2014-08-02

Sexleksaker för röv och kuk* eller idrott?

”Vi utformar vår idrott så att alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska eller psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet.”
Utdrag ur Allmänna Idrottsklubbens stadgar.

Ganska tydligt och tillräckligt kan vi tycka. Tyvärr inte för vissa individer som nu använder AIK som en bricka för sina egna politiska- och samhällsuppfattningar. Det kan röra sig om allt från att driva samhällsfrågor i AIK:s namn som täckmantel för sina egna sakfrågor till att försöka pracka på AIK:s medlemmar och supportrar en uppfattning om vilket politiskt parti vi ska (eller inte ska) rösta på. Eller för all del att försöka pressa och närmast hota enskilda klubbrepresentanter, medlemmar och supportrar att i AIK:s namn delta i en extremsex influerad jippoparad med kraftiga politiska förtecken. Och i ett desperat försök att öka den dåliga uppslutningen kontakta journalister för att i media gråta ut och uppge sig ha blivit ”telefonhotad” av meningsmotståndare och där dra AIK som klubb i smutsen.

AIK är en idrottsförening som borde syssla med fotboll, ishockey eller vad det än må vara för sport. Men istället så genomsyras nu debattklimatet av diskussioner och osämja som riskerar att så stora splittringar inom såväl klubb som supporterled, iscensatta av ett litet antal fundamentalister i Huvudstyrelsen och supporterleden som använder AIK som slagträ för sina egna dunkla syften. Vad blir nästa steg? Att kräva att AIK tar ställning i omstridda ryska lagförslag? Eller kanske Israel-Palestina frågan?

Genom åren har vi sparkat ut både vänster- och högerextremister från läktarna. Oavsett vad de nu kallar sig så beter de sig som inget annat än fiender till AIK som sätter sig själva över klubben. Det finns bara en lösning för all denna smörja och det är nolltolerans mot allt som andas politik i AIK:s namn. Och det oavsett hur ädla syften vissa individer än må anse just sin hjärtefråga ha.

sverigescenen.com

*”Sexleksaker för röv och kuk” är en workshop under Stockholm Pride 2014.