föll tidigt ifrån. Det gjorde också Inters före detta tränare Marco Tardelli som faktiskt via sin agent anmälde sitt intresse till ett flertal europeiska klubbar, däribland via mellanhänder AIK. Tardelli lät kanske som ett s k "bra" namn men faktum var att Tardelli ej rör sig på svensk lönenivå samt att hans språkkunskaper skulle kunna blivit ett problem. Inte heller gamla AIK duon Rikard Norling och Nebojsa Novakovic (för orutinerade) var aktuella. Som Sverigescenen tidigare avslöjat arbetades det istället fram en slutlig fyra mans lista som blev den mall man slutligen jobbade efter. Stuart Baxter, Benny Lennartsson, Bosse Petersson och Richard Money. Baxter, demontränaren och fansens stora favorit behöver ingen närmare presentation. Satt dock fast på en anställning hos FA som kunde bli svår att lösa. Lennartsson var erfaren men styrelsen var orolig över hans ålder och om hans hälsa skulle klara av en anställning inom AIK. Petersson betecknades som en klart duglig tränare men hur var det med hungern? Money var den stora outsidern men inte alls något sista alternativ för trojkan Åslund/Kisfaludy/Söderberg. Money sågs som en väldigt kompetent men något missförstådd tränare som hamnat i kylskåpet i England.

Spelartruppen skulle också få säga sitt och där framgick att halva spelartruppen inte ville ha Stuart Baxter. Det var dom sedvanliga gnällspikarna som var missnöjda medan den andra halvan av truppen gärna såg Baxter som ny AIK tränare. AIK:s styrelse beslutade på ett möte att köra på Baxter som första alternativ och Money som andra. Problemet med Stuarts anställning hos FA ville dock ej lösa sig trots att AIK höll dörren öppen så länge som möjligt och när det definitiva beskedet till slut kom vände AIK istället blickarna mot Richard Money! Money, tidigare mittback i Scunthorpe United FC, Fulham FC, Liverpool FC, Derby County FC, Luton Town FC och Portsmouth FC, har varit huvudtränare i Scunthorpe United FC och också hunnit med ett flertal arbeten som ungdomstränare och assisterande för klubbar som Aston Villa FC, Nottingham Forest FC, Manchester City FC och Coventry City FC. I Coventry hade Money under sina fem år hand om klubbens framgångsrika ungdomsakademi innan han tillsammans med Roland Nilsson ledde A-laget under hösten sedan huvudtränaren Gordon Strachan fått sparken. Richard Money avskedades från Coventry i somras officiellt sedan han varit i kontakt med klubbens före detta ordförande Bryan Richardson via sin mobiltelefon! Åslund och Kisfaludy var också i kontakt med de tidigare AIK och Coventry spelarna Magnus Hedman och Tomas Antonelius för att få deras synpunkter på Money som inte alls var något okänt namn för Åslund/Kisfaludy. För Sanny Åslunds del dök Moneys namn upp redan i somras när AIK jagade ny tränare och Peter Kisfaludy var sedan tidigare bekant med Money. Både Hedman och Antonelius talade också väldigt väl om Money. Trots att det snarare var Money än Roland Nilsson som coachade Coventry när de två ledde laget så kontaktade AIK även Roland Nilsson för att få hans bild av Money. Inte heller Roland Nilsson hade något att invända. Richard Money är ett oprövat kort på hög tränarnivå. Han beskrivs dock som bra utbildad, bra mentala förutsättningar, disciplinerad men ändå bra att få med sig spelarna, auktoritär utan att vara någon Strachan/Souness typ samt mycket bra på att utveckla unga spelare.

Söndagen den 29 december anlände Richard Money till Stockholm. Dagen efter satte han sin signatur på ett tvåårskontrakt och träffade pressen på Råsundaborgen. Nu återstår att se om utnämningen av Richard Money som ny AIK tränare var riktig eller ej. Senast den 26 oktober 2003 vet vi svaret. Målsättningen vet Ni!

sverigescenen.com